News

Profesorul Gheorghe Mărmureanu explică seismul din Oltenia. „A fost un cutremur de suprafață, cu efecte pe rază mică”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a precizat că în cazul cutremurului din Oltenia de sâmbătă sunt alte catacteristici decât în cazul celor din Vrancea.
16.07.2022 | 17:45
Profesorul Gheorghe Marmureanu explica seismul din Oltenia A fost un cutremur de suprafata cu efecte pe raza mica
Directorul onorific al Institutului de Fizica Pamintului, Gheorghe Marmureanu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cutremurul de 4,2 grade ce a afectat județul Gorj în această  dimineață nu este un fenomen rar pentru această regiune, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu, la Antena 3.

Potrivit acestuia, aceste episoade seismice sunt frecvente în Gorj, însă gradul lor de periculozitate este unul redus.

ADVERTISEMENT

Zona de aici e cunoscută din foarte puncte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînţeles, adâncimea”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

El a precizat că seismele din Gorj nu au legătură cu ciocnirile plăcilor tectonice din Vrancea, principala zonă cu risc seismic din România.

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, chiar case nou făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema decât dacă, cumva, construcţia este făcută prost”, a precizat seismologul.

ADVERTISEMENT

Cutremurul, fără legătură cu zona seismică Vrancea

Acesta a arătat  că, spre deosebire de zona Gorjului, în  Vrancea cutremurele au loc la o adâncime mai mare, estimând că   un cutremur major în această zonă este mai puțin probabil în perioada imediată următoare, ci peste  10-13 ani.

Seismologii INFCDP au transmis că sâmbătă, la ora 10:39:24, a fost înregistrat un cutremur de adâncime mică în Oltenia.

ADVERTISEMENT

INCDFP a mai transmis că seismul s-a produs la 98 de km nord-vest de Craiova și la 102 km sud-vest de Sibiu. De asemenea, mișcarea telurică a fost înregistrată la 128 de km vest de Pitești, la 175 de km sud-este de Timișoara și la 185 de km sud de Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT
Tags: