News

Vom avea zăpezi și viscol în această iarnă în România? Explicațiile meteorologilor ANM

Meteorologii AccuWeather au emis prognoza pentru această iarnă în Europa. ANM ne spune care sunt șansele la zăpezi și viscol în România.
14.10.2022 | 07:11
Vom avea zapezi si viscol in aceasta iarna in Romania Explicatiile meteorologilor ANM
Care sunt șansele la zăpezi și viscol în iarna care urmează în România. Explicațiile ANM. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În perspectiva unei ierni dificile din punct de vedere energetic, meteorologii AccuWeather au precizat care sunt zonele din Europa care pot avea condiții severe în sezonul rece.

Care sunt șansele la zăpezi și viscol în iarna care urmează în România. Explicațiile ANM

Experții spun că întregul context meteorologic din iarna aceasta va fi influențat de fenomenul de La Niña. În traducere, vorbim de un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece pentru El Niño.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește România, se anunță precipitații mai însemnate cantitativ, lucru pozitiv pentru refacerea deficitului de umiditate.

Vor fi temperaturi mai scăzute în nord, centru, nord-vest, nord-est. În schimb, în sud și sud-est ar putea fi o iarnă mai blândă sub aspect termic.

ADVERTISEMENT

Meteorologii ANM au explicat aceste date ale AccuWeather. În primul rândul, conform directorului din cadrul instituției, Florinela Georgescu, trebuie să înțelegem că, dacă aceste date care anunță un excedent de precipitații pe durata iernii se confirmă, putem vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă, sau de precipitații sub formă de ploaie foarte abundente.

Aceste semnale sunt oarecum îngrijorătoare. Trebuie să fim atenți pentru că știm ce înseamnă inundațiile iarna”, spune meteorologul, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Șansele de viscol în România cresc în funcție de pătrunderile de aer rece

Condițiile pentru ca România să fie lovită de zăpezi abundente și de viscole depind foarte multe de evoluția temperaturilor. Mai exact, de pătrunderile de aer rece din Câmpia Rusă.

Precipitații, excedente în toată această parte înseamnă o activitate ciclonică mai intensă în Marea Mediterană.

ADVERTISEMENT

Acest lucru noi îl privim în România cu mare atenție dacă nu se combină cu pătrunderile reci dinspre Câmpia Rusă, pentru că atunci avem semnalul unui viscol”, mai spune Florinela Georgescu.

Ceea ce o îngrijorează pe specialista ANM este acest semnal de excedent. Totul depinde de cum vor fi distribuite precipitațiile de-a lungul iernii.

”Pentru noi da, îngrijorător este acest semnal de excedent. Depinde cum anume se va acumula acel excedent, dacă va fi prin precipitații mai bogate, dar așezat așa de-a lungul întregii ierni și atunci nu ar fi o mare problemă.

Sau dacă vor fi episoade cu precipitații mai abundente, episoade mai scurte”, mai adaugă meteorologul.

În același timp, Florinela Georgescu ne anunță că o prognoza mai edificatoare pentru această iarnă o vom afla doar spre a 2-a jumătate a lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: