News

PSD cere președintelui să vină cu măsurile necesare pentru evitarea unei perioade nereglementate între starea de urgență și cea de alertă

14.05.2020 | 16:23
PSD cere presedintelui sa vina cu masurile necesare pentru evitarea unei perioade nereglementate intre starea de urgenta si cea de alerta
ADVERTISEMENT

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să facă un set de propuneri privind evitarea unei perioade de trei zile între starea de urgență și starea de alertă.

PSD sugerează președintelui să prelungească starea de urgență

Pe fond există o singură soluţie reală, constituţională şi funcţională şi aceasta se află doar la preşedintele Iohannis. Îl aşteptăm să iasă şi să propună ceea ce trebuie propus pentru a nu avea aceste trei zile neacoperite de un cadru legislativ. În Parlament s-a votat mai repede ca niciodată, în doar două zile am reuşit să trecem prin Parlament, cu amendamente extrem de importante, legea cu care a venit Guvernul astfel încât să putem asigura cadrul legislativ necesar combaterii pandemiei”, a declarat Lucian Romaşcanu, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Social-democrații susțin că nu există un set de măsuri care să reglementeze trecerea de la starea de urgență la starea de alertă fără o pauză de trei zile până luni, când va intra în vigoare legea adoptată de Parlament pentru starea de alertă.

Întrebat dacă îi solicită preşedintelui să prelungească durata stării de urgenţă, Lucian Romaşcanu a răspuns: ”Dumnealui ştie mai bine, nu vrem să fim consultanţii constituţionali ai preşedintelui, dar are măsuri la dispoziţie pentru a acoperi aceste trei zile de vid legislativ”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, social-democratul a spus că nu vede o altă soluție decât prelungirea stării de urgență pentru evitarea unui hiatus legislativ pe  durata finalului aceste săptămâni.

Argumentul acestuia este legat de faptul că Guvernul nu poate legifera prin ordonanță de urgență restrângerea unor libertăți cetățenești.

ADVERTISEMENT

Orice altă măsură este neacoperitoare sau ilegală. O stare de alertă dată prin hotărâre de Guvern conform hotărârii Curţii Constituţionale nu acoperă limitările de drepturi şi o ordonanţă de urgenţă este neconstituţională”, crede Lucian Romaşcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a avertizat că poartă singur responsabilitatea pentru măsurile concrete luate pe durata stării de alertă în condițiile în care legea adoptată de Parlament stabilește doar un cadru general.

ADVERTISEMENT

Prin legea pe care am adoptat-o ieri nu am făcut decât să adoptăm un cadru legislativ, măsurile concrete le va lua Guvernul. Şi având în vedere că nu există testare în masă încă, având în vedere că nu există studii epidemiologice clare, greul va fi dat tot în spatele populaţiei, iar măsurile pe care guvernul Orban le va lua în baza acestei legi suntem convinşi că vor fi din nou excesive. Răspunderea este exclusivă a Guvernului”, a afirmat Lucian Romașcanu.

ADVERTISEMENT