News

Protest în Piața Universității. Zeci de oameni cer redeschiderea școlilor

03.01.2021 | 17:47
Protest in Piata Universitatii Zeci de oameni cer redeschiderea scolilor
ADVERTISEMENT

Zeci de persoane s-au adunat în Piața Universității din București, duminică 3 ianuarie, pentru a preosta împotriva deciziei ministerului Educației de a ține școlile închise.

Oamenii sperau că școlile ar putea fi redeschise în 11 ianuarie, mai ales după anumite comentarii făcute de oficiali ai ministerului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, așa cum și specialistul Valeriu Gheorghița a explicat, școlile nu pot fi deschise până în martie, atunci când vor fi vaccinați anti-Covid toți profesorii.

Protest în București împotriva Guvernului Cîțu

Manifestanții scandează împotriva guvernanților și solicită ca elevii să revină în bănci, conform stiripesurse. Mai mult, aceștia nu poartă mască de protecție.

ADVERTISEMENT

Jandarmii și polițiștii s-au deplasat la fața locului și monitorizează protestul din centrul Bucureștiului.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunțase că e imposibil ca școlile să se redeschidă în 11 ianuarie. „Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă. Ministerul Educației, instituțional, îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor, în măsura în care situaţia epidemiologică o va permite”, a declarat Cîmpeanu, conform Edupedu.

ADVERTISEMENT

Într-un scenariu optimist, școlile s-ar putea deschide cel mai devreme în 8 februarie, conform aceleiași surse.: „Conform unui scenariu pe baza căruia reprezentanţii din educaţie discută acum cu reprezentanții din sănătate, grădiniţele şi clasele primare s-ar putea redeschide, spune ministrul educaţiei, la începutul semestrului al doilea, adică luni pe 8 februarie”.

În schimb, Valeriu Gheorghiță crede că elevii se vor întoarce în bănci în martie. „Am putea redeschide şcoala în siguranţă la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie, când începem a treia etapă de vaccinare. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării împotriva COVID-19 în etapa a treia, deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, adresată persoanelor populaţiei vulnerabile şi cea a categoriilor de persoane care deservesc activităţi esenţiale.

ADVERTISEMENT

Redeschiderea școlilor, adică revenirea la scenariul verde, s-ar putea face abia în urma vaccinării cadrelor didactice şi persoanelor din categoriile vulnerabile, ceea ce ar însemna undeva la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie. În faza a doua de vaccinare intră profesorii și populația în vârstă”, a explicat șeful Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT