News

Propaganda rusă a mai „distrus” un tanc Leopard în Ucraina, cu tot cu echipajul din Germania. Berlinul demontează un nou fake news

Propagandă rusă intoxică din nou: un tanc Leopard cu echipaj german, „distrus” în Ucraina. Berlinul dezminte ferm: Nici un soldat al Bundeswehr nu se află pe teritoriul ucrainean
27.09.2023 | 16:39
Propaganda rusa a mai distrus un tanc Leopard in Ucraina cu tot cu echipajul din Germania Berlinul demonteaza un nou fake news
De când Occidentul a promis Kievului tancuri Leopard, dezinformarea rusă lucrează la foc continuu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul german al Apărării a negat o informație publicată de agenția de presă rusă RIA Novosti, și răspândită de releele propagandei Kremlinului, potrivit căruia patru soldați din Bundeswehr, armata Germaniei,  au fost uciși la bordul unui tanc Leopard. Nu este prima dată când narațiunea pro-Putin prezintă tancurile Leopard ca pe niște trofee ale armatei ruse, de când acest blindat este livrat Ucrainei.

„Reinformarea” cu propagandă Rusă

Într-un mesaj postat pe Twitter (redenumit X), eseistul francez de extremă dreapta Jean-Yves Le Gallou afirmă că „Ministerul german al Apărării recunoaște pierderea echipajului german (patru soldați uciși) într-un tanc Leopard, la 4 kilometri de frontul rusesc”. El se întreabă: „Nici măcar o știre în presa franceză. Mai există vreun jurnalist?”

ADVERTISEMENT

Jean-Yves Le Gallou este fondatorul Bobards d’or, o ceremonie de premiere parodică organizată din 2010 de fundația de extremă dreapta Polémia, un think-tank identitar. Juriul este alcătuit din membri ai extremei drepte de pe internet care iau în vizor mass-media mainstream, potrivit acestora în numele „reinformării”, pentru a le discredita și a propaga discursul extremei drepte.

Jean-Yves Le Gallou, departe a fi prima personalitate din Franța care îi ține isonul Rusiei, reia un articol al revistei de extremă-dreapta Eléments, care transmite o informație a agenției ruse de știri RIA Novosti potrivit căreia „un tanc Leopard, care este german, a fost distrus pe linia frontului din Zaporojia de către un grup de recunoaștere al armatei ruse” și că soldații lui Putin au găsit la bord un echipaj format din patru militari germani.

ADVERTISEMENT

Informația are o singură sursă și provine din mărturia unui cercetaș rus care a declarat că un mecanic găsit la bordul tancului i-a spus, chiar înainte de a muri, că tot echipajul era format din membri ai Bundeswehr, armata germană. Eléments certifică faptul că informația, care circulă din 23 septembrie, este adevărată și scrie: „Ministerul german al Apărării recunoaște oficial acest lucru. Într-o declarație destul de stânjenitoare, autoritățile germane recunosc că patru soldați germani au fost într-adevăr uciși în timp ce ‘transportau’ un tanc care urma să fie livrat trupelor ucrainene”, arată Liberation.

Fake-news-ul rușilor, demontat

Cu toate acestea, serviciul francez CheckNews (creat în septembrie 2017, succedând serviciului Désintox al publicației Libération, care a fost prima rubrică de fact-checking din presa franceză) nu a găsit nici o declarație în acest sens pe site-ul Ministerului german al Apărării sau în presa germane, scrie Liberation.

ADVERTISEMENT

Întrebată de diverse media cu privire la acest zvon rusesc, o purtătoare de cuvânt a ministerului a negat rapid informația împrăștiată de propaganda rusă și de releele acesteia.  „Nici un soldat al Bundeswehr nu se află în misiune de luptă în Ucraina”, a declarat ea pentru ziarul Merkur. „Nu există nici un echipaj de tancuri germane în Ucraina”, a repetat Ministerul Apărării pentru Deutsche Welle.

Articolul din Eléments pare, de asemenea, prost informat, deoarece afirmă că povestea tancului nu a generat „nici măcar un singur rând în presa centrală. Doar ministrul german al apărării a trebuit să dea explicații, iar aceasta a fost mai mult decât jenată”. Or, Ministerul german al Apărării este condus în prezent de un bărbat: Boris Pistorius. El i-a succedat la 19 ianuarie 2023 Christinei Lambrecht, o femeie. Contactați de CheckNews, autorul articolului și editorii revistei Eléments nu au răspuns la întrebările Liberation.

ADVERTISEMENT

„Nu trageți”, tovarăși!

