News

Furtuna Isha, care a provocat haos în vestul Europei, ajunge în România. Unde se anunță viscol și ninsori

Furtuna Isha lovește în aceste zile mai multe state din Europa. Aceasta va ajunge și în România. Meteorologii anunță ce zone va afecta.
22.01.2024 | 09:45
Furtuna Isha care a provocat haos in vestul Europei ajunge in Romania Unde se anunta viscol si ninsori
Furtuna Isha a devastat mai multe state din Europa. Ciclonul va lovi și unele zone din România. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Furtuna Isha lovește în aceste zile mai multe state din Europa. Efectele acestui ciclon vor ajunge în curând și în România. Până în prezent, meteorologii din vestul și nordul Europei au emis avertizări cod roșu și cod portocaliu de vreme rea și fenomene extreme.

Furtuna Isha a devastat mai multe state din Europa. Ciclonul va lovi și unele zone din România

Luni, 22 ianuarie, mai multe avertismente meteorologice de vreme severă sunt în vigoare pentru cea mai mare parte a Regatului Unit și a Irlandei. Încă de duminică, furtuna Isha a lovit puternic.

ADVERTISEMENT

Mii de oameni au rămas fără energie electrică, după ce rafalele de vânt au adus întreruperi rețelele de electricitate și transport din Marea Britanie. Întreaga țară a fost sub alerte de vânt emise de Met Office. Rafalele au depășit 150 km/h pe alocuri.

Furtuna puternică a lovit duminică Marea Britanie și Irlanda. Meteorologii au emis avertismente ”neobișnuite” de vânt cu ”risc pentru viața oamenilor”. S-a spus că această furtună de intensitatea unei tornade ar putea lovi în următoarele ore anumite mai mult părți din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Călătorii de pe calea ferată, maritimă și aeriană se confruntă deja cu perturbări semnificative. Sunt numeroase anulări și întârzieri pentru o serie de servicii. Scoția a oprit deja toate serviciile feroviare. Oamenii au fost îndemnați să nu călătorească pe fondul posibilelor rafale de peste 130 – 150 km/h.

Probleme sunt și în alte zone ale Europei. S-a emis cod roșu de vânt în Germania, cu rafale de peste 120 km/h spre 160 km/h în zona de munte, cod roșu de ninsori, lapoviță, polei în Cehia și cod portocaliu de vânt în Olanda, rafale de peste 100 – 110 km/h.

ADVERTISEMENT

România se va confrunta cu unele manifestări ale furtunii Isha

În următoarele zile, Furtuna Isha se va resimți și în România. Meteorologii spun că un val de ger va continua să persiste în țara noastră. Temperaturile vor ajunge până la -18 grade. Mai multe fenomene meteo extreme sunt așteptate și în țara noastră.

Luni dimineață am avut valori de temperatură minimă sub pragul gerului, în partea de centru, nord, est și sud a țării, cu cea mai mică valoare la Poiana Stampei, -18 grade Celsius. În Capitală au fost -11 grade.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție pentru Antena 3, directorul ANM a spus că și țara noastră va fi lovită de furtuna Isha. În special în zona înaltă, vom avea vânt puternic și condiții de viscol.

Ce avem dinspre partea de vest a Europei, intersecția unor mase de aer foarte reci, la contactul cu masa de aer dinspre latitudini nordice, care aduce acest val de aer polar, aduce și intensificările de vânt.

Pentru că și în zona montană, la noi, vom vorbi la mijlocul acestei săptămâni, în intensificare, de viteze ale vântului mai mari de 60-80 km/h, cu siguranță și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 km/h, în condițiile valorilor preponderent negative, vor amplifica senzația de rece”, a spus Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT
Tags: