News

Scandalul cerealelor Ucrainene, tranșat de miniștrii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Ce s-a decis

Scandalul cerealelor Ucrainene, tranșat de miniștrii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Decizia a fost luată de comun acord.
14.04.2023 | 15:28
Scandalul cerealelor Ucrainene transat de ministrii din Romania Bulgaria Cehia Polonia Slovacia si Ungaria Ce sa decis
Scandalul cerealelor Ucrainene. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Scandalul cerealelor Ucrainene, tranșat de miniștrii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Decizia a fost luată de comun acord și toate ministerele au convenit să mai fie făcut scandal pe acest caz fără ca toate părțile implicate să fie pe aceeași lungime de undă.

Scandalul cerealelor Ucrainene, tranșat de miniștrii

Concret, potrivit Digi 24, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit prin videoconferință să ”acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat”. Informația a fost confirmată de Ministerul Agriculturii din România.

ADVERTISEMENT

”În cadrul videoconferinței s-a pus în discuție situația creată pe piețele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin acesta întâlnire se continuă demersul făcut de Primii Miniștri din Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătățirii situației. În cadrul videoconferinței am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele șase state membre”, este precizat în comunicat.

Problema țărilor menționate este că piața a fost invadată de cereale ucrainene de o slabă calitate, care sunt mai ieftine, însă riscă să pună în pericol sănătatea cetățenilor. Mai mult, producătorii autohtoni nu pot face față acestei competiții la prețuri foarte mici și așteaptă despăgubiri din partea Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

”Am agreat cu toții, ca experții noștri să redacteze o informare, pe care să o agreăm la nivel politic după care să fie prezentată atât în cadrul Consiliului de miniștri ai agriculturii din 25 aprilie, cât și transmisă comisarilor europeni pentru agricultura Janusz Wojciechowski și respectiv pentru comerț, Valdis Dombrovskis. Textul informării va fi convenit de comun acord”, mai este precizat comunicatul.

De altfel, ministerele menționate au trimis deja o scrisoare comună prin care au cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ia măsuri în această chestiune. ”Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Reacția ministerelor vine după ce Slovacia s-a plâns public și a anunțat că va interzice cerealele ucrainene pentru că ar fi contaminate cu pesticide. Mai mult, aceste cereale sunt vândute la prețuri foarte mici și pun în dificultate agricultorii autohtoni din UE, care au costuri mult mai mari de producție pentru că trebuie să respecte anumite norme ale UE, pe care produsele ucrainene le respectă doar la nivel teoretic.

Pe finele lunii martie, ministrul agriculturii Petre Daea se revolta și anunța UE că nu acceptă cele 10 milioane de euro compensație pentru fermierii români, sumă care e considerată mult prea mică. ”În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest.

ADVERTISEMENT

În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, anunța Daea.

ADVERTISEMENT