Manifestanții din cel puțin 16 orașe din întreaga țară au demonstrat purtând pancarte cu lozinci precum „Afară cu Bolsonaro” și „Punere sub acuzare acum”.
Mii de brazilieni au ieșit sâmbătă în stradă în cadrul unor proteste la nivel național împotriva modului în care Jair Bolsonaro a acționat împotriva pandemiei de COVID-19.
În timp ce demonstrațiile au fost în mare măsură pașnice în Rio de Janeiro și în capitala Brasilia, în unele orașe, inclusiv Recife, au avut loc violențe, poliția trăgând cu gloanțe de cauciuc și aruncând gaze lacrimogene asupra manifestanților.
Demonstrațiile pe scară largă au loc în timp ce Brazilia se luptă cu un al treilea val devastator al pandemiei.
Popularitatea lui Bolsonaro a scăzut dramatic în plină criză COVID, liderul brazilian fiind acuzat de exacerbarea crizei cu îndoielile sale legate de purtarea măștii și de necesitatea vaccinurilor.
În prezent, Brazilia înregistrează al treilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, după SUA și India, potrivit datelor menținute de Universitatea Johns Hopkins.
Brazilia a înregistrat duminică 43.520 de cazuri noi de COVID-19, ajungând la un total de 16,5 milioane de cazuri.
Țara, care are al doilea cel mai mare număr de decese cauzate de COVID-19 din lume, a înregistrat 874 de noi decese, crescând totalul la 461.931.
În ciuda faptului că s-a confruntat cu critici pe scară largă, Bolsonaro a susținut vineri programul de vaccinare al guvernului său, scriind pe Twitter că „aproape 100 de milioane de doze de vaccinuri” au fost distribuite de către Ministerul Sănătății către statele din Brazilia.
În august anul trecut, când Brazilia a apărut printre cele mai afectate națiuni de COVID, Pfizer a oferit Ministerului Sănătății să pună deoparte 70 de milioane de doze din vaccinul pe care îl dezvolta.
Nu a primit niciun răspuns. Așa că a făcut din nou oferta. Pe care a repetat-o și a treia oară.
În septembrie, șeful global al Pfizer a transmis oferta în scris președintelui Jair Bolsonaro cu copii către vicepreședinte, șeful de cabinet, miniștrii Sănătății și Economiei și ambasadorul din SUA.
Nu a primit niciodată un răspuns.
Severitatea COVID în Brazilia, cu 16 milioane de cazuri și 450.000 de vieți pierdute, i-a fost adesea atribuită lui Bolsonaro, care încă face băi de mulțime de și este nevaccinat și nu poartă mască.
O anchetă a Congresului arată, totuși, că neglijența sa a fost însoțită de incompetență la aproape toate nivelurile guvernamentale în procesele cheie – negocieri cu companiile de medicamente, relații cu alte țări și managementul lanțului de aprovizionare.
„Am putea vaccina 2 milioane de oameni pe zi”, spune Carla Domingues, care a condus programul național de imunizare al Braziliei în cea mai mare parte a ultimului deceniu. „Dacă Brazilia ar fi semnat acorduri anul trecut, am fi putut fi într-o poziție privilegiată, la fel ca SUA sau Regatul Unit”, a subliniat ea, potrivit Bloomberg.
Audierile în Congres au descoperit o serie de eșecuri, începând cu eforturile Pfizer. Au fost necesare alte trei oferte și încă șase luni pentru ca Brazilia să încheie un acord.
Vaccinurile au început să sosească în tranșe abia la sfârșitul lunii aprilie, cu loturi mai mari așteptate după luna iulie.
Tranzacțiile cu Pfizer au fost departe de a fi singurul pas greșit în campania de vaccinare: transporturile de doze au fost întârziate; doze rătăcite au zăcut într-un depozit, în vreme ce unele orașe au oprit imunizările după ce și-au epuizat stocurile pentru administrarea primei doze; un asistent de top al lui Bolsonaro a fost vaccinat în secret.
La audierile din Congres, mărturia fostului ministru al Sănătății, Eduardo Pazuello, nu a făcut decât să bulverseze și mai mult.
El a negat că a neglijat negocierile Pfizer, spunând că „întotdeauna” a încercat să cumpere doze, dar reglementările l-au împiedicat să facă acest lucru.
Pazuello a negat, de asemenea, că Bolsonaro i-ar fi ordonat să oprească achiziția de vaccin CoronaVac din China în octombrie, spunând că nu a primit niciodată un ordin formal pentru a face acest lucru.
La acea vreme, Bolsonaro scria pe rețelele de socializare: „Poporul brazilian nu va fi cobaiul nimănui!”, adăugând că nu va cumpăra vaccinul.
Pazuello, general în armată, a răspuns câteva zile mai târziu spunând „unul poruncește, celălalt se supune”.
Dimas Covas, directorul Institutului Butantan, care produce serul la nivel local, a avut o altă variantă asupra evenimentelor.
În cadrul mărturiei sale, Covas a declarat că oferta sa inițială – de 60 de milioane de doze făcută în iulie – a rămas, de asemenea, fără răspuns.
Discuțiile au progresat după întâlnirile din august, iar un acord a fost gata să fie semnat în octombrie – până când Bolsonaro a intervenit, punând orice acord în așteptare.
CoronaVac a fost o sursă de divizare politică din cauza originilor sale.
Susținut de guvernatorul statului Sao Paulo, adversar al lui Jair Bolsonaro, Joao Doria, a fost în mod repetat respins de președinte care părea să celebreze suspendarea studiilor clinice după ce un voluntar a murit, numindu-l „o altă victorie”.
Covas a precizat că Butantan a început să aibă probleme la recrutarea voluntarilor pentru studiile clinice pe fondul unor atacuri intense împotriva vaccinului, în special pe rețelele de socializare, deși nu l-a numit pe Bolsonaro.
Pe măsură ce opțiunile s-au redus, guvernul a cumpărat CoronaVac. Dar până atunci era deja luna ianuarie.
A fost afectată cronologia campaniei de vaccinare propuse și o nouă variantă mai agresivă a virusului a apărut în țară.
Atât Butantan, cât și Fiocruz, care au colaborat cu AstraZeneca, s-au confruntat cu întârzieri în obținerea de doze gata preparate și ingrediente active.
Agravarea situației în India, birocrația din țară și străinătate și gafele diplomatice – în urmă cu câteva săptămâni, Bolsonaro a sugerat că chinezii au creat virusul ca „armă biologică” – au fost blamate.
Obiectivul Ministerului Sănătății, de un milion de vaccinări pe zi, a fost atins doar ocazional, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Luptele politice asupra răspunsului la pandemie vor continua, deoarece este de așteptat ca ancheta Congresului să dureze luni de zile.
Este puțin probabil ca eforturile de a-l îndepărta pe Bolsonaro din funcție să aibă succes atât timp cât are o susținere solidă în rândul partidelor centriste și al propriilor săi alegători.
Dar ancheta oferă rivalilor președintelui o platformă puternică pentru a-l ataca. Sesiunile, care au acaparat știrile politice, prezintă adesea videoclipuri cu Bolsonaro respingând severitatea COVID și nevoia de vaccinuri.
Doria, guvernatorul din Sao Paulo, a postat un meme care el însuși este înfățișat ca un aligator care deține cartea sa de vaccinare, o referire la faptul că Bolsonaro a glumit că vaccinul Pfizer ar putea transforma oamenii în reptilă.
Fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care își pregătește revenirea în viața politică, le-a spus suporterilor în martie: „Nu ascultați nici o decizie idiotă din partea președintelui sau a ministrului Sănătății. Vaccinați-vă.”