News

PSD cere interzicerea importului de cereale din Ucraina. Partidul lui Marcel Ciolacu a trimis o adresă oficială către MAE

PSD îi cere MAE iniţierea de discuţii cu autorităţile din Ucraina pentru a suspenda temporar accesul cerealelor din această ţară pe piaţa românească.
11.04.2023 | 15:31
PSD cere interzicerea importului de cereale din Ucraina Partidul lui Marcel Ciolacu a trimis o adresa oficiala catre MAE
Cerealele din Ucraina le provoacă mari probleme fermierilor români Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD îi cere Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul pus în practică Polonia, încă de vinerea trecută.

Suspendarea importurilor, după model polonez

Înainte de luarea unei decizii la nivelul UE privind reglementarea şi limitarea intrării cerealelor ucrainene pe piaţa din România, PSD cere ca o astfel de decizie să fie luată la nivel bilateral, după modelul pe care l-a adoptat în urmă cu câteva zile noul ministru al Agriculturii de la Varşovia.

ADVERTISEMENT

”Partidul Social Democrat solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al PSD.

ADVERTISEMENT

Cererea partidului condus de Marcel Ciolacu vine în contextul în care câteva mii de fermieri au blocat vinerea trecută vămi de la graniţa cu Ucraina dar şi centrul mai multor oraşe, nemulţumiţi de preţul scăzut cu care cerealele din Ucraina ajung pe piaţa românească, dar şi de calitatea acestor, ele intrând în ţară fără aviz fito-sanitar.

Potrivit social-democraţilor, dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Kiev.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanţilor MAE în cadrul discuţiilor diplomatice cu partea ucraineană”, se mai arată în comunicatul PSD. În acelaşi timp, partidul mai propune ca România să susţină în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferenţiat la nivelul Uniunii.

“Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producţia proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producţia proprie.

ADVERTISEMENT

O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, concluzionează formaţiunea care deţine portofoliul Agriculturii în Guvernul Ciucă.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
EXPLODEAZA PREȚUL la RCA. Veste proastă pentru ȘOFERI de la 1 IULIE
EXPLODEAZA PREȚUL la RCA. Veste proastă pentru ȘOFERI de la 1 IULIE
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României