News

Protest spontan al angajaților din Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială. Ce revendicări au sindicaliștii

Salariații din mai multe Agenții Județene de Plăți și Inspecție Socială protestează împotriva reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar.
16.08.2023 | 12:36
Protest spontan al angajatilor din Agentiile Judetene de Plati si Inspectie Sociala Ce revendicari au sindicalistii
Proteste în Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială împotriva reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar. Foto: Colaj Fanatik/Capturi Facebook.
ADVERTISEMENT

Miercuri, sute de angajați din mai multe Agenții Județene de Plăți și Inspecție Socială din întreaga țară au organizat un protest spontan împotriva prevederilor unei noi ordonanțe guvernamentale ce vizează reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar. Deși activitatea instituțiilor nu a fost afectată de acest protest, sindicaliștii au atras atenția că aceasta ar putea deveni o realitate în zilele următoare.

Proteste în Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială

Salariații din sistem au marcat clar nemulțumirea față de noile măsuri guvernamentale, exprimându-și temerile că acestea ar putea afecta în mod negativ condițiile lor de muncă și beneficiarii sistemului. Cu toate că, până în prezent, protestele nu au perturbat activitatea instituției, sindicatele au avertizat că, în viitorul apropiat, ar putea adopta măsuri mai drastice, cum ar fi blocarea activității și sistarea plăților către beneficiari.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții sindicatelor au subliniat că nu sunt de acord cu direcția în care se îndreaptă ordonanța, care are ca obiectiv principal reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar. Ei consideră că aceste măsuri ar putea avea un impact negativ asupra calității serviciilor oferite de instituții și, implicit, asupra vieții beneficiarilor acestora.


Sindicatele au anunțat că vor continua să protesteze în fiecare zi, ca un semnal clar că sunt hotărâte să lupte pentru drepturile și condițiile de muncă ale membrilor lor. De asemenea, au avertizat că, dacă Guvernul va insista să adopte ordonanța în forma propusă, ar putea lua în considerare o grevă generală, care ar putea paraliza activitatea instituțiilor în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Proteste similare au avut loc în diverse orașe din țară, inclusiv la Pitești, Timișoara și Iași, semnalând o preocupare larg răspândită în rândul angajaților din sectorul bugetar față de consecințele prevederilor ordonanței.

 Revendicările angajaților din sistemul social

“Inițierea unui autentic dialog social pentru reorganizarea instituțiilor subordonate Ministerului Muncii înainte de adoptarea oricărui act normativ.

ADVERTISEMENT

Asigurarea menținerii locurilor de muncă pentru angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ocuparea posturilor vacante prin concurs și evitarea reducerii acestora fără o analiză echitabilă a deficitului de personal acumulat în timp.

Transmiterea proiectului noii legi de salarizare a personalului bugetar către toți actorii implicați, inclusiv sindicatele și reprezentanții salariaților, pentru a iniția negocierile într-un cadru transparent.

ADVERTISEMENT

Încetarea defăimării activității și existenței AJPIS-urilor în fața opiniei publice și furnizarea unei informări adecvate cu privire la toate activitățile instituțiilor subordonate Ministerului Muncii (inclusiv distingerea între funcționarii autorităților publice locale și cei din administrația centrală și instituțiile deconcentrate).

Alocarea resurselor materiale necesare pentru eficientizarea activităților și oferirea unor servicii de calitate persoanelor care apelează la instituțiile din Ministerul Muncii, inclusiv dezvoltarea unor programe informatice specifice și baze de date interconectate pentru implementarea digitalizării”, sunt revendicările angajaților din sistemul social.

ADVERTISEMENT