Profesorii din învățământul preuniversitar sunt trimiși în concediu de odihnă în perioada 4-21 aprilie, însă Ministerul Educației dă asigurări că nu vor fi trimiși în șomaj tehnic și nici nu li se vor reduce salariile.
Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Luminiţa Barcari, a afirmat că nu este luată în considerare varianta ca profesorilor să le fie reduse salariile sau să fie trimiși în șomaj tehnic.
”Doresc să asigur întregul personal din învăţământul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi diminuate. Deci nici nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă”, a spus Luminița Barcari.
În schimb, s-a luat decizia ca personalul din școli să fie trimis în concediu de odihnă pe durata vacanței de primăvară.
”În această perioadă a vacanţei de primăvară, de pe 4 până pe 21 aprilie, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată”, a precizat Barcari.
FANATIK a obţinut un document oficial care circulă în şcoli şi în care apar noile recomandări privind remuneraţia profesorilor în timp de criză. Astfel, profesorii care au normă întreagă vor obţine salariul integral, însă dacă au ore suplimentare, acestea nu vor fi plătite. Chiar dacă aceste ore au fost ţinute online.
O altă categorie foarte afectată va fi cea a profesorilor care au contracte de plată cu ora. Conform circularei de la Minister, cadrele didactice plătite cu ora nu îşi vor obţine drepturile salariale decât pentru perioada 1-11 martie, intervalul în care orele s-au ţinut în şcoli şi nu online.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a recunoscut că există o discuţie în Guvern privind reglementarea plăţilor din învăţământ în perioada de criză, însă cei din Minister au spus că încă nu este o decizie finală în acest sens: “Există anumite discuţii referitoare la plata profesorilor. Cei care sunt cu normă întreagă vor primi salariul integral, însă întradevăr există în Guvern discuţii despre categoriile de care spuneaţi (n.r. contractele de plata cu ora şi orele suplimentare). Nu putem să comunicăm că nu se vor face aceste plăţi pentru că nu există în acest moment nicio decizie în acest sens”, a fost reacţia ministerului pentru FANATIK.