News

Programul de guvernare AUR, „Reconstruim România”, prezentat la București. Ce ofertă pune pe masă partidul

AUR a prezentat programul său de guvernare, „Reconstruim România”. Ce măsuri le propune partidul lui George Simion românilor
12.04.2024 | 19:51
Programul de guvernare AUR Reconstruim Romania prezentat la Bucuresti Ce oferta pune pe masa partidul
AUR și-a lansat programul de guvernare, un program în 15 puncte / Foto: Facebook, captură
ADVERTISEMENT

AUR și-a prezentat, vineri, la București, programul de guvernare „Reconstruim Romania – Programul de guvernare AUR în 15 puncte”. Programul prezentat este, potrivit partidului, „este cel mai performant pe care l-a avut România din 1990 încoace”.

AUR: „Specialiștii să vorbească”

AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) și-a prezentat, vineri, programul de guvernare pe care partidul îl propune electoratului. AUR a precizat că acest program, numit „Reconstruim România”, a fost prezentat de „specialiștii” partidului pentru că a venit timpul ca ei să „vorbească” în locul politicienilor care „au decis pentru români” vreme de 34 de ani.

ADVERTISEMENT

„Principalul lucru care ar trebui să stea la baza acestei noi politici este viziunea şi încrederea în naţiunea noastră. Lipsa de viziune pe care conducătorii României au avut-o în anii ’90, mai ales în prima parte, ne-a adus un preţ destul de mare pe care l-am plătit cu toţii atunci când a venit prima criză pe care România a trebuit să o confrunte”, a declarat , la deschiderea evenimentului, Petrișor Peiu, coautor al programului AUR, potrivit unui comunicat al partidului.

Sărăcia, „definiția eșecului celor care ne conduc”

Peiu a subliniat „drama” României, aceea că, în ciuda creșterii economice de când este membru al UE, are și „cel mai ridicat procentaj al populaţiei aflată în prag de sărăcie”. „Cum poţi să ai o asemenea creştere economică, care să te ducă de pe locul 26 până pe 21 în UE, dar în acelaşi timp să ai 4 din 10 români aflaţi în prag de sărăcie? Este definiţia eşecului celor care ne conduc”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Petrișor Peiu a subliniat actuala politică energetică a României, „dezastruoasă” potrivit AUR, spunând că populația și firmele plătesc cel mai scump energia electrică, din toate țările UE.

„Un alt lucru reflectat în programul pe care AUR l-a definitivat este ideea că la baza scăderii competitivităţii întregii Europe stă politica energetică dezastruoasă. Şi, una din ideile importante este că România poate, încă, este una dintre naţiunile europene care pot să îşi corecteze excesele politicii energetice şi poate încă să se repună pe picioare. Astăzi avem cel mai mare preţ la energie electrică pentru firme din UE şi cel mai mare preţ pentru populaţie la energie electrică”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Unirea Republicii Moldova cu România, ocolind UE

Un alt punct din programul AUR este Unirea Republicii Moldova cu România. În timp ce actuala guvernare subliniază ajutorul care trebuie dat de la București pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, AUR consideră că este un proces de durată și „dureros” și că soluția este „reunirea” cu România, fără a mai aștepta Uniunea Europeană.

„Astăzi, conducătorii oficiali ai României şi ai Republicii Moldova spun că planul este de a integra Republica Moldova în UE, un proces lung şi anevoios, care poate să coste românii din Republica Moldova ce ne-a costat şi pe noi în lipsa unei viziuni şi a unei înţelegeri şi a unei politici luminate de care a avut parte Polonia. Eu spun că românii din Republica Moldova trebuie să aibă pe masă o ofertă care să sune foarte simplu: în locul integrării europene dureroase, lungi, complicate, vă oferim reunirea cu România, ceea ce înseamnă ocolirea acestui drum, acestui parcurs dureros”, a spus Peiu.

ADVERTISEMENT

Învățământul și programul „Domnul Trandafir”

În privința învățământului, AUR spune că are un program de guvernare „extins” în domeniul școlii și un „program cadru” pentru cultură. Aceste măsuri includ restabilirea prestigiului profesorilor, școli mai multe și mai „primitoare”, prin implementarea proiectului „Domnul Trandafir”.

„AUR consideră învăţământul o prioritate naţională, iar acest lucru este o noutate, pentru că România Educată a însemnat efectiv spălarea programatică a creierelor a cel puţin 4 generaţii de copii. Cred că avem cele mai slabe generaţii de absolvenţi de liceu din istoria României”, a declarat Radu Baltasiu, sociolog și candidat pe lista AUR la alegerile pentru Parlamentul European.

„Domnul Trandafir este modelul de profesor-educator, este mentor al copilăriei. Şcoala de azi a distrus copilăria. Domnul trandafir este sufletul şcolii şi pilon al societăţii. Extindem programul o masa caldă pentru elevi şi totodată avem în vedere majorarea bursei sociale la o valoare de cel puţin o pătrime din salariul minim pe economie”, a spus Baltasiu.

Meseria, brățară de aur

O altă măsură din programul de guvernare AUR este „dezvoltarea vocațională – meseria brăţară de aur”.„Aceasta este posibilă prin dezvoltarea liceelor pedagogice şi vocaţionale, dezvoltarea învăţământului dual – adică cel profesional pus în legătură cu marile întreprinderi. România are nevoie urgentă de educatori şi muncitori calificaţi. Economistul Octavian Bădescu a reliefat, despre partea economică din programul de guvernare AUR, că aceasta este elaborată de specialişti din comisiile economice”, a spus sociologul.

„Coaliția sărăcirii românilor”

AUR a spus că, mai ales în ultimii ani, partidele care au fost la guvernare, i-au „sărăcit” pe români și că programul pune accent pe resursele naturale și umane ale țării, care vor fi valorificate, în timp ce se impune o  reformă „profundă” în domeniul monetar, fiscal și administrativ.

„România se află de peste 30 de ani într-o zodie nefastă. Partidele care s-au perindat pe la guvernare, PSD, PNL, USR, UDMR, mai ales în ultimii 5 ani, au reprezentat nu o coaliţie care să îmbunătăţească nivelul de trai al românilor, ci o coaliţie a sărăcirii românilor. În programul de guvernare AUR se pune accentul foarte mult pe valorificarea în interesul românilor a resurselor naturale şi a resurselor umane din România.

România are nevoie de o reformă profundă în plan monetar, fiscal, reglementativ şi administrativ, iar obiectivul oricărui program de guvernare trebuie să fie îmbunătăţirea, creşterea nivelului de trai, creşterea puterii de cumpărare a românilor şi lui se circumscriu absolut toate tipurile de politici monetare, fiscale şi reglementative”, a spus el.

„Cel mai performant program din 1990 încoace”

Georgiana Todorescu, avocat, candidat AUR la europarlamentare, a spus că programul prezentat este
„este cel mai performant pe care l-a avut România din 1990 încoace”.

„Se impune să începem prin a evoca principiul egalităţii în faţa legilor. Nimeni din ţară nu este mai presus de lege, iar legile şi sistemul coercitiv nu trebuie să încalce drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. AUR îşi declară ataşamentul profund pentru statul de drept, în care legile sunt necesare pentru buna funcţionare a ansamblului social şi trebuie respectate de absolut toţi cetăţenii”, a spus ea.

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT