News

Protestele din Canada s-au terminat în acuzații de trădare și teorii ale conspirației. Starea de urgență a fost prelungită

Canada a prelungit starea de urgență chiar dacă blocadele camionagiilor au fost îndepărtate. Operațiunile poliției au adus teorii ale conspirației și acuzații de trădare la adresa liderilor protestatarilor.
23.02.2022 | 14:12
Protestele din Canada sau terminat in acuzatii de tradare si teorii ale conspiratiei Starea de urgenta a fost prelungita
ADVERTISEMENT

Parlamentarii canadieni au votat pentru extinderea puterilor de urgență pe care poliția le poate invoca pentru a opri orice potențială reluare a blocadelor de către cei care se opun restricțiilor Covid-19.

Premierul, Justin Trudeau, a spus mai devreme că puterile sunt încă necesare, în ciuda faptului că poliția a pus capăt ocupației capitalei țării de către camionagii în weekend.

ADVERTISEMENT

Blocada s-a încheiat într-o atmosferă de neîncredere, acuzații de trădare și întrebări cu privire la viitorul mișcării de protest.

Starea de urgență din Canada a fost prelungită

Parlamentarii din Camera Comunelor din Canada au votat în proporție de 185 la 151 pentru a prelungirea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Trudeau a remarcat că în afara orașului Ottawa sunt câțiva camionagii care ar putea plănui noi blocade sau ocupații. Ministrul siguranței publice a declarat că în weekend a existat o încercare de a bloca un punct de trecere a frontierei în Columbia Britanică.

Legea privind situațiile de urgență permite autorităților să declare anumite zone drept zone interzise. De asemenea, permite poliției să înghețe conturile bancare personale și corporative ale camionagiilor și să oblige companiile de remorcare să ridice vehicule.

ADVERTISEMENT

Protestul șoferilor de camion a crescut în intensitate până când a închis câteva puncte de frontieră Canada-SUA și a blocat zone cheie ale capitalei timp de mai bine de trei săptămâni. Dar toate blocajele la frontieră s-au încheiat acum, iar străzile din jurul parlamentului canadian sunt liniștite.

Protestatarii din Ottawa care au jurat că nu vor renunța niciodată au dispărut în mare parte, alungați de poliție în ceea ce a fost cea mai mare operațiune de poliție din istoria națiunii.

ADVERTISEMENT

Situația este încă fragilă

„Situația este încă fragilă, starea de urgență este încă acolo”, a spus Trudeau înainte de vot, relatează The Guardian.

Poliția națională a spus că cei cărora le-au fost înghețate conturile bancare au fost „influenți în protestul ilegal de la Ottawa și proprietari și/sau șoferi de vehicule care nu au vrut să părăsească zona”.

Protestele, care au vizat inițial obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru șoferii de camion transfrontalieri, dar au cuprins și furie față de toată gama de restricții, au reflectat răspândirea dezinformarii în Canada și mânia populistă și de dreapta.

Auto-intitulatul Freedom Convoy a zdruncinat reputația de civilitate a Canadei, a inspirat convoaie în Franța, Noua Zeelandă și Țările de Jos și a întrerupt comerțul, provocând daune economice de ambele părți ale graniței.

Sute de camioane au ocupat în cele din urmă străzile din jurul parlamentului, un spectacol care a fost parțial protest și parțial carnaval.

Timp de aproape o săptămână, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei SUA-Canada, Podul Ambassador dintre Windsor, Ontario și Detroit, a fost blocat. Pe aici se desfășoară peste 25% din comerțul dintre cele două țări.

Cea mai mare operațiune de poliție din istoria Canadei

Vineri, autoritățile au lansat cea mai mare operațiune de poliție din istoria Canadei, arestând o serie de protestatari din Ottawa și crescând această presiune sâmbătă până când străzile din fața parlamentului au fost eliberate.

În cele din urmă, poliția a arestat cel puțin 191 de persoane și a remorcat 79 de vehicule. Mulți protestatari s-au retras pe măsură ce presiunea a crescut.

Trudeau a spus că oamenii din Ottawa au fost hărțuiți săptămâni întregi și a spus că miliarde de dolari în comerț au fost pierdute din cauza blocadelor la frontieră, punând locurile de muncă ale oamenilor în pericol.

Protestele au fost încurajate în SUA de personalități și conservatori Fox News, inclusiv fostul președinte Donald Trump. Milioane de dolari în donații au trecut peste graniță către protestatari.

„Un val de dezinformare și dezinformare a cuprins Canada, inclusiv din surse străine”, a spus Trudeau. „După ce aceste blocade și ocupații ilegale au primit sume îngrijorătoare de finanțare străină pentru a destabiliza democrația Canadei, a devenit clar că autoritățile locale și provinciale aveau nevoie de mai multe instrumente pentru a restabili ordinea.”

Protestele au dat naștere unor teorii ale conspirației

Când mii de protestatari împotriva restricțiilor Covid au sosit luna trecută la Ottawa, părea de neimaginat că vor ocupa părți din capitala canadiană cu puțină rezistență.

Deși nu le venea să creadă, protestatarii de dreapta au controlat în curând străzile din afara parlamentului, încălcând cu legea, crezând că nimic nu i-ar putea sau nu i-ar fi oprit.

În acest weekend însă, blocada s-a încheiat cu neîncredere, acuzații de trădare și întrebări cu privire la viitorul mișcării de protest.

Vineri și sâmbătă, sute de ofițeri au condus una dintre cele mai mari operațiuni de poliție din Canada, lucrând pentru a curăța Dealul Parlamentului și zona înconjurătoare de camioane, camionete și structuri care blocaseră drumurile timp de aproape o lună, în semn de protest față de restricțiile de sănătate publică legate de coronavirus și, în general, față de guvernul lui Justin Trudeau.

Demontarea rapidă a blocadelor a fost în contrast puternic cu săptămânile de protest îndrăzneț, când camionagiii au încălcat legea, claxonând la orice oră.

Chiar dacă poliția a amenințat că va destrăma blocadele, iar prim-ministrul Trudeau a invocat Legea privind situațiile de urgență, mulți protestatari au fost netulburați, argumentând că poliția nu are autoritatea să distrugă protestele.

Influenceri cheie din cadrul mișcării, inclusiv Pat King, au întărit în mod repetat acest mesaj.

„King le-a spus protestatarilor că avertismentele de la poliție nu sunt oficiale, deoarece nu aveau semnături pe ele sau că orașul nu are un șef de poliție, astfel încât nimeni să nu poată da ordinul”, a spus Kurt Phillips de la Canadian Anti-Hate Network. „Și le spunea asta oamenilor care nu înțeleg cu adevărat cum funcționează guvernul”.

Dar, pe fondul relatărilor că unor lideri le-au fost înghețate conturile bancare, sfidarea a făcut loc incertitudinii. Cu o seară înainte de operațiunea poliției, unii șoferi au părăsit orașul după ce companiile de camioane, temându-se de faliment, le-au ordonat să se întoarcă.

Mai mulți lideri ai protestatarilor, acuzați de trădare

Totuși, chiar dacă poliția a invadat zona vineri, mulți protestatari și-au exprimat neîncrederea că ar fi posibile arestări.

Pe măsură ce filmările cu arestări s-au răspândit, pe site-ul de mesagerie securizată, grupurile Telegram care îi susțineau pe camionagii au reacționat cu șoc și scepticism.

Un utilizator a susținut că ofițerii fac parte din Națiunile Unite, parte a unei teorii a conspirației comune care susține că guvernul Canadei este legat de rețele globaliste.

„Dacă ar avea atât de mulți ofițeri, nu ar exista nicio crimă în oraș”, a scris utilizatorul.

O serie de forțe de poliție, inclusiv poliția orașului Ottawa, poliția provincială din Ontario, poliția națională canadiană și Sûreté du Québec, au participat la operațiunea de eliberare a străzilor.

Altora li s-a spus, de către liderii și organizatorii protestelor, că poliția le susținea mișcarea de protest.

„Ei cred sincer că toată Canada îi sprijină. Așa că este șocant pentru ei să afle că nu sunt văzuți ca niște eroi”, a spus Carmen Celestini, postdoctorand la Proiectul de dezinformare de la Universitatea Simon Fraser, adăugând că mulți au crezut că ofițerii de poliție sunt de partea lor. „Și acum și-au dat seama că nu este adevărat.”

Poliția i-a arestat pe aproape toți liderii protestelor care au cerut demonstranților să „nu dea înapoi”. Dar ușurința percepută cu care unii s-au predat a stârnit un sentiment de trădare.

Nu lipsesc nici teoriile despre George Soros

Un utilizator dintr-un grup Telegram a acuzat-o pe Tamara Lich, principala persoană care colecta fonduri, că are legături cu finanțatorul George Soros.

„Mulți canadieni patrioți au fost păcăliți fiind făcuți să creadă că acest [convoi] este real”, a scris utilizatorul.

Benjamin Dichter, un lider al protestelor, le-a cerut susținătorilor să-și mențină poziția, dar a părăsit Ottawa înainte de a putea fi arestat.

Decizia sa l-a determinat pe un utilizator Telegram să-l numească „agent globalist care submina convoiul libertății”.

„Persoane influente au făcut cu adevărat dezinformare pentru a-i ține pe protestatari acolo”, a spus Celestini. „Dar chiar dacă le-au spus susținătorilor să ‘rămână pe poziții’, ei chiar nu aveau un plan pentru ce să facă atunci când au avut loc arestări.

Liderii știau că vor avea un plan de evadare și că vor fi bine. Dar decizia lor de a-și lăsa suporterii acolo să facă față consecințelor le arată caracterul.”

Este puțin probabil ca teoriile conspirației și furia populistă care stau la baza mișcării camionagiilor să dispară. Potrivit experților, susținătorii vor încerca probabil să transforme rezultatul baricadei într-o victorie sau un catalizator pentru un război mai mare.

În plus, politicienii mainstream și marginali au început să lupte pentru influență în rândul susținătorilor mișcării.

Zvonurile false despre o femeie ucisă de un cal al poliției s-au răspândit în toată Canada și în SUA, amplificate de figuri de extremă dreapta.

Celestini își face griji că o astfel de dezinformare, răspândită rapid prin streaming live și rețele de chat criptate, va fi o problemă.

ADVERTISEMENT