Life

ANPC, informare despre produsele care conțin insecte autorizate. Ce se întâmplă cu alimentele noi

ANPC, anunț despre produsele care au în compoziție insecte autorizate de Comisia Europeană. Unde vor sta în magazine de acum.
14.02.2023 | 00:19
ANPC informare despre produsele care contin insecte autorizate Ce se intampla cu alimentele noi
ANPC, anunț despre produsele care au în compoziție insecte autorizate. Unde vor sta în magazine. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a făcut o informare despre produsele care conțin insecte autorizate. Ce se întâmplă cu alimentele noi care se vor găsi cu mai mare ușurință în magazinele românești.

ANPC, anunț despre produsele care au în compoziție insecte autorizate. Unde vor sta în magazine

Produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate ca alimente noi urmează să stea pe standuri separate, potrivit unui anunț făcut de ANPC. Mai exact, acestea ar urma să fie delimitate de cele clasice cu ajutorul unor panouri de informare.

ADVERTISEMENT

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi se face astfel încât informaţiile să fie disponibile.

ADVERTISEMENT

În plus, trebuie să fie accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii”,  se specifică în documentul propus de ANPC.

ANPC, sugestii de la români legat de alimentele noi

Mai mult decât atât, operatorii economici vor fi obligați să afișeze informația că produsele sunt / conțin specii de insecte. Acest mesaj trebuie să fie la loc vizibil, chiar lângă standul separat de celelalte alimente din magazin.

ADVERTISEMENT

Proiectul care îi privește pe comercianții care trebuie să-și asigure clienții asupra acestor informații clare și complete este supus consultării publice. ANPC așteaptă propuneri, sugestii și observații în perioada 15 – 27 februarie.

Care care doresc să-și dea cu părerea despre produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate pe piața românească pot trimite un mail la adresa: cabinet@anpc.ro, după cum se arată pe site-ul oficial al instituției.

ADVERTISEMENT

Printre produsele aprobate de Comisia Europeană se numără cele care conţin proteine obţinute din greieri, larve ale gândacului de făină, vierme de galben de făină şi lăcuste. În Ungaria acestea vor sta pe rafturi separate de restul produselor.

ADVERTISEMENT
Tags: