News

Prognoza meteo ANM actualizată nu vine cu vești bune. Harta cu noul cod galben de caniculă

ANM anunță un val de căldură în România, cu temperaturi maxime de până la 37 de grade Celsius și disconfort termic ridicat.
23.07.2023 | 12:50
Prognoza meteo ANM actualizata nu vine cu vesti bune Harta cu noul cod galben de canicula
Alertă de caniculă în România: Val de căldură cu temperaturi de până la 37°C. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

ANM anunță că în următoarele zile țara va fi afectată de un val de căldură intens, care va duce la temperaturi extrem de ridicate și disconfort termic ridicat. Duminică, valul de căldură va lovi în special sudul extrem al țării, unde se prognozează caniculă și temperaturi maxime în jurul valorii de 32 de grade Celsius, în timp ce temperatura minimă se va situa în intervalul 18…20 de grade.

Avertizare meteo ANM de caniculă

Situația va deveni și mai critică începând de luni, când valul de căldură se va extinde către vest, sud și parțial est, afectând întreaga țară. De marți, intensitatea caniculei se va accentua, iar temperaturile maxime vor oscila în general între 34 și 37 de grade Celsius, în timp ce cele minime vor varia între 18 și 23 de grade. De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va contribui la un disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

“Deşi valorile termice vor marca o scădere faţă de intervalul precedent, vremea se va menţine călduroasă, cu disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând a se situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

 

anm
                                                                  Disconfortul termic ridicat în mai multe regiuni.

 

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

ADVERTISEMENT

De luni dimineaţă şi până marţi dimineaţă, vremea va deveni caniculară, cu disconfortul termic în creştere şi un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi mai mult senin, trecător cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade”, informează reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic ridicat

Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de protecție împotriva căldurii excesive, să evite expunerea la soare în orele de vârf și să se hidrateze corespunzător. Persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii și bolnavii cronici, sunt sfătuite să nu iasă din locuințe în intervalul cel mai cald al zilei.

“Luni (24 iulie) valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi parţial estul ţării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 23 de grade”, transmite ANM.

ANM
                          Avertizare meteo ANM de caniculă în mai multe regiuni ale țării.
ADVERTISEMENT