News

Procesiune pe străzile Bucureștiului cu ocazia sărbătoririi Floriilor în Biserica Catolică. Este prima de la debutul pandemiei

Pentru prima dată în ultimii ani, pe străzile Capitalei se va desfășura duminică o procesiune cu ocazia sărbătoririi Floriilor în Biserica Catolică. Poliția a anunțat mai multe restricții de circulație.
10.04.2022 | 09:38
Procesiune pe strazile Bucurestiului cu ocazia sarbatoririi Floriilor in Biserica Catolica Este prima de la debutul pandemiei
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti organizează duminică, 10 aprilie, procesiunea de Florii pe străzile Capitalei, penru prima dată de la izbucnirea pandemiei. La eveniment sunt așteptați să participe mulți preoți invitați din oraș, dar și din alte localități apropiate. Brigada Rutieră a Capitalei a stabilit deja mai multe restricţii de trafic.

Procesiune cu ocazia sărbătoririi Floriilor în Biserica Catolică. Evenimentul începe la Biserica Sacre Coeur

Pentru a marca sărbătoarea Floriilor în Biserica Catolică de rit latin, duminică, pentru prima dată după declanşarea pandemiei, la Bucureşti va avea loc tradiţionala Procesiune de Florii, la care vor lua parte credincioşi, persoane consacrate şi preoţi din comunităţile şi parohiile romano-catolice din Bucureşti şi împrejurimi.

ADVERTISEMENT

Este prima dată când ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, va conduce procesiunea de Florii pe străzile Capitalei, după luarea în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti pe 11 ianuarie 2020, dat fiind că Paştele 2020 a fost celebrat în condiţiile stării de urgenţă, fără participarea credincioşilor în biserici, iar Paştele 2021, în condiţiile stării de alertă, cu participarea limitată la slujbe şi suspendarea procesiunilor”, a transmis printr-un comunicat Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Procesiunea este programată să înceapă la ora 15.00, din Piaţa „Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfinţire a tradiţionalelor ramuri, şi se va încheia la Catedrala Sf. Iosif, având următorul traseu: Piaţa „Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif. Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

”Îi purtăm în rugăciune pe toţi oamenii care suferă, în special pe cei care îndură consecinţele tragice ale războiului din Ucraina”

”Pentru credincioşii romano-catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă. Ne bucurăm că acum putem organiza din nou tradiţionala procesiune de Florii pe străzile Capitalei.

În acelaşi timp, în această zi când la Sfânta Liturghie are loc vestirea Pătimirii Mântuitorului, îi purtăm în rugăciune pe toţi oamenii care suferă, din întreaga lume, în special pe cei care îndură consecinţele tragice ale războiului din Ucraina”, a declarat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Jandarmii vor acţiona în zonele apropiate lăcaşelor de cult, unde vor avea loc manifestări religioase, dar şi pe căile de acces către acestea, în zona parcurilor şi a locurilor de agrement, cu misiunea principală de a oferi sprijin şi îndrumare cetăţenilor.

Duminică 10 aprilie, peste 500 de jandarmi vor acţiona la nivel naţional pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în preajma celor 1.900 de lăcaşuri de cult, cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural-religioase prilejuite de sărbătorirea Floriilor Catolice”, a comunicat Jandarmeria Română.

ADVERTISEMENT

Ce restricții de circulație sunt și ce recomandă Brigada Rutieră

Iată și restricțiile de circulație anunțate de Brigada Rutieră a Capitalei pentru duminică, 10 aprilie. Deplasarea participanţilor se va face pe banda I de circulaţie, în sensul de mers, atât pe Bd. Aviatorilor, cât şi pe Calea Victoriei, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului circulaţia rutieră va fi restricţionată astfel:

ADVERTISEMENT

– pe Str. Cpt. Demetriade, între Bd. Aviatorilor şi Str. Emil Pangratti, între orele 14.40 – 15.00;

– pe traseul de deplasare menţionat mai sus, pe banda I de circulaţie, precum şi pe străzile care acced către acesta;

– pe Str. General Berthelot, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor la Catedrala ”Sf. Iosif”.

Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului şi de prevenire a accidentelor şi solicită conducătorilor de autovehicule să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate, să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic, să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate, să reducă viteza atunci când trec pe lângă grupurile de pietoni şi să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.