News

Proiectul antițigănism, adoptat de Camera Deputaților! Legea prevede închisoarea

16.12.2020 | 20:35
Proiectul antitiganism adoptat de Camera Deputatilor Legea prevede inchisoarea
ADVERTISEMENT

Proiectul antițigănism a fost adoptat de Camera Deputaților! Nu mai puțin de 244 de voturi a primit acesta, unul împotrivă, în timp ce alți 20 de parlamentari s-au abținut. Interesant este că, în forma actuală, legea prevede închisoarea pentru propagandă antițigănism.

Concret, conform acestui proiect „prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor (…)

ADVERTISEMENT

(…) îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani”.

Proiectul antițigănism a fost adoptat de Camera Deputaților!

Potrivit acestui proiect, cei care promovează public concepțiile, ideile sau doctrinele antiţigăniste, distribuie sau furnizează același tip de materiale publice sau înființează sau constituie organizații antiţigăniste, vor fi pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o perioadă de la 3 luni la 10 ani de închisoare. Ca să înțelegeți, ideea de „organizaţie cu caracter antiţigănist”  face referire la orice grup format din minimum trei persoane.

Acestea trebuie să-și desfășoară activitatea, permanent sau temporar în ideea promovării doctrinelor, concepțiilor sau ideilor antiţigăniste.

ADVERTISEMENT

De altfel, sunt mai multe simboluri considerate antițigăniste. Printre ele se află drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, dar și formulele de salut.

De asemenea, discutăm despre orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la materialele antițigăniste atunci trebuie să știți că acestea sunt imagini, mesaje text, conținut audio-video și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.

Mai mult de atât, răspândirea ori punerea la dispoziția publicului, prin orice alte mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.

În cazul în care se confecționează, vând, răspândesc sau dețin simboluri antițigăniste cu scopul de a fi răspândite, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea anumitor drepturi.

De asemenea, se consideră infracțiune și se sancționează cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.

Interesant este că cei care au inițiat legea au invocat motive legate de o înțelegere mai precisă a practicilor discriminatorii, fiindcă în momentul de față „antițigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură”.

 

 

 

ADVERTISEMENT