News

Programul ”Noua Casă” continuă în 2024. Câți bani a alocat Guvernul pentru ediția din acest an

Programul ”Noua Casă” continuă în 2024. Ministerul Finanțelor a anunțat care este plafonul garanțiilor acordate de guvern pentru achizițiile din acest an
25.01.2024 | 18:02
Programul Noua Casa continua in 2024 Cati bani a alocat Guvernul pentru editia din acest an
Marcel Boloș a anunțat detaliile Programului Noua Casă din acest an Sursa foto: Facebook Marcel Boloș
ADVERTISEMENT

Ministerul de resort a întocmit prevederile legale necesare continuării programului ”Noua Casă” în anul 2024 prin alocarea unui plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei.

Programul ”Noua Casă” continuă în 2024

Ministerul precizează că prin Programul ”Noua Casă” a fost facilitată stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, precum și pieței creditelor ipotecare din România.

ADVERTISEMENT

”Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste.

Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanțiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români.

Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Ca o noutate, în 2024 se vor putea înscrie în Program și finanțatori care nu au participat în anul precedent. În termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, aceștia au termen să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a Programului, precum şi solicitările de alocare de plafoane de garantare.

Bilanțul Programului, care a debutat în 2009 în formatul ”Prima Casă”, devenind ”Noua Casă” în 2020, era în la finele lunii decembrie 2023 de 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei acordate, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

”Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 ca o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar păstrând spiritul programului ”Prima Casă” și rămânând cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

ADVERTISEMENT