News

PSD cere interzicerea importului de cereale din Ucraina. Partidul lui Marcel Ciolacu a trimis o adresă oficială către MAE

PSD îi cere MAE iniţierea de discuţii cu autorităţile din Ucraina pentru a suspenda temporar accesul cerealelor din această ţară pe piaţa românească.
11.04.2023 | 15:31
PSD cere interzicerea importului de cereale din Ucraina Partidul lui Marcel Ciolacu a trimis o adresa oficiala catre MAE
Cerealele din Ucraina le provoacă mari probleme fermierilor români Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD îi cere Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul pus în practică Polonia, încă de vinerea trecută.

Suspendarea importurilor, după model polonez

Înainte de luarea unei decizii la nivelul UE privind reglementarea şi limitarea intrării cerealelor ucrainene pe piaţa din România, PSD cere ca o astfel de decizie să fie luată la nivel bilateral, după modelul pe care l-a adoptat în urmă cu câteva zile noul ministru al Agriculturii de la Varşovia.

ADVERTISEMENT

”Partidul Social Democrat solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al PSD.

ADVERTISEMENT

Cererea partidului condus de Marcel Ciolacu vine în contextul în care câteva mii de fermieri au blocat vinerea trecută vămi de la graniţa cu Ucraina dar şi centrul mai multor oraşe, nemulţumiţi de preţul scăzut cu care cerealele din Ucraina ajung pe piaţa românească, dar şi de calitatea acestor, ele intrând în ţară fără aviz fito-sanitar.

Potrivit social-democraţilor, dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Kiev.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanţilor MAE în cadrul discuţiilor diplomatice cu partea ucraineană”, se mai arată în comunicatul PSD. În acelaşi timp, partidul mai propune ca România să susţină în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferenţiat la nivelul Uniunii.

“Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producţia proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producţia proprie.

ADVERTISEMENT

O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, concluzionează formaţiunea care deţine portofoliul Agriculturii în Guvernul Ciucă.

ADVERTISEMENT