News

Ce aduce prima zi din 2022. Creșteri de salarii și pensii, dar și scumpiri în lanț

De la 1 ianuarie 2022 urmează o serie de creșteri ale pensiilor, alocațiilor și salariului minim. La pachet urmează și o scumpire a produselor și serviciilor, inclusiv a energiei electrice și a carburanților.
01.01.2022 | 03:02
Ce aduce prima zi din 2022 Cresteri de salarii si pensii dar si scumpiri in lant
Se anunţă creșteri de salarii și pensii, dar și scumpiri în lanț
ADVERTISEMENT

Anul 2021 a fost extrem de complicat din punct de vedere politic, economic și social. Mulți români intră în noul an cu speranța că acesta le va rezerva un trai mai bun. Discuțiile din ultimele luni despre creșterea salariului minim și a prestațiilor sociale au fost umbrite de către perspectiva scumpirilor.

Noul an ne va aduce, cu siguranță, o creștere cu 10% a salariului minim, acesta ajungând la un nivel de 2.550 brut. O creștere similară de 10% va avea și punctul de pensie, acesta ajungând la 1.586 lei.

ADVERTISEMENT

Creșterea plăților de protecție socială

În ceea ce privește pensia minimă, acesta se majorează până la 1.000 de lei. De asemenea, pensionarii cu venituri mici, vor primi o formă de ajutor din partea statului, pentru a-i ajuta să facă față scumpirilor care se anunță încă de la începutul anului.

În ceea ce privește prestațiile sociale ale statului român, și acestea înregistrează creșteri. Astfel, alocațiile pentru copii sub 2 ani vor ajunge la 600 de lei. De asemenea, copiii cu handicap vor primi aceiași bani până la împlinirea vârstei de 3 ani,

ADVERTISEMENT

În cazul copiilor peste 2 ani statul român va plăti, de la începutul anului 2022, alocații majorate la 243 lei. De aceste plăți vor beneficia și tinerii între 18 și 26 de ani care urmează cursuri preuniversitare.

O parte din aceste creșteri ale prestațiilor sociale vor fi susținute din ridicarea nivelului accizelor. Astfel, acestea vor fi indexate cu inflația din anul 2021. Spre deosebire de alte categorii taxate, țigările își vor păstra accizele din acest an, menținându-se la 563,97 lei pentru 1.000 de bucăți.

ADVERTISEMENT

Energia și combustibilii se scumpesc de la începutul anului 2022

Accizele reprezintă, de asemenea, o parte a prețului combustibililor pe care nu o putem ignora. Ministerul Finanțelor a anunțat că acesta va ajunge în cazul benzinei cu plumb la 2.226,24 lei pentru mia de litri.

În cazul benzinei fără plumb, de la 1 ianuarie 2022, urmează o creștere a accizei la 1.892,72 lei, față de nivelul actual de 1.827,13 lei pentru fiecare mie de litri. Motorina va fi taxată cu 1.734,66 lei/ 1.000 litri. În medie, aceste creșteri ar putea să ducă la o scumpire cu 7 bani a prețului final, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Accizele vor crește și în cazul energiei electrice, la 5,23 lei/MWh pentru consumatorii non-comerciali și la 2,71 lei/MWh pentru consumatorii comerciali. Scumpirile la energie îi vor afecta și pe cei 3,7 milioane de consumatori în regim universal care nu au semnat contracte directe cu furnizorii.

Deciziile luate de către ANRE vor duce, în noul an, la o creștere a facturilor de 50-90%, asta în funcție de viitor. Totuși, plafonarea facturilor în perioada rece, până în aprilie, ar trebuie să le protejeze veniturile. Rămâne de văzut dacă și care vor fi măsurile de protecție pe care autoritățile le vor lua după această perioadă.

Gazul natural, de care depinde o mulțime de operatori economici, dar și utilizatorii casnici va înregistra, la rândul său, o creștere a accizei. Astfel, în 2022, pentru gazul folosit pentru alimentarea motoarelor se va practica un tarif de 14,08 lei/GJ.

Decizii economice și sociale adoptate de guvernanți la final de an

De la 1 ianuarie 2022, plata CASS intră în obligațiile pensionarilor care primesc mai mult de 4.000 de lei.

Mulți angajați vor beneficia de măsurile luate de Guvern în luna decembrie. Astfel, pe lângă creșterea salariului minim, urmează ca în 2022 să fie acordate din nou vouchere de vacanță. În plus, valoarea tichetelor cadou pe care angajatorii le oferă a crescut la 300 de lei.

De unele dintre aceste decizii vor beneficia și antreprenorii. Astfel, TVA-ul pentru locuințele evaluate la mai puțin de 140.000 euro va fi de 5%. În plus, programele IMM Invest și Agro IMM Invest au fost extinse și vor avea parte de un buget de 10 miliarde de Ron.

ADVERTISEMENT