News

Prognoza meteo pentru 9 ianuarie – 6 februarie. ANM anunţă vreme de primăvară în mijlocul iernii

ANM a actualizat prognoza pentru luna ianuarie, astfel că românii pot afla cum va fi vremea pe parcursul întregii luni ianuarie.
06.01.2023 | 12:36
Prognoza meteo pentru 9 ianuarie  6 februarie ANM anunta vreme de primavara in mijlocul iernii
Iarna din România devine tot mai caldă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așa cum s-a anunțat deja în dese rânduri, ploile iau locul ninsorilor din cauza temperaturilor neașteptat de ridicate din țara noastră, cauzate de încălzirea globală.

Prognoza ANM pentru 9 ianuarie – 6 februarie 2023

Climatologii și meteorologii anunțau că vremea va fi tot mai caldă în România în următorii ani, până în punctul în care zăpada va dispărea din țara noastră.

ADVERTISEMENT

”Conform raportului publicat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), grosimea stratului de zăpadă ce acoperă zonele muntoase de altitudine joasă înregistrează un trend descendent pe plan global. De la mijlocul secolului 20, atât grosimea medie a zăpezii cât și cantitatea de zăpadă nouă acumulată este în scădere. Durata perioadei de acoperire cu zăpadă a scăzut în medie cu 5 zile per decadă, sunt însă și zone muntoase unde aceasta a înregistrat scăderi de până la 10 zile.

După cum arată datele furnizate de Copernicus, pentru scenariul cel mai pesimist (RCP 8.5), numărul de zile înzăpezite (strat de zăpadă mai mare de 5 cm) în zonele muntoase (altitudini mai mari de 1000 m) din România se poate reduce către finalul acestui secol (2081-2100) la 25 zile (Prahova) – 53 zile (Suceava).

ADVERTISEMENT

Pentru referință în perioada 1981-2005 numărul de zile cu strat de zăpadă a fost între 93 zile (Prahova) și 124 zile (Suceava)”, explica cercetătorul Bogdan Antonescu.

Săptămâna 9 ianuarie 2023 – 16 ianuarie 2023

Confirmând aceste prognoze, ANM anunță și în luna ianuarie o vreme neașteptat de caldă, unde ninsorile se transformă în ploi. ”Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice și sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 16 ianuarie 2023 – 23 ianuarie 2023

În a doua săptămână a intervalului menționat ”temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”. Spre deosebire de celelalte săptămâni, ploile vor fi mai rare sau aproape inexistente în anumite zone.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 23 ianuarie 2023 – 30 ianuarie 2023

Și în această săptămână ”temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile”. Referitor la nivelul pluviometric, acesta ”va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”.

Săptămâna 30 ianuarie 2023 – 6 februarie 2023

În ultima săptămână a intervalului menționat ”mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Spre final de ianuarie și început de februarie se anunță o cantitate foarte slabă de ploi sau ninsori, în zona montană.

Elena Mateescu, directorul ANM, vorbea încă de la începutul ianuarie despre o vreme neobișnuit de caldă, care ar putea deveni în viitor o obișnuință în această parte a Europei.

”Este un debut de lună ianuarie care, prin tradiție, este considerată cea mai rece lună a anului și a iernii în țara noastră, cu valori de temperaturi mai mari de 10-15 grade Celsius decât normalul termic al perioadei din calendar.

La această oră (duminică n.r.) înregistrăm valori mai mari de 17 grade, 20 de grade la Rădăuți, în nordul Moldovei, 19 grade la Botoșani, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Ocna, de asemenea, 18 la Mangalia, Câmpina, Curtea de Argeș, Pitești, Târgoviște, Pătrâlagele, 14 grade în Capitală, iar pe litoral, de asemenea, 16 grade la Constanța”, explica Mateescu.