News

PSD estimează investiții publice de peste 24 de miliarde de euro în acest an. Marcel Ciolacu: ”Avem ambiția să forțăm investiții anuale de 10% din PIB”

Guvernul Ciolacu mizează pe investițiile publice pentru stimularea creșterii economice. PSD estimează că în 2024 acestea vor depăși 24 miliarde de euro
25.03.2024 | 17:20
PSD estimeaza investitii publice de peste 24 de miliarde de euro in acest an Marcel Ciolacu Avem ambitia sa fortam investitii anuale de 10 din PIB
PSD anunță o valoare record a investițiilor publice Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Dacă în 2023, valoarea investițiilor publice a ajuns la 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro, în acest an, valoarea prognozată a acestora este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, adică echivalentul a 7,2% din PIB.

PSD estimează investiții publice de peste 24 de miliarde de euro pentru acest an

Noile previziuni ale Comisiei Europene privind economia UE indică un ritm de creștere care va atinge 0,9 % (de la 1,3 %) în UE și 0,8 % (de la 1,2 %) în zona euro. Față de media europeană, pentru 2024 Comisia Europeană estimează un avans al economiei românești de până la 2,9%, se arată într-un comunicat al social-democraților.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, succesul economiei românești se bazează pe investiții ca motor esențial al creșterii economice, așa cum este prevăzut în programul de guvernare al cabinetului condus de Marcel Ciolacu.

”Dacă am reușit să investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească și în firmele antreprenoriale românești, în special în IMM-uri, avem ambiția ca de acum înainte să forțăm investiții anuale de 10% din PIB!”, spunea președintele PSD anul trecut, în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution.

ADVERTISEMENT

Astfel, în 2023, valoarea totală record a investițiilor publice a atins 101 miliarde lei, cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul bugetar, mai precizează sursa citată.

Șantierele de infrastructură rutieră, principalele beneficiare

Ca efect al creșterii economice stimulate de aceste investiții, mai subliniază social-democrații, numărul de angajați a atins niveluri record, iar salariile au fost majorate, generând resurse bugetare pentru creșterea pensiilor.

ADVERTISEMENT

”România a avut o creștere sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum. Valoarea investițiilor publice a depășit anul trecut suma deficitului public.

Per total volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în apariția a peste 75.000 de locuri de muncă”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Unul dintre obiectivele către care se îndreaptă aceste investiții îl reprezintă șantierele de infrastructură rutieră. Finanțările europene au ajutat la avansarea lucrărilor la Autostrada Moldovei, Autostrada de Centură a Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova sau autostrada Pitești-Sibiu.

Potrivit datelor statistice, volumul construcțiilor a fost cu peste 25% mai mare în decembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare pondere în această creștere o au construcțiile inginerești (+43%), adică, în principal, infrastructura de transport.

Acest material este susținut de PSD

ADVERTISEMENT