News

PSD îi cere Guvernului Ciucă să suspende importul de produse agro-alimentare din Ucraina

Social-democraţii vor cere în coaliţiei ca Guvernul Ciucă să iniţieze în regim de urgenţă o lege prin care să interzică importurile de cereale din Ucraina.
18.04.2023 | 13:47
PSD ii cere Guvernului Ciuca sa suspende importul de produse agroalimentare din Ucraina
PSD îi cere guvernului suspendarea importului de cereale din Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La o săptămână după ce PSD a trimis o adresă către Ministerul Afacerilor Externe ca să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, partidul condus de Marcel Ciolacu revine asupra subiectului.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au suspendat deja importurile de cereale din Ucraina

PSD a anunţat marţi că va cere în coaliţie ca Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. În momentul de față, România este singurul stat care are graniță cu Ucraina și încă mai permite importul de cereale din această țară, după ce Slovacia a urmat exemplul Poloniei și Ungariei și a decis interzicerea lor.

ADVERTISEMENT

”PSD va solicita în Coaliţia de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară.

O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia”, se arată într-un comunicat al PSD.

ADVERTISEMENT

Social-democraţii mai spun că statele din estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina trebuie să poarte o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană, astfel încât “măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate”.

“În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, mai spun social-democraţii în comunicat.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, PSD îi solicita Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia şi, ulterior, Ungaria şi Slovacia.

Pe de altă parte, Polonia și Ucraina reiau marți negocierile pentru a încerca redeschiderea tranzitului de alimente și cereale, după cum a declarat ministrul polonez al agriculturii. “Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă adânc în Europa”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit ieri, au fost discuții lungi. Discutăm și astăzi. Acestea sunt de obicei discuții tehnice pentru a găsi o soluție și a lăsa acest tranzit să meargă în Europa”, a mai declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus.

ADVERTISEMENT