Mai multe canale rusești, inclusiv Telegram și portaluri de știri au preluat povestea „mecanicului” și au raportat presupusa sa arestare, scrie Merkur. „Mecanicul a declarat în mod repetat că nu este un mercenar, ci un soldat al Bundeswehr și că el și restul echipajului erau membri ai aceleași unități a Bundeswehr”, a declarat comandantul operațiunii de atac, citat de armywatchmagazine.com .

Când a fost arestat, bărbatul a strigat în germană: „Nu trageți!” , înainte de a muri, înn ciuda „îngrijirilor care i s-au oferit”.  Cu toate acestea, site-ul de știri nu este considerat o sursă independentă. Dimpotrivă, a fost remarcat în mai multe rânduri ca fiind o portavoce de propagandă a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, după începerea războiului din Ucraina. Aceasta nu este prima dată când tancurile germane Leopard 2 sunt expuse ca trofee ale armatei ruse.

Vestea s-a răspândit ca un foc de paie pe internet. S-au făcut multe speculații pe rețelele de socializare precum X și Telegram. S-a speculat că soldatul capturat ar fi putut fi de fapt un soldat al Bundeswehr. Site-ul austriac de știri exxpress.at a preluat zvonurile de pe internet, spunând că soldatul ar fi putut să nu fi fost în serviciu activ pe front, ci doar un mecanic care încerca să salveze pentru reparații un tanc distrus anterior.

Berlinul a exclus trimiterea de militari în Ucraina

Totuși, ministerul german al Apărării nu a dorit să comenteze mai mult cu privire la acest incident. Germania oferă Ucrainei un ajutor important Kievului în materie de armament, pentru contraofensiva în războiul împotriva Rusiei. Pe lângă sistemele de rachete, Bundeswehr furnizează, de asemenea, tancuri, atât modele mai vechi de tip Leopard1, cât și modernele Leopard-2.

Acesta din urmă este considerat unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume și ar putea deveni un schimbător de joc în actualul conflict. Soldații ucraineni au fost antrenați pe acest tanc în Germania timp de săptămâni, guvernul de la Berlin precizând încă de la început că exclude, firește, trimiterea, la pachet cu tancurile Leopard, și a echipajelor.

Guvernul federal și partenerii săi din NATO nu vor să fie percepuți ca parte beligerantă (deja fiind, din moment ce furnizează arme Kievului, acuză Rusia) peședintele ucrainean Volodimir Zelenski a trebuit deja să dea asigurări repetate că tancurile occidentale și rachetele cu rază lungă de acțiune vor fi folosite exclusiv pentru apărarea națională și nu pentru atacuri pe teritoriul rusesc. În caz contrar, NATO a amenințat că își va înceta sprijinul.

Mercenari germani pro-Rusia, pro-Ucraina și ai Wagner

În acest context, este aproape imposibil ca un echipaj al Bundeswehr pe un tanc Leopard să fie desfășurat în mod activ pe front. Cu toate acestea, germanii ar putea foarte bine să fie implicați în lupte. Mercenari din această țară s-au înrolat ca să participe la războiul din Ucraina – de fapt, de ambele părți.

Au existat mai multe rapoarte în trecut despre combatanți germani care s-au alăturat armatei lui Putin, mercenarilor Wagner sau armatei Kievului. Unul dintre cei mai cunoscuți din aceștia din urmă este Jonas Kratzenberg, care a publicat recent o carte despre ororile războiului declanșat de Rusia.

Cehia: Mită de mii de euro contra intereselor Moscovei

Șeful Serviciului ceh de securitate și informații (BIS), Michal Kudelka, a declarat că Rusia a coordonat în mod direct răspândirea dezinformării în Republica Cehă, agenții ruși mituind personalități cehe pentru a răspândi narațiunile aberante ale Kremlinului, scrie Euractiv.

„În cel mai recent caz, BIS a descoperit că unul dintre agenții de influență ruși de lungă durată din Republica Cehă a organizat difuzarea de narațiuni care susțin interesele Federației Ruse în războiul din Ucraina, în schimbul unei mite de câteva mii de euro. De asemenea, au fost folosite personalități publice în aces demeres”, a declarat luni Kudelka, în fața Parlamentului ceh.

Potrivit lui Michal Kudelka, entitățile pro-ruse au încercat să stabilească un contact direct cu unul dintre organizatorii demonstrațiilor antiguvernamentale care au avut loc în toamna anului 2022. În cadrul acelor demonstrații, steagurile rusești au fluturat iar discursurile de îndemn la pace și de condamnare a NATO și a Statelor Unite nu au fost departe de cele auzite din partea reprezentanților ruși.

Manipulări cu ocazia alegerilor prezidențiale

Implicarea directă a Rusiei a fost, de asemenea, dezvăluită de BIS înainte de alegerile prezidențiale din Cehia din ianuarie 2023, când canalul prin cablu al agenției ruse de știri Sputnik a publicat o înregistrare video falsă, manipulată, în care candidatul de atunci, Petr Pavel, spunea că Republica Cehă ar trebui să se implice în războiul din Ucraina.

BIS a monitorizat, de asemenea, interferențele rusești în mass-media din această țară. „Chiar înainte de războiul din Ucraina, au fost detectate activități ale activiștilor pro-ruși, care au folosit jurnaliști cehi selectați, au finanțat mai multe călătorii în străinătate și au cerut jurnaliștilor să creeze documente care să susțină partea rusă”, a declarat Kudelka. În ciuda exemplelor de implicare directă a Rusiei,  Kudelka a declarat că poveștile și dezinformarea rusească sunt încă minoritare. Cea mai mare parte a dezinformării este creată în Republica Cehă de personalități locale.

„Minciunile” și „propaganda”, al doilea front al lui Putin

Conferința la care a participat Kudelka, pe tema dezinformării, oranizată de Camera Deputaților din Cehia, a reamintit că, departe de tranșeele din Ucraina, Rusia lui Vladimir Putin nu a încetat să fie activă pe al doilea front care o interesează: cel al dezinformării, cu încercări foarte concrete de a difuza în Cehia narațiuni care susțin interesele rusești, scrie și Radio Praga International.

O societate polarizată, fragmentată, divizată, ținta principală a unei campanii masive de dezinformare rusească care ar putea duce la o cotitură politică majoră odată cu venirea unui lider populist în fruntea țării. Nu este vorba de Republica Cehă, ci de Slovacia vecină, cu câteva zile înainte de alegerile legislative cruciale, ceea ce nu înseamnă însă că Republica Cehă nu este îngrijorată, așa cum a subliniat Michal Kudelka, în iunie, în cadrul unui seminar despre dezinformare organizat la Camera Deputaților.

La o altă conferință de acest tip, organizată luni, șeful BIS nu s-a ferit de cuvinte, făcând apel la responsabilitate individuală, menționând că în loc să se folosească termenul de „dezinformare”, ar fi mai corect să se vorbească de „minciuni” și „propaganda”. „Oricine spune astăzi că nu știe ce este dezinformarea rusă, când aceasta caută în mod brutal să submineze bazele democrației în Republica Cehă, este orb și surd”, a spus el.

Praga, insuficient pregătită pentru războiul hibrid

O altă sursă de dezinformare în Republica Cehă este Centrul Rus de Știință și Cultură din arondismentul 6 din Praga, chiar dacă instituția rusă care îl administrează se află pe lista instituțiilor supuse sancțiunilor europene. Oficial închis pentru public, centrul își deschide porțile doar pentru evenimente speciale de câteva ori pe lună și este activ în principal pe internet.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a recunoscut că Republica Cehă nu a fost suficient de pregătită pentru războiul hibrid de dezinformare. Cabinetul de coaliție a luat la un moment dat în considerare adoptarea unei legi pentru combaterea dezinformării, dar a renunțat deocamdată la această idee. În mod similar, în luna februarie a acestui an, guvernul a anunțat că va desființa postul de ofițer antidezinformare, care fusese creat în martie 2022 ca răspuns la invazia din Ucraina. Această agendă este acum acoperită de consilierul pentru securitate națională, Tomas Pojar.

Miloș Zeman, fostul președinte pro-Kremlin

În urma acestei conferințe despre dezinformare, unii observatori nu au uitat să sublinieze că, până la sosirea noului președinte ceh Petr Pavel, care a adoptat o poziție clară față de Ucraina și Rusia, Moscova s-a bucurat de sprijinul multor politicieni, până la cele mai înalte niveluri ale statului.

În vizorul rușilor se afla în special fostul președinte Milos Zeman, care, în timpul celor doi mandate de cinci ani, nu și-a ascuns niciodată sentimentele pro-Kremlin. Același Zeman care a refuzat mereu să îl ridice pe actualul șef al contraspionajului la rangul de general, o mișcare făcută acum de succesorul său, în ciuda faptului că serviciile sale au dezvăluit implicarea serviciilor rusești în acte pe teritoriul ceh care ar putea ține de terorismul de stat.

ADVERTISEMENT