News

Propunere USR pentru Pilonul II de pensii. Pragul maxim la care ar putea ajunge contribuția

Un proiect de lege inițiat de USR propune creşterea progresivă a contribuţiei la Pilonul II de pensii până la atingerea unui procent de 10%.
10.04.2024 | 18:41
Propunere USR pentru Pilonul II de pensii Pragul maxim la care ar putea ajunge contributia
Contribuția la Pilonul II ar putea să crească conform proiectului USR Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Senatorul USR Cristi Berea, cel care a inițiat proiectul de lege, susține că inițiativa va ușura pe termen lung și sarcina statului în privinţa sistemului de pensii.

Propunere USR pentru Pilonul II de pensii

Conform iniţiativei legislative, contribuţia la Pilonul II de pensii ar creşte progresiv până la 10%. “Astfel, nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională”, se arată în comunicatul USR.

ADVERTISEMENT

Iniţiatorul proiectului mai precizează că, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului în privinţa sistemului de pensii.

“Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, a explicat Cristi Berea.

Senatorul a mai explicat că, dacă banii strânşi prin Pilonul II de pensii ar fi fost ţinuţi “la saltea” sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost “incomparabil mai mică”.

ADVERTISEMENT

“Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE.

Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanţa ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât şi sustenabile”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de USR.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege inițiat de senatorul USR este înregistrat, în procedură normală, la Senat, prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT