Simona Halep

Ilie Năstase, acuzat de rasism şi sexism: “Îi e greu să se controleze!”

UPDATE. Căpitanul nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong, a vorbit despre derapajele lui Ilie Năstase, care vineri a avut o ieşire necontrolată la adresa ei, iar sâmbătă a fost dat...
23.04.2017 | 00:00
Ilie Nastase acuzat de rasism si sexism Ii e greu sa se controleze
ADVERTISEMENT

UPDATE. Căpitanul nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong, a vorbit despre derapajele lui Ilie Năstase, care vineri a avut o ieşire necontrolată la adresa ei, iar sâmbătă a fost dat afară din arenă după ce le-a înjurat pe britanice.

Ne aşteptam la un comportament naţionalist al românilor, dar nu la un limbaj colorat. Nu voi spune ceea ce ne-a spus Ilie. Nu e un limbaj potrivit pentru orice fiinţă umană. N-am venit pregătite pentru un abuz. Vineri am fost pusă într-o situaţie delicată. Nu mă aşteptam să primesc asemenea cuvinte. Au fost jigniri. Nu aşa te comporţi cu o femeie. Dacă eraţi acolo, puteaţi observa că a fost o situaţie neplăcută. Ţinând cont de istoria precedentă, nu vreau să învinovăţesc pe nimeni. Cred că a fost ceva premeditat. Nici cu Belgia, la precedentul meci de Fed Cup al României, nu a fost ok, din câte am înţeles. Cred că îi este greu să controleze. Dar de acum nu cred că mai e cazul, nu cred că va mai fi în funcţie. Nimănui nu i-ar plăcea să fie pus într-o astfel de situaţie”, a declarat Keothavong după meciurile de sâmbătă.

ADVERTISEMENT

UPDATE.  Eleanor Crooks, corespondentul Press Association Sport tennis la FED Cup, a dezvăluit că a avut un dialog cu Ilie Năstase.

“M-a făcut proastă, a repetat asta, m-a întrebat de ce l-am făcut rasist. I-am explicat că am scris doar ce s-a întâmplat şi că a fost un comentariu nepotrivit despre culoarea pielii. El mi-a spus că englezii au venit chitiţi să-l prindă cu ceva şi m-a mai făcut proastă de câteva ori. Din fericire, era în cealaltă parte a sălii şi erau ziarişti în jurul nostru, aşa că a fost doar neplăcut, nu ameninţător. Dar nu e un comportament pe care l-ai aştepta de la un om în poziţia lui. Complet nepotrivit, mai ales că nu a contrazis acurateţea celor scrise de mine.”, a spus Eleanor Crooks, corespondentul Press Association Sport tennis la FED Cup.

ADVERTISEMENT

“E păcat să-l vezi pe Năstase făcându-se de râs în aşa hal, fiindcă puţini au făcut mai multe pentru a populariza tenisul. Românii abia ştiau ce e o rachetă când el şi Ţiriac au pornit la drum în anii ’60. Dar e momentul scăpăm tenisul de Ilie Năstase şi ceilalţi dinozauri din sport”, a spus şi Simon Briggs, corespondent The Telegrapf la FED Cup.

UPDATE. Ilie Năstase a reacţionat după ce a aflat că va fi anchetat de ITF pentru remarcile făcute la adresa Serenei Williams.

ADVERTISEMENT

Ăia sunt nişte cretini (n.r. – jurnaliştii britanici). Ăia vor senzaţie şi asta i-a interesat. Au vrut scandal înaintea meciului. Serena este neagră, el (n.r. -partenerul sportivei) e alb, copilul o să iasă ciocolatiu. Unde e rasismul? Aşa fac, vor scandal. Şi cu cât sunt mai mult implicaţi românii, cu atât vor mai mult. O să îi dau în judecată! Să mă suspende pe mine federaţia la 70 de ani?”, a spus Năstase.

Ilie Năstase, căpitanul echipei de Fed Cupa a României, este în centrul unui mare scandal. Federaţia Internaţională de Tenis a lansat o investigaţie la adresa lui Năstase, toate acestea după ce căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a făcut o remarcă rasistă la adresa Serenei Williams.

ADVERTISEMENT

În momentul în care Simona Halep a fost întrebată de sarcina Serenei Williams, pe fundal s-a auzit Ilie Năstase: “Să vedem ce culoare va avea. Ciocolată cu lapte?”

“Federaţia Internaţională nu tolerează limbajul sau comportamentul discriminatoriu şi intoleranţa sub nicio formă. Am aflat de comentariile făcute de căpitanul României, Ilie Năstase, şi am lansat o investigaţie imediată pentru a avea faptele complete înainte de a întreprinde acţiunea care se cuvine”, anunţă ITF într-un comunicat pentru BBC.

BBC mai notează că Ilie Năstase a avut o reacţie ieşită din comun şi faţă de căpitanul-nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong. Conform sursei citate, Năstase a întrebat-o în ce cameră stă, în faţa presei.

ADVERTISEMENT