News

Prognoza ANM pentru 1 – 14 mai. Vreme schimbătoare: maxime de 24 de grade, dar și ploi

Specialiștii ANM au emis, luni, prognoza pentru intervalul 1 - 14 mai. Urmează zile cu vreme schimbătoare: maxime de 24 de grade, dar și ploi.
01.05.2023 | 12:10
Prognoza ANM pentru 1  14 mai Vreme schimbatoare maxime de 24 de grade dar si ploi
Prognoza ANM pentru 1 - 14 mai. Vreme frumoasă și caldă, urmată de ploi abundente. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru perioada 1 – 14 mai anunță o vreme schimbătoare. În unele zone din țară se așteaptă maxime de până la 24 de grade. Nu lipsesc nici perioadele cu ploi din peisaj.

Prognoza ANM pentru 1 – 14 mai. Vreme frumoasă și caldă, urmată de ploi abundente

În nota acestei primăveri va fi și prima jumătate a lunii mai. Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va fi schimbătoare în următoarele două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Ultima lună de primăvară debutează cu soare și maxime de până la 24 de grade în unele regiuni. Apoi, din 7 mai va ploua în toată țara, chiar abundent pe alocuri. Temperaturile maxime vor ajunge până la 22 de grade, iar cele minime vor fi de 3 grade, potrivit prognozei publicate de ANM.

Prognoza ANM pentru Crișana: maxime de 24 de grade

Debut cald de lună mai în vest. În primele două zile vor fi valori de 22-24 de grade, apoi se va răci până în 4 mai. Maximele vor coborî spre 18 grade, iar până la sfârșitul intervalului nu vor mai fi variații semnificative, se vor menține în jurul a 20 de grade. Noaptea vor fi valori de 6 și 10 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 1, 5 și 6 mai și cele mai ridicate după data de 11 mai.

ADVERTISEMENT

Vremea va fi frumoasă cu ploi pe suprafețe mici și în general slabe cantitativ în perioada 1 – 8 mai. Ulterior, instabilitatea se va accentua și va crește probabilitatea ca precipitațiile să se semnaleze pe arii mai extinse și să devină mai însemnate cantitativ.

Cum va fi vremea în Banat

Și în Banat vremea va fi schimbătoare. Din punct de vedere termic, vor fi alternanțe între temperaturi în jurul normelor caracteristice sezonului și ușor sub acestea, cu medii ale maximelor între 18 și 22 de grade, cele mai scăzute în 3, 4 mai și între 9 și 12 mai. Minimele nu vor avea variații semnificative. Se vor situa în jurul mediei de 10 grade. Cel mai rece va fi la începutul perioadei și din nou în 5, 6 mai, cu valori de 6-7 grade.

ADVERTISEMENT

Nu va ploua mult în prima săptămână. Vor fi ploi în general de scurtă durată, pe arii restrânse și mai ales după-amiaza. Din 7 mai, și aici va crește probabilitatea ca aria ploilor să fie mai extinsă și mai însemnate cantitativ.

Prognoza pentru Transilvania

De luni, vor fi alternante termice, cu medii ale maximelor între 18 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 1 și 4 mai. Ulterior, nu vor mai fi variații semnificative. Maximele se vor stabiliza la 19 grade. Noaptea, cel mai rece va fi în 2 mai, spre 3 grade mediat regional. În restul perioadei se vor situa între 6 și 8 grade.

ADVERTISEMENT

Și în Ardeal, probabilitatea pentru ploi abundente va crește din data de 7 mai. Până atunci acestea se vor semnala doar pe arii restrânse și cu precădere după-amiaza.

Vreme schimbătoare și în Maramureș

În nordul țării, maximele vor avea fluctuații în prima săptămână de prognoză. Astfel, în primele două zile se va încălzi, iar în următoarele se va răci, apoi se va încălzi din nou. Mediile maximelor vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade, dar se va stabiliza ușor și până la finalul intervalului de prognoză nu va mai varia semnificativ, cu maxime în jurul a 19 grade.

Nopțile sunt răcoroase la început. Temperaturile minime vor fi de 4-5 grade mediat regional, iar din 3 mai se vor situa, în medie, între 5 și 9 grade. Până pe 7 mai, va ploua slab, mai ales după-amiaza. De duminică va crește probabilitatea de extindere a ploilor.

Prognoza ANM pentru Moldova

Primele zile din mai aduc valori maxime cu variații de la o zi la alta. Ele vor fi cuprinse între 16 și 20 de grade, urmând ca în a doua săptămână, valorile termice diurne să crească treptat de la 16 grade pe 8 mai până spre 20 de grade la finalul intervalului.

Variază și mediile nocturne de temperatură. Ele se vor încadra în prima săptămână între 3 și 8 grade, cu cea mai coborâtă valoare pe 2 mai și cea mai ridicată pe 7 mai. Din a doua săptămână, temperaturile minime medii vor fi în creștere spre 10 grade. Cresc și în est șansele pentru ploi din a doua săptămână din luna mai.

Maxime de 20 de grade în Dobrogea

Între 13 și 19 grade vor fi valorile în prima săptămână din mai, cu cele mai coborâte temperaturi în intervalul 3 – 4 mai și cele mai ridicate valori spre sfârșitul săptămânii. Apoi, din primele zile ale celei de a doua săptămâni, maximele vor coborî spre 17 grade, apoi vor atinge 20 de grade în ultimele zile din interval.

Vor fi variații și ale minimelor. În prima săptămână se vor încadra între 7 și 9 grade, apoi vor crește treptat spre 11 grade. La fel ca în restul țării, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.

Prognoza ANM pentru Muntenia

În sudul țării, valorile medii ale temperaturii maxime vor varia de la o zi la alta și se vor încadra între 17 și 21 de grade. Apoi, în cea de a doua săptămână se vor încadra între 20 și 22 de grade. Minimele se vor încadra în prima săptămână între 6 și 9 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 1 – 3 mai.

Și în jumătatea sudică, probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 7 mai. În debutul lunii, ploile se vor semnala pe arii restrânse și în general slabe cantitativ.

Cum va fi vremea în Oltenia

Valorile termice diurne vor scădea de la medii de 20 – 21 de grade la începutul intervalului spre 17 grade în 3 și 4 mai, urmând ca apoi să crească din nou spre 21 de grade în ultimele zile ale primei săptămâni. În cea de a doua săptămână, temperaturile maxime vor fi în medie de 19 – 21 de grade. Valorile termice nocturne vor crește treptat și se vor încadra între 7 și 10 grade mediat regional.

Zile frumoase de 1 mai și imediat după. Ploile vor fi pe arii restrânse și în general slabe cantitativ. Apoi, din data de 7 mai va crește probabilitatea ca acestea să fie mai extinse și mai însemnate.

Prognoza ANM la munte

În zonele înalte, vremea nu va avea modificări spectaculoase sub aspect termic pe aproape tot intervalul. Asta înseamnă că mediile temperaturilor maxime vor fi între 8 și 10 grade, iar ale minimelor între 1 și 4 grade.

Cresc substanțial șansele pentru precipitații pe arii extinse și mai însemnate cantitativ din 7 mai. În primele zile, ploile la munte vor fi în general slabe și pe areale restrânse.

ADVERTISEMENT
Tags: