News

Produsul vegan pentru care românii scot sute de euro din buzunar. Este noua fiță în restaurantele din toată lumea

Oamenii sunt interesați mai nou, din ce în ce mai mult, să mănânce sănătos. Acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni, cu puține excepții.
14.04.2024 | 21:34
Produsul vegan pentru care romanii scot sute de euro din buzunar Este noua fita in restaurantele din toata lumea
Produsul vegan pentru care românii scot sute de euro din buzunar. Este noua fiță în restaurantele din toată lumea. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Drept exemplu ultima fiță din restaurantele lumii: vinul vegan. După cum v-ați putut da seama, vorbim despre un vin produs în condiții ”bio”, fără pesticide și fertilizatori. Un vin produs fără să aibă contact cu alte produse animale, cum ar fi ouăle sau laptele. Aceste elemente se găsesc în mod normal atunci când va fi limpezită băutura.

Produsul vegan pentru care românii scot sute de euro din buzunar

”Au înlocuit aceste produse filtrate, cu produse de provenienţă vegetală. Avem aici carbonul, argila de bentonită, calcarul”, explică Alma Bondaret, distribuitor de vin. Conform Observatornews.ro, pentru că momentan nu există un set de reglementări legale care să permită verificarea produselor denumite ”vin vegan”, clasificarea vinului ca vin vegan e mai mult un artificiu de marketing al producătorilor.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, experții în vinuri cred că nișa respectivă poate să fie destul de credulă încât să scoată din buzunar sute de euro pentru o astfel de sticlă. ”Orice lucru pe care îl putem pe o etichetă face parte dintr-o strategie de marketing. Adresarea unei nişe foarte bine definită de consumatori de produse vegane, da, reprezintă o modalitatea de a promova şi de a targheta acea nişă”, explică Bogdan Ilie, expert în vinuri.

În teorie, vinul vegan este vinul organic produs în așa fel încât pesticidele și fertilizatorii nu își fac simțită prezența. ”Este vorba despre lucrările pe care le faci fără niciun adaos de substanţă chimică. Acest proces continuă şi în cramă. Nu se pot face adaosuri în vin, avem limitări la adaosurile din sulf”, explică Oana Stan, un reprezentat al unei crame de vinuri.

ADVERTISEMENT

Practic, cei care produc acest vin se întorc sute de ani în trecut și respectă metodele implementate atunci de producătorii vremurilor. ”Biodinamica este agricultura pe care o făceau bunicii noştri acum sute de an. Nu foloseau substanţe de sinteză. Luna face treaba asta cu toate fluidele. Atunci ţinem cont de momentul tăierii, cum este seva. Sunt lucruri ştiinţifice”, a completat expertul.

Vinul vegan este considerat un produs de nișă, extrem de scump

Momentan, vinul vegan este considerat în general un produs de nișă, uneori exagerat de scump. Cu toate acestea, pentru că cererea este foarte mare inclusiv în țara noastră, iar costurile de producție sunt ridicate, o sticlă de vin vegan se vinde cu 100 de lei, în cel mai fericit caz. Cele mai scumpe pot ajunge la sute de euro, în funcție de vechime. Mai mult, un vin biodinamic costă 250 de lei sticla, deși cel bio pornește de la 25 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului de specialitate Decanter.com, în realitate multe vinuri sunt prietenoase cu mediul sau pot fi considerate apropiate de conceptul de ”vegan”. Cu toate acestea, poate fi dificil de tras o concluzie clară. Reglementările din UE și SUA nu impun, în prezent, vinăriilor să enumere pe etichete prea multe detalii.

Cu toate acestea, mai mulți comercianți și producători de vinuri au început deja ”să ajute” consumatorii să facă o alegere evidențiind care dintre vinurile lor sunt prietenoase cu ”veganii”. Reprezentanți ai companiei Majestic Wine au definit vinul vegan drept acel vin care ”nu intră în contact cu nimic derivat dintr-o sursă animală sau de lactate”.

ADVERTISEMENT

În prezent, pe Majestic Wine există peste 270 de vinuri listate ca vegane, comparativ cu doar 39 în 2018. În schimb, un alt site de specialitate denumit Waitrose Cellar are peste 500 de vinuri listate ca vegane pe site-ul său.

ADVERTISEMENT