News

Programul „Masă sănătoasă”, pentru un milion de elevi. Care este meniul stabilit pentru școli

De la 1 ianuarie 2024, Ministerul Educației va implementa programul „Masă sănătoasă”, o extindere la o scară mult mai largă a celui existent, „Masă caldă în școli”.
30.11.2023 | 18:21
Programul Masa sanatoasa pentru un milion de elevi Care este meniul stabilit pentru scoli
Peste un milion de elevi vor beneficia de programul „Masă sănătoasă”/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea învățământului preuniversitar adoptată în cursul acestui an prevede instituirea Programului Național „Masă sănătoasă”, care reprezintă o extindere pe o scară mult mai largă a programului „Masă caldă în școli”. În proiectul de hotărâre de guvern prin care este detaliată derularea programului este inclusă și lista cu felurile de mâncare care se vor servi în școli.

De la „Masă caldă” la „Masă sănătoasă”

Programul Național „Masă sănătoasă” se va derula începând cu data de 1 ianuarie și constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, sumă în care sunt incluse și cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora.

ADVERTISEMENT

Programul contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase, respectiv sustenabile, precum reducerea risipei alimentare, reducerea cantității de deșeuri, colectarea și valorificarea deșeurilor alimentare”, se spune în proiectul de HG, pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

Deocamdată, nu se știe care va fi numărul exact de beneficiari întrucât programul „Masă sănătoasă” nu va fi aplicat de la bun început în toate școlile. Totuși, într-o declarație făcută în luna septembrie, ministrul Educației Ligia Deca estima că numărul elevilor care vor beneficia de program va fi de aproximativ 1.000.000, față de cei 180.000 care sunt incluși actualmente în programul „Masă caldă în școli”. De altfel, aceștia din urmă vor fi mutați automat în noul program al Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Criteriile de selecție a școlilor vor fi anunțate ulterior adoptării HG, precum și lista unităților de învățământ beneficiare în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025. În proiect se spune doar că aceste criterii vor viza „diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua este o masă caldă, în regim catering, pentru unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. A treia variantă este un pachet alimentar în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde.

ADVERTISEMENT

În ultimele două variante, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, alimentele trebuie depozitate în condiții adecvate. De asemenea, școlile trebuie să preleveze probe din alimentele servite la fiecare masă și să le păstreze minimum 48 de ore, în caz că apar suspiciuni privind toxiinfecții alimentare.

Lista felurilor de mâncare care vor fi servite elevilor

Într-o anexă la actul normativ este trecută și o listă cu variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:

ADVERTISEMENT

1. ciorbă de legume;
2. supă de pui cu legume;
3. ciorbă de văcuţă cu legume;
4. legume cu piept de pui la grătar;
5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
7. piure de morcov cu grătar de pui;
8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
10. ghiveci de legume cu pui;
11. orez cu legume şi pui la tavă;
12. sufleu de broccoli cu brânză;
13. cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar;
14. tocană de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu brânză;
21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
25. un fruct întreg

Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Uleiul pentru prăjire poate fi utilizat o singură dată, iar ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită. De asemenea, nu va fi permisă servirea unor feluri precum ouă ochiuri sau tocături prăjite.  O altă recomandare este „evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot.

ADVERTISEMENT