News

Prognoza ANM pentru perioada 31 mai – 13 iunie. Când se va încălzi vremea

Meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, perioada 31 mai - 13 iunie.
31.05.2021 | 15:22
Prognoza ANM pentru perioada 31 mai  13 iunie Cand se va incalzi vremea
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza pentru intervalul 31 mai – 13 iunie, așadar pentru debutul oficial al verii calendaristice.

Din datele oferite de specialiști reiese faptul că, deși nu vom asista la valori termice spectaculoase, vremea va intra într-un proces de încălzire după data de 2 iunie.

ADVERTISEMENT

ANM a emis prognoza pentru perioada 31 mai – 13 iunie

Potrivit ANM, din peisajul meteorologic nu vor dispărea ploile, atât de prezente în luna mai. Astfel, vom mai avea intervale de timp cu fenomene specifice instabilității atmosferice, cu o probabilitate mai mare în primele zile de prognoză și după data de 6-7 iunie.

Prognoza pentru Banat

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă pentru această perioadă, astfel încât vor fi temperaturi maxime de aproximativ 18 grade și minime de 8 grade, în medie regională.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 2 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât, în intervalul 5-13 iunie, media maximelor termice va fi de 25…26 de grade, iar a celor minime va fi de 13 grade, valori normale pentru acestă perioadă. Ploi pe arii mai extinse se vor semnala pe 31 mai și 1 iunie, precum și în intervalul 6 – 13 iunie.

Cum va fi vremea în Crișana

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi diurne de 17…19 grade și nocturne de 7…8 grade, în medie, între 31 mai și 2 iunie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, va avea loc o încălzire treptată a vremii, care va deveni normală sub aspect termic în intervalul 6 – 13 iunie, când se vor înregistra maxime termice de 24…25 de grade și minime de 12…13 grade.

Temporar va ploua aproape pe tot parcursul intervalului de două săptămâni al prognozei, dar ploile se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 31 mai, precum și între 8 și 13 iunie.

ADVERTISEMENT

Vremea în Ardeal

Pe 31 mai și pe 1 și 2 iunie vremea va fi rece pentru această perioadă, se vor înregistra temperaturi maxime de 15…16 grade și minime de 6…7 grade, în medie regională. Între 3 și 5 iunie, vremea se va încălzi treptat, astfel încât, în intervalul 6 – 13 iunie, va deveni apropiată de normal din punct de vedere termic. Prin urmare, media temperaturilor diurne va fi de 22…24 de grade, iar a celor minime nocturne va fi de aproximativ 11 grade.

Vor fi ploi pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse pe 31 mai și între 8 și 12 iunie.

Prognoza pentru Maramureș

Vremea va fi răcoroasă, chiar rece în cursul nopților și al dimineților în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, când vor fi valori termice medii de 16…18 grade pentru temperaturile maxime și de 6…7 grade pentru cele minime.

Apoi, temperatura aerului va crește de la o zi la alta, iar în intervalul 5 – 13 iunie vremea va deveni apropiată de normal sub aspect termic, iar maximele diurne vor fi de 23…24 de grade. În același interval, în cursul nopților, se vor înregistra aproximativ 11…12 grade.

Probabilitatea pentru ploi mai însemnate cantitativ și pe arii mai extinse va fi mai mare pe 31 mai și, din nou, în intervalul 8 – 13 iunie. Însă ploi slabe, pe arii mai restrânse, se vor semnala și între 4 și 7 iunie.

Cum va fi vremea în Moldova

Până în data de 3 iunie vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, în special în cursul zilelor când se vor înregistra valori maxime în medie cuprinse între 15 și 18 grade, iar pe timpul nopților media minimelor va fi de 8…9 grade.

Apoi, valorile termice vor fi în creștere ușoară și treptată, astfel încât la sfârșitul primei săptămâni vor ajunge la medii diurne de 20…22 de grade și de 10…11 grade, la cele nocturne. Ulterior, cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de normal, maxime în medie de 23…25 de grade și minime medii de 12…13 grade.

Intervale de timp cu fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala mai frecvent în primele 3 zile ale intervalului, când local se vor cumula și cantităţi de apă mai însemnate. Averse, în general slabe cantitativ, vor apărea cu caracter temporar și pe spații mai mici și în restul perioadei de referință.

Prognoza pentru Dobrogea

Vremea va fi rece în primele zile, cu temperaturi maxime medii de 16…18 grade și minime în medie de 10…12 grade. Apoi, valorile termice vor fi în creștere ușoară și treptată, astfel încât la sfârșitul primei săptămâni vor ajunge la medii diurne de 21…22 de grade și de 13…14 grade, la cele nocturne.

Ulterior, cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de normal, maxime în medie de 22…24 de grade și minime medii de 14…15 grade.

În primele două zile vor fi perioade cu fenomene asociate instabilității atmosferice, iar local se vor cumula cantități de apă însemnate, dar averse, în general slabe cantitativ, vor apărea cu caracter temporar și pe spații mai mici și în restul perioadei de referință.

Prognoza ANM pentru Muntenia

În primele zile ale intervalului vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în general sub 22…20 de grade, iar a minimelor va fi de 8…11 grade. După data de 3 iunie valorile termice se vor apropia treptat de cele specifice perioadei, astfel că media maximelor termice va fi în general între 24 și 26 de grade, iar a minimelor între 11 și 15 grade.

Vor fi intervale de timp cu fenomene specifice instabilității atmosferice, cu o probabilitate mai mare în zilele de 31 mai, 1 iunie și după data de 6 iunie.

Cum va fi vremea în Oltenia

Media temperaturilor maxime va fi în creștere, de la 18…20 de grade în primele două zile, până spre 25…26 de grade în jurul datei de 5 iunie. În cea de a doua săptămână de prognoză maximele termice nu vor mai avea variații semnificative.

Media temperaturilor minime se va menține scăzută, de 8…9 grade, până în dimineața zilei de 3 iunie, apoi va crește treptat, astfel că până în data de 7 iunie va atinge 12…13 grade. În zilele care vor urma media minimelor termice nu se va mai modifica semnificativ.

Probabilitatea mai mare pentru perioade cu manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în primele zile de prognoză și din nou, după data de 6 iunie.

Prognoza meteo la munte

În primele 4 zile de prognoză vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în general între 7 și 10 grade și a minimelor, care va fi de 0…4 grade. În zilele care vor urma vremea va deveni normală pentru această perioadă, iar media temperaturilor maxime va fi de 14…17 grade și a minimelor de 6…8 grade.

Vor fi fenomene specifice instabilității atmosferice aproape în fiecare zi, dar acestea vor apărea mai frecvent în primele două zile și din nou după data de 6 iunie.

ADVERTISEMENT