News

Prognoză îngrijorătoare a meteorologilor europeni: ”Șanse mari să avem o iarnă geroasă”

Lovită în acest an de criza energetică, Europa s-ar putea confrunta și cu o iarnă geroasă. O prognoză îngrijorătoare a fost emisă de specialiști.
15.10.2022 | 10:35
Prognoza ingrijoratoare a meteorologilor europeni Sanse mari sa avem o iarna geroasa
Europa s-ar putea confrunta cu o iarnă geroasă. Cea mai recentă prognoză a meteorologilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Centrul European de Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu (ECMWF) a emis o prognoză pentru iarna următoare.

Europa s-ar putea confrunta cu o iarnă geroasă. Cea mai recentă prognoză a meteorologilor

Criza energetică începută deja în Europa încă din această toamnă ar putea fi intensificată și de o iarnă foarte rece.

ADVERTISEMENT

Recent, specialiștii din domeniul climatologiei au emis o nouă prognoză meteo pe termen lung. Aceștia avertizează că există ”o șansă mai mare decât cea obișnuită” ca Europa să se confrunte cu un val de frig în această iarnă, conform Politico.

Acest val de aer rece polar ar putea fi cauzat un așa-numit ”eveniment de blocaj atmosferic”. El are loc atunci când presiunea înaltă persistentă duce la ”anomalii” ale vânturilor care bat dinspre est și temperaturi mai reci în Europa.

ADVERTISEMENT

La data din calendar în care ne aflăm, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc este ceva mai mare decât în mod normal.

Când ar putea fi lovită Europa de valul de ger

În ceea ce privește perioada în care gerul ar putea lovi crunt continentul, specialiștii spun că, cel mai probabil, s-ar putea întâmpla asta chiar de sărbători.

ADVERTISEMENT

Șansa unei perioade de frig intens în acest an, cel mai probabil în luna decembrie, rămâne foarte reală”, a declarat pentru, sursa citată, Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Interval Mediu (ECMWF).

”Venim după o vară caldă. Știm că iernile devin mai blânde, astfel că am putea să ne gândim că va fi o iarnă blândă și că nu avem motive de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

S-ar putea să fie așa, dar prognoza pe care am emis-o azi și cunoștințele noastre despre cum funcționează sistemul climatic ne face să sugerăm faptul că există încă o șansă pentru un val de vreme foarte rece, iar șansa ca el să se producă înainte de perioada Crăciunului este mai mare decât într-un an normal”, mai spune Buontempo.

ADVERTISEMENT