News

Profituri de miliarde pentru multinaționalele occidentale în Rusia, după începerea războiului. Raport: „Este doar vârful aisbergului”

Giganții americani și din UE fac munți de bani în Rusia, în ciuda sancțiunilor economice. Miliarde de dolari „finanțează” mașina de război a lui Vladimir Putin.
05.07.2023 | 15:35
Profituri de miliarde pentru multinationalele occidentale in Rusia dupa inceperea razboiului Raport Este doar varful aisbergului
La un an de la începerea războiului din Ucraina, unele multinaționale continuau să opereze în Rusia, integral sau parțial / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Giganții din industria tutunului și alimentară au făcut miliarde în Rusia după invazia din Ucraina. Companiile globale au obținut venituri de 214 miliarde de dolari și au plătit doar 3,5 miliarde de dolari în taxe, relevă un studiu realizat de societatea civilă ucraineană și de Kyiv School of Economics. Retragerea multinaționalelor din Rusia, după războiul declanșat de Vladimir Putin asupra țării vecine, nu a căpătat dimensiunea unui exod, așa cum se aștepta.

Cifre care reprezintă „doar vârful icebergului”

Marile corporații internaționale care au rămas în Rusia după invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina – printre care Philip Morris și Danone – au realizat anul trecut venituri de sute de miliarde de dolari în această țară, potrivit unui nou raport. După invazia la scară largă a Moscovei decisă la februarie 2022, zeci de companii internaționale s-au retras din Rusia pentru a-și proteja reputația sau pentru a-și proteja afacerile. Dar cele care au rămas au plătit de atunci miliarde de dolari Kremlinului sub formă de impozite pe veniturile lor.

ADVERTISEMENT

The Business of Staying , un raport realizat de grupul de coordonare al societății civile B4Ukraine și de Școala de Economie din Kiev (KSE), a constatat că, în 2022, corporațiile globale au obținut venituri de 214 miliarde de dolari numai prin afacerile lor din Rusia – plătind 3,5 miliarde de dolari în impozite pe profiturile lor. Dar aceste cifre reprezintă „doar vârful icebergului și probabil o subestimare substanțială a facturii fiscale totale”, potrivit raportului. Acest lucru se datorează faptului că impozitele plătite pe salariile angajaților sau sub formă de TVA nu sunt incluse în cifre, scrie Politico.

El Dorado, în ciuda sancțiunilor UE

Acest El Dorado a avut loc în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a reduce veniturile Kremlinului prin adoptarea a 11 pachete de sancțiuni de la începutul războiului. În timp ce majoritatea veniturilor au provenit de la companiile cu sediul în SUA, companiile cu sediul în UE au câștigat totuși aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022, plătind guvernului rus aproape 600 de milioane de dolari în taxe, potrivit raportului.

ADVERTISEMENT

Bani pentru mașina de război a lui Putin

Toți acești bani, susține raportul, finanțează fondul de război al Rusiei. „Aceste noi date arată că afacerea de a rămâne în Rusia a fost extrem de profitabilă pentru mai multe companii care au ales să rămână”, se arată în raport. „Cu atât mai îngrijorătoare este măsura în care aceste companii au plătit miliarde de dolari sub formă de impozit pe profit către Kremlin, în timp ce Putin duce un război oribil și neprovocat împotriva Ucrainei”.

No Smoke No Joke: Philip Morris și JTI

Raportul a constatat că firma de tutun Philip Morris a obținut cele mai mari venituri anul trecut, de 7,9 miliarde de dolari, și a plătit 206 milioane de dolari în taxe pe profit guvernului rus. Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii. La mică distanță se află concurentul Japan Tobacco International (JTI), care a încasat venituri de aproximativ 7,4 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al JTI a declarat că JT Group a suspendat noile investiții și activitățile de marketing în Rusia, dar că compania a continuat să fabrice și să distribuie produse în Rusia. „Mediul operațional rămâne foarte dificil”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În aceste circumstanțe, Grupul JT continuă să ia deciziile necesare pentru a aborda situația în schimbare, în conformitate cu reglementările aplicabile și cu sancțiunile internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt. El a adăugat că piața rusă a generat aproximativ 2 miliarde de dolari la cursul de schimb actual în 2022 pentru Grupul JT, adică aproximativ 11% din veniturile sale consolidate din acel an.

ADVERTISEMENT

Danone și Pepsi

Un alt nume proeminent în categoria veniturilor este gigantul alimentar Danone, care a înregistrat venituri de aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit concluziilor raportului. Ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea Politico, Danone a contestat acest lucru, indicând raportul său anual care arată că vânzările nete din Rusia în 2022 s-au ridicat la 1,39 miliarde de euro.

Un cercetător al KSE a subliniat că Danone controla două entități juridice din Rusia, care au generat împreună vânzări nete de peste 3 miliarde de euro.  Danone nu a răspuns la aceste constatări. De asemenea, raportul constată că compania Pepsi a obținut aproximativ 4,6 miliarde de dolari. Pepsi a refuzat să comenteze.

Nu-i grabă plecarea din Rusia

La un an de la începerea războiului din Ucraina, unele multinaționale continuau să opereze în Rusia, integral sau parțial, în ciuda riscului de a-și afecta imaginea în această țară. Potrivit datelor compilate de Universitatea Yale, 210 companii internaționale își continuau nestingherite activitățile. Unele companii au decis nu să rupă toate legăturile cu Rusia, ci să oprească toate noile investiții sau proiecte de dezvoltare în această țară.

Și, potrivit unui raport publicat în luna ianuarie, doar 8,5% dintre companiile din Uniunea Europeană și din țările G7 au părăsit Rusia. Înainte de începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, în Rusia activau 2405 filiale aparținând de 1404 companii din UE și din țările G7, potrivit acestui raport prezentat de prestigioasa Universitate Saint-Gall din Elveția.

ADVERTISEMENT