News

Probleme pentru românii din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență după Brexit: ”M-am simțit tratat ca un infractor”

Probleme mari pentru românii din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență după Brexit. Ce au pățit aceștia.
13.02.2024 | 23:22
Probleme pentru romanii din Marea Britanie care nu siau depus dosarele pentru rezidenta dupa Brexit Mam simtit tratat ca un infractor
Românii din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență după Brexit trec prin situații neplăcute. Ce a pățit un șofer. Sursa foto (descriptiv): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență după Brexit trec prin situații destul de neplăcute în prezent. Experiența povestită de un șofer.

Românii din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență după Brexit trec prin situații neplăcute. Ce a pățit un șofer

Pentru mii de cetățeni din Europa, printre care și foarte mulți români, care consideră Marea Britanie o a doua casă, Brexit-ul a venit cu o serie de schimbări destul de bruște.

ADVERTISEMENT

Imediat după Brexit, europenii din Marea Britanie au primit șansa să obțină statut de rezidenți permanenți. Puteau face asta dacă depuneau o solicitare și anumite documente până pe 30 iunie 2021.

Și în prezent, Guvernul de la Londra permite solicitări tardive, însă numai dacă titularii au motive întemeiate pentru întârziere. Un român aflat în această situație explică dificultățile pe care le-a întâmpinat.

ADVERTISEMENT

Dumitru Calotă lucrează ca șofer de autobuz în Anglia încă din 2016. Recent, când a solicitat statutul de rezident stabil, a prezentat extrase bancare. A trăit un șoc, după ce documentele i-au fost respinse drept false.

M-am simțit tratat ca un infractor. Nu mă așteptam ca un document oficial să fie considerat fals de către Ministerul de Interne”, se plânge conaționalul nostru, citat de Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

În ajutorul cetățeanului din România a venit o organizație care îi reprezintă pe cetățenii UE în Marea Britanie. ”Tot mai multe persoane sunt acuzate de furnizarea de documente false.

Un lucru este clar: puterea și privilegiile joacă un rol foarte important în ceea ce privește capacitatea oamenilor de a obține dreptate, de a-și asigura statutul de imigrant și de a trăi cu demnitate în Regatul Unit”, spune Andreea Dumitrache, de la The3Million.

ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au înăsprit criteriile pentru așa-numitele motive rezonabile de solicitare întârziată. Inițial erau respinse în medie 1.730 de cereri pe lună. Apoi, în august 2023 cifrele au crescut dramatic la 9.470. În septembrie au fost respinse aproape 14 mii de solicitări, mai notează sursa citată.

ADVERTISEMENT