Nimeni nu își dorește să se confrunte cu probleme digestive. Tocmai din acest motiv, important este să fim atenți la alimentația noastră zilnică. Unele produse care par sănătoase ne pot face mai mult rău decât bine, iar asta o spun chiar medicii, care au dezvăluit ce alimente nu ar consuma niciodată.
Și totuși ce alimente provoacă probleme digestive? Pe primul loc avem faimoasele batoane proteice. Mulți aleg să le consume pentru a înlocui o masă sau pentru masa musculară. Experții spun însă că trebuie să fim atenți la ele. Cele mai indicate sunt cele care au la bază fructe și nuci.
Cele procesate însă, care sunt bogate în conservanți pot provoca probleme digestive, precum gaze sau balonare. “Nu mănânc niciodată batoane proteice. Tind a fi foarte procesate și să conțină mulți aditivi. Poți obține aceeași cantitate de proteine dintr-o cană cu lapte, o porție de unt de arahide, nuci sau semințe de dovleac”, spune medicul gastroenterolog Harmony Allison a declarat pentru Huffington Post.
Carnea roșie, folosită în diete și nu numai, de asemenea poate provoca probleme digestive. Dr. Reezwana Chowdhury, medic gastroenterolog la Johns Hopkins, a dezvăluit pentru sursa citată că evită acest aliment. Iar acest lucru este valabil în special când acest tip de carne se regăsește în burgeri sau fripturi.
De asemenea, mezelurile, care sunt consumate de nenumărate persoane, pot fi și ele periculoase. Dincolo de faptul că pot provoca probleme digestive, acestea cresc și riscul de cancer la colon. Ele conțin grăsimi saturate, astfel că nu trebuie să consumăm mai mult de 100 de grame într-o singură zi.
Și nici peștele sau puiul prăjit nu sunt chiar atât de sănătoase. Deși se regăsesc în diferite lanțuri de fast food, adevărul e că pot provoca probleme digestive. Un expert spune că atunci când sunt consumate pe termen lung, acestea pot duce chiar și la AVC sau atac de cord.
“Studiile au arătat că uleiul de prăjire ar putea afecta negativ microbiomul intestinal, ducând la exacerbarea aterosclerozei (acumularea de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor).”, a explicat dr. Mahmoud Ghannoum, pentru sursa citată.
Iar pentru o digestie sănătoasă, sucul acidulat trebuie și el evitat. Acesta conține zahăr și de asemenea, este strâns legat de apariția diabetului și boli de inimă. De asemenea, un alt mic gastroenterolog spune că băuturile acidulate sunt asociate și cu declanșarea simptomelor gastrointestinale de balonare sau reflux.
Cei care obișnuiesc să consume pâine albă ar fi bine să se gândească de două ori înainte. Un alt specialist a explicat că aceasta nu este o recomandare bună pentru un intestin sănătos. Studiile efectuate de-a lungul timpului au confirmat că în realitate, cerealele rafinate sunt asociate cu un risc crescut de diverticulită, dar și pungi inflamatorii în tractul digestiv.
De cealaltă parte, nucile, floricele, ori porumbul nu sunt mult mai sănătoase. Expertul precizează că acestea nu ar fi legate de o creștere a riscului de diverticulită sau sângerări, deci sunt o alternativă mai bună.