News

Proiectul de lege care reglementează implementarea rețelelor 5G, adoptat de Camera Deputaților. Ce presupune acesta

Proiectul legii 5G a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. FANATIK vă spune ce presupune acesta.
19.05.2021 | 16:13
Proiectul de lege care reglementeaza implementarea retelelor 5G adoptat de Camera Deputatilor Ce presupune acesta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege, în forma inițiată de Guvern, a trecut cu 277 de voturi „pentru” și un vot „împotivă”. Totodată, deputații AUR, în număr de 23, s-au abținut.

Anterior, actul normativ a fost adoptat și în comisiile raportoare, cu majoritate de voturi. De asemenea, șapte amendamente au fost propuse, toate fiind respinse.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege care reglementează implementarea rețelelor 5G, adoptat de Camera Deputaților. Ce presupune acesta

Singurul deputat care a votat împotriva legii 5G a fost Lasca Mihai Ioan. După ce a fost exclus din AUR, acesta este deputat la Neafiliați.

Senatul urmează să supună la vot actul normativ, fiind camera decizională. Printre cele mai importante amendamente depuse au fost cele depuse de deputatul Daniel Tudorache, de la PSD.

ADVERTISEMENT

Acestea vizau obținerea autorizației în baza unor standarde tehnice, dar și schimbarea termenului în care se face înlocuirea din rețele a echipamentelor furnizorilor care nu obțin avizul, de la cinci la nouă ani. Toate amendamentele depuse au fost respinse.

Noua lege ar putea să aducă modificări importante. Compania Huawei ar putea să iasă de pe piața românească a telecomunicațiilor 5G.

ADVERTISEMENT

Ce prevede actul normativ

Ptoiectul de lege presupune adoptarea unor măsuri cu privire la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software. În rețelele 5G vor putea fi utilizate doar cele autorizate.

Autorizarea va fi făcută prin decizie a premierului, la avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Acest lucru are în vedere prevenirea, contractarea şi eliminarea riscurilor și ameninţărilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

ADVERTISEMENT

„Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării”, se arată în proiectul de lege, transmite News.ro.

Astfel, fiecare producător de echipamente și programe software 5G va fi nevoit să depună o cerere, pentru a obține autorizația. În caz contrar, folosirea acestor tehnologii fără autorizație constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1% şi 5% din cifra de afaceri.

„În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul Consiliului Suprem al Apărării Ţării este negativ. Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege,” mai arată actul normativ.

ADVERTISEMENT