Life

Produsul românesc care i-a uimit pe toți străinii. O rețetă din străbuni i-a făcut să scoată bani mulți din buzunare

Alimentul românesc care i-a impresiont pe străini. O metodă veche i-a determinat pe mulți să cheltuie venituri generoase.
24.06.2023 | 12:00
Produsul romanesc care ia uimit pe toti strainii O reteta din strabuni ia facut sa scoata bani multi din buzunare
Alimentul românesc care i-a impresiont pe străini. O metodă veche i-a determinat pe mulți să cheltuie venituri generoase. Sursa foto: romania-insider.com
ADVERTISEMENT

Produsul românesc care i-a uimit pe toți străinii. O rețetă din străbuni i-a făcut să scoată bani mulți din buzunare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că este recunoscut și înregistrat la nivel european.

Alimentul românesc care i-a impresiont pe străini. O metodă veche i-a determinat pe mulți să cheltuie venituri generoase

Alimentul românesc care i-a impresiont pe străini se alătură celor 1o care sunt recunoscute și înregistrare în Uniunea Europeană. O metodă veche i-a determinat pe mulți să cheltuie venituri generoase.

ADVERTISEMENT

Concret, plăcinta dobrogeană – IGP este produsul de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, preparat din foi de aluat. Aceasta este umplută cu brânză sărată (telemea) care este amestecată cu caș și ouă.

Foile se obțin prin întinderea și tragerea aluatului. Acestea după ce sunt umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. În general, greutatea produsului este cuprinsă între 500 și 2.000 grame.

ADVERTISEMENT

Plăcinta dobrogeană are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt. Atunci când este tăiată se văd straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb – gălbui și foile de aluat.

În plus, are o consistență moale și fragedă. O altă caracteristică a produsului românesc care i-a uimit pe străini este și faptul că foile se întind până devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase. Aceste calități sunt cunoscute numai de localnicii din Dobrogea.

ADVERTISEMENT

Am găsit pentru dumneavoastră și o rețetă video pentru plăcinta dobrogeană. Vlogul Rețetele lui Carmen a explicat mai multe secrete.

Care sunt originile plăcintei dobrogene

Plăcina dobrogeană are origini în județele Tulcea și Constanța, foarte multă vreme bătându-se cu Bulgaria din acest punct de vedere. Într-un final România a câștigat recunoașterea europeană a produsului în fața vecinilor.

ADVERTISEMENT

Începând din 30 martie 2023 a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Cuvântul românesc plăcintă este moștenit din limba latină și vine de la placenta, unde are sensul de prăjitură, turtă sau plăcintă. Conform Wikipedia, primele mențiuni ale acestui preparat culinar au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr.

La momentul respectiv, în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Acestea erau cunoscute sub denumirea de galettes și erau umplute cu orz, ovăz, secară și unse cu miere.

Așadar, descoperă povestea surprinzătoare a plăcintei dobrogeane, produsul românesc care a uimit pe toți străinii. Această rețetă tradițională, transmisă din străbuni, a cucerit inimile și papilele gustative ale turiștilor din toate colțurile lumii.

Aromele autentice și gustul savuros al plăcintei dobrogeane au făcut ca străinii să scoată bani mulți din buzunare pentru a gusta această delicatesă românească. Bucătăria românească se laudă cu această rețetă unică, iar reacția străinilor este una de uimire și încântare. Descoperă secretele acestei rețete tradiționale și bucură-te de o experiență gustativă de neuitat.

ADVERTISEMENT
Tags: