News

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 din Europa. Cum va fi vremea în România

Meteorologii serviciului Accuweather au publicat prognoza meteo pentru iarna anului 2022-2023, mult așteptată de întreaga Europă.
12.10.2022 | 23:41
Prognoza meteo pentru iarna 20222023 din Europa Cum va fi vremea in Romania
Iarna va fi blândă în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Criza energetică și lipsa gazului rusesc păreau să fie o adevărată problemă pentru Europa la iarnă, în contextul unor temperaturi foarte scăzute, însă veștile nu sunt proaste.

Cum fac fi iarna în România în acest an

De reținut că această iarnă va fi influențată de fenomenul La Nina, care va provoca temperaturi scăzute la nivelul apei oceanice.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă iarna ce vine nu va fi aspră, din contră, vor exista zone din Europa care vor fi lovite de furtuni, vânt puternic și ploi abundente. Acestea vor fi predominante în sudul Europei în țări ca Portugalia, Spania, Franța, Italia sau zona Balcanilor.

Orașe precum Veneția trebuie să fie foarte atente la pericolul inundațiilor, în timp ce Regatul Unit și Irlanda vor avea parte de ninsori și de anumite perioade de frig. Cu toate acestea, modelul Accuweather prezice că orașe precum Dublin sau Edinburgh vor avea mai puține zile cu ninsoare decât în alți ani.

ADVERTISEMENT

Nord-estul Europei și Scandinavia vor avea, de asemenea, parte de o iarnă mai caldă decât perioada normală. Desigur, vor exista perioade de vreme instabilă și rece, pentru că iarna nu poate fi lipsită de frig.

În România meteorologii anunță precipitații însemnate și vor fi perioade de frig în special în nord, centru și nord-vest. Zilele friguroase vor alterna cu zilele călduroase, cu temperaturi mai mari decât media pentru această perioadă, raportată în alți ani.

ADVERTISEMENT

”În mod normal o iarnă poate veni cu 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime pot coborî până spre -20…-25 de grade în depresiuni”, transmit cei de la Accuweather.

În luna octombrie, cercetătorul George Gârbacea vorbea despre o iarnă blândă pentru țara noastră în acest an: ”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale.

ADVERTISEMENT

Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”.

ADVERTISEMENT