News

Proteste împotriva noilor restricții în România. Mii de oameni au ieșit în stradă. Florin Cîțu: „Îi înțeleg pe români”

29.03.2021 | 11:44
Proteste impotriva noilor restrictii in Romania Mii de oameni au iesit in strada Florin Citu Ii inteleg pe romani
ADVERTISEMENT

Mii de români au ieșit în stradă, în noaptea de duminică spre luni, pentru a protesta împotriva noilor restricții impuse de Guvern în contextul pandemiei Covid-19. Aceștia s-au mobilizat și au mărșăluit pe marile bulevarde ale orașului, scandând lozinci la adresa Guvernului și a măsurilor care interzic circulația după ora 20:00. Premierul Florin Cîțu a spus că îi înțelege pe oameni.


Protestele nu rămân fără urmări. Amenzi de aproape 100.000 de lei

Update, ora 11:30. În urma protestelor desfășurate noaptea trecută în mai multe orașe din țară, jandarmii au aplicat peste 200 de sancțiuni, în valoare de aproape 100.000 de lei, atât organizatorilor, cât și participanților care au încălcat restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei Covid-19.

ADVERTISEMENT

Permanent, pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora.

La nicio manifestație, nu au fost înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică. Vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea tuturor persoanelor care au încălcat legea”, se arată într-un comunicat transmis cu puțin timp în urmă.

ADVERTISEMENT

Update, ora 11:00

Prima reacție a lui Florin Cîțu după protestele din țară: „Îi înțeleg pe români”

Florin Cîțu a reacționat după protestele din toată țara. Premierul este conștient că oamenii s-au săturat de restricții: „oamenii pot să proteste atât timp cât nu încalcă legislația în vigoare. (….) Toți trebuie să respecte legea. Îi înțeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toți am obosit,” a spus el în timpul unei conferințe de presă, luni.

„Ne luptăm cu pandemia de un an de zile și am făcut toate eforturile,” a adăugat șeful Guvernului. El a explicat că este dispus să dicute cu oricine „vine cu soluții pentru a-i ajuta pe români”. Prim-ministrul a mai spus și că până în august ar putea fi vaccinare 10 miloane de oameni.

ADVERTISEMENT

Știre inițială:

Fiind vorba despre o mișcare spontană, jandarmii și polițiștii nu au putut face altceva decât să-i însoțească pe toată durata marșului, asigurându-se astfel că nu apar incidente neplăcute.

Conform HG nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991, organizarea de mitinguri și demonstrații cu maximum 100 de persoane. Având în vedere că obligațiile legale nu au fost respectate, organizatorii protestelor din Galați, București, Constanța și Brăila vor fi sancționați contravențional.

ADVERTISEMENT

Proteste împotriva noilor restricții: „Ajunge! Vrem să fim liberi”

Precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil.

Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile H.G. nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contraventional. De asemenea, sunt participanți la această manifestare care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare. Aceștia vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Masca jos”, „Jos Guvernul”, „Libertate te iubim, ori învingem, ori murim”, „Jos criminalii”, sunt doar câteva dintre scandările ce au răsunat până după miezul nopții pe platoul Instituţiei Prefectului.

Cei mai mulți dintre tinerii care au ieșit în stradă nu purtau măşti de protecţie. Întreaga acțiune a avut loc sub supravegherea poliţiştilor şi jandarmilor. În Brăila, protestatarii au încercat să blocheze circulaţia rutieră, traversând în mod repetat carosabilul, pe o trecere de pietoni.

„Referitor la afirmațiile din spaţiul public privind incidente de ordine publică la protestul organizat în această seară la Brăila, facem precizarea că, până la această oră, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente.

Mai mulţi protestatari au încercat să blocheze circulaţia rutieră, prin traversarea repetată a carosabilului, pe o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu poliţiştii rutieri, au intervenit şi au organizat traversarea la intervale de timp astfel încât să se poată desfăşura fluent circulaţia rutieră”, a precizat Jandarmeria,  infirmând, totodată, informaţiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a oricăror mijloace de intervenţie.

ADVERTISEMENT
Tags: