News

Război în Ucraina, ziua 366. Primele tancuri Leopard 2 au ajuns în Ucraina / Reacția NATO și UE la planul chinez de pace

Până acum oficialii de la Kiev au vorbit ”pe surse” de un posibil plan de pace, în timp ce Volodimir Zelenski a negat că a văzut o astfel de variantă.
24.02.2023 | 17:23
Razboi in Ucraina ziua 366 Primele tancuri Leopard 2 au ajuns in Ucraina  Reactia NATO si UE la planul chinez de pace
Soldaţi ruşi în tranşee Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-02-2023
15:23

Suedia va trimite până la 10 tancuri Leopard în Ucraina

Suedia va trimite până la 10 tancuri Leopard și sisteme antiaeriene în Ucraina, au declarat astăzi premierul Ulf Kristersson și ministrul apărării, Pål Jonson.

”Tancurile suedeze întăresc contribuția Leopard 2 pe care o aduc alte țări europene. Coordonarea sprijinului este în curs de desfășurare cu partenerii internaționali care donează Leopard 2 sau alte tancuri”, se arată în declarația guvernului suedez.

24-02-2023
14:00

Casa Albă anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Casa Albă a anunțat vineri o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a marca aniversarea unui an de la invadarea Ucrainei.

Departamentele Trezoreriei și de Stat vor pune în aplicare sancțiuni suplimentare radicale, menite să degradeze și mai mult economia rusă, a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă.

Noile sancțiuni vor viza peste 200 de persoane și entități – inclusiv atât ruși, cât și actori terți din Europa -, precum și oficiali ruși, autorități proxy care operează în mod ilegitim în Ucraina și o duzină de instituții financiare rusești.

Sancțiunile vor viza actori legați de industria de apărare și tehnologie a Rusiei, de viitoarele capacități energetice ale țării și de sectorul metalurgic și minier. Casa Albă a anunțat, de asemenea, că va restricționa exporturile către această țară și va majora tarifele pentru produsele rusești.

Noile măsuri, anunțate în coordonare cu liderii G-7 includ, de asemenea, sprijin economic suplimentar pentru Ucraina. Grupul de lideri și-a mărit angajamentul de sprijin bugetar și economic pentru Ucraina în 2023 la 39 de miliarde de dolari, iar SUA intenționează să ofere până la 250 de milioane de dolari în asistență suplimentară de urgență în domeniul energiei pentru Ucraina, pentru a contribui la consolidarea rețelei sale electrice.

Departamentul Apărării a anunțat separat, vineri, un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina, oferind noi echipamente, sisteme de apărare aeriană și muniție.

24-02-2023
11:32

Polonia: "Puternicul Leopard 2 a sosit în Ucraina"

Primele tancuri moderne Leopard 2 au sosit deja în Ucraina, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak. Se crede că aceste tancuri de tehnologie avansată, de fabricație germană, ar trebui să marcheze un punct de cotitură în războiul din Ucraina, mai ales în contextul contraofensivei planificate care ar trebui să înceapă în primăvară.

Bloomberg a scris de vineri dimineaţă că premierul polonez Mateusz Morawiecki a sosit deja la Kiev, unde va anunța că tancurile trimise de țara sa au ajuns în Ucraina. El s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la exact un an de la începutul invaziei ruse.

24-02-2023
11:19

Primele reacții ale NATO și ale UE la propunerea de pace a Chinei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că planul Chinei pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina nu are prea multă credibilitate. În timpul unei vizite în Estonia, jurnaliștii l-au întrebat pe Stoltenberg ce părere are despre planul de pace chinez, adică documentul în 12 puncte publicat pe site-ul Ministerului chinez de externe. Documentul solicită reînnoirea negocierilor dintre Rusia și Ucraina, în timp ce Beijingul solicită în același timp comunității internaționale să creeze condițiile pentru aceste negocieri.

“China nu are prea multă credibilitate pentru că încă nu a condamnat invazia ilegală a Ucrainei. Cu doar câteva zile înainte de invazie, președintele chinez Xi și președintele rus Putin au semnat un acord privind cooperarea fără limite”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adăugat că “sprijinul militar pentru Ucraina de astăzi este calea către un acord de pace de mâine”, răspunzând astfel criticilor chineze asupra transportului de arme occidentale către Ucraina. În același timp, el a avertizat China să nu trimită arme în Rusia, spunând că o astfel de mișcare ar fi sprijin deschis pentru războiul ilegal al Rusiei și o încălcare a Cartei ONU.

“Urmărim îndeaproape ce face China și vedem indicii că ar putea lua în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei. Ar fi o greșeală foarte gravă”, a spus Stoltenberg.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a reacționat și ea la propunerea de pace a Chinei. “Trebuie să privim acea propunere într-o lumină specifică, adică în lumina faptului că China a luat partea Rusiei atunci când, de exemplu , a semnat un acord de cooperare nelimitată cu Rusia chiar înainte de invazia Ucrainei. Dar vom lua în considerare propunerea Chinei”, a spus şefa Comisiei Europene.

24-02-2023
09:13

Medvedev: "Suntem pregătiți să mergem la graniţele Poloniei"

Fostul președinte rus și apropiat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că singura modalitate prin care Moscova “asigură pacea de durată” este să-și mute propriile granițe cât mai departe posibil. Medvedev a scris acest lucru pe canalul său Telegram, cu ocazia aniversării unui an de la începutului invaziei ruse a Ucrainei.

“A trecut un an de la începutul operațiunii speciale. A trecut un an de când soldații noștri au restabilit ordinea, pacea și dreptatea în țara noastră și ne-au protejat poporul și au distrus rădăcinile neonazismului. Vom obține victoria. Noi toți vrem să se întâmple cât mai curând posibil. Va veni ziua în care ne vom lua înapoi teritoriile și ne vom proteja poporul, care a suferit în anii de genocid și bombardamente”, a anunțat Medvedev, care în prezent este adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

“După aceea, vor avea loc negocieri, care, sunt sigur, vor fi dificile și pline de nervozitate. În primul rând, pentru că participanții formali la negocieri din partea inamicilor noștri sunt una, iar liderii noștri sunt ceva complet diferit. Deciziile regimului de la Kiev, desigur, nu vor fi luate de Zelenski, dacă el va fi încă în viață, sau de cineva din clica lui. Deciziile vor fi luate de cealaltă parte a oceanului. Vor fi luate de cei care trimit arme și bani la Kiev pentru a menține în viață rămășițele economiei ucrainene”, a scris Medvedev.

“Este important să atingem toate obiectivele operațiunii militare speciale. Trebuie să împingem cât mai departe granițele amenințării la adresa țării noastre, chiar dacă este vorba de granițele Poloniei”, a mai opinat fostul preşedinte rus.

24-02-2023
06:00

China a făcut public un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Cele 12 puncte din documentul Beijingului

Mult așteptatul plan de pace la care China a anunțat că lucrează în această perioadă a fost definitivat. Vineri dimineață, Beijingul a făcut public acest document care se dorește a stopa războiul dintre Rusia și Ucraina.

Publicat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe de la Beijing, actul cere, printre altele, încetarea ostilităților, protejarea centralelor nucleare, reluarea discuțiilor de pace și eliminarea sancțiunilor unilaterale, o prevedere pe care SUA au respins-o constant.

Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, astfel încât să detensioneze treptat situația și să ajungă în cele din urmă la o încetare a focului cuprinzătoare”, precizează ministerul chinez.

Spre nemulțumirea Kievului, planul nu vorbește despre zonele pe care Rusia le-a ocupat în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski a spus în dese rânduri că armata sa va lupta până când Rusia va părăsi granițele.

Intitulat ”Poziția Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul cuprinde următoare 12 puncte:

  1. Respectarea suveranității tuturor țărilor.
  2. Renunțarea la ”mentalitatea războiului rece”.
  3. Încetarea focului. 
  4. Reluarea discuțiilor de pace.
  5. Rezolvarea crizei umanitare.
  6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război.
  7. Menținerea siguranței centralelor nucleare.
  8. Reducerea riscurilor strategice.
  9. Garantarea exportului de cereale.
  10. Încheierea sancțiunilor unilaterale.
  11. Asigurarea stabilității lanțurilor de producție și aprovizionare.
  12. Promovarea reconstrucției postbelice. 

Cu toate acestea, oficiali de la Pentagon spun că Beijingul va publica oficial în 24 februarie, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, acest plan de pace între Rusia și Ucraina. Între timp China s-a abținut din nou la ONU să condamne invazia Rusiei.

China va face public un plan de pace la un an de la război

Așadar, administrația Biden se așteaptă ca Beijingul să pună pe masă vineri un plan de pace cu ideile lor pentru rezolvarea războiului Rusiei din Ucraina. Cu toate acestea, planul nu a fost văzut momentan de Zelenski și există o doză mare de scepticism că ar fi băgat în seamă de Kiev.

ADVERTISEMENT

”Așteptăm să vedem ce pun chinezii pe masă, acest lucru se presupune că va fi anunțat vineri”, a declarat Victoria Nuland, subsecretarul pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, în timpul unei conversații cu Washington Post.

Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, a anticipat publicarea acestui plan în declarațiilor de la Conferința de Securitate de la München. Cu toate acestea, după ce Wang a călătorit la Moscova la sfârșitul acestei săptămâni, ministrul rus de externe Lavrov a spus că nu a discutat despre acest mult așteptat plan.

ADVERTISEMENT

Nuland nu a spus cum vor prezenta chinezii planul. Mâine are loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în care China ar putea face în mod plauzibil această prezentare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va fi la întâlnire.

”Nu poate fi pur și simplu o încetare a focului care să le lase rușilor timp să se întoarcă acasă, să se odihnească, să se reameneze și să se întoarcă”, a transmis Nuland. ”Dar, ascultați, dacă Xi Jinping îl poate scoate pe Putin și armata sa din Ucraina, cred că toți am aplauda”, a completat oficialul american.

ADVERTISEMENT

Nuland a spus că toate părțile iau în considerare ce se poate face pentru a sprijini și a ajuta un plan de pace. ”Dar, întrebarea fundamentală este oare Putin vrea pace?”, s-a întrebat retoric Nuland.

În ultimele zile, oficialii Departamentului de Stat au pus la îndoială ideea că un plan de pace chinez ar fi eficient. Acest lucru vine în timp ce oficialii americani au menționat că Beijingul ia în considerare să ofere sprijin letal Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

ADVERTISEMENT

China joacă la două capete. China încearcă să transmită și să se deghizeze în acest aspect de neutralitate, chiar dacă își adâncește angajamentul cu Rusia în moduri cheie – politic, diplomatic, economic și potențial, de asemenea, în domeniul securității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ADVERTISEMENT