News

PSD intervine în scandalul caselor automate de la Auchan. Ce măsuri dure pregătesc social democrații

PSD intervine în scandalul caselor automate de la Auchan, intrat în atenția opiniei publice după ce polițistul Marian Godină a tras un semnal de alarmă.
06.03.2023 | 16:10
PSD intervine in scandalul caselor automate de la Auchan Ce masuri dure pregatesc social democratii
Case de marcat automate. Foto: dailybusiness.ro
ADVERTISEMENT

Auchan a implementat de mai bine de doi ani de zile așa zisele case self-scan, automate, unde clienții își scanează bonurile singuri și apoi fac plata. Marian Godină a observat cum încet, dar sigur, aceste case devin dominante, în timp ce casierii clasici dispar, lucru care-l nemulțumește.

PSD intervine în scandalul Auchan – Godină

”Auchan nu a fost niciodată unul dintre magazinele mele preferate, întotdeauna l-am perceput rece și neprimitor, dar cu toate astea făceam uneori cumpărături și de acolo. Ultima dată când am mers, am observat că nu mai există case.

ADVERTISEMENT

Aveam ditamai coșul plin ochi cu tot felul de produse pe care am realizat că va trebui să le scanez. Aveam opțiunea să abandonez coșul așa plin cum era și să îmi văd de treabă, dar nu am făcut-o gândindu-mă că un om va trebui să așeze la loc toate produsele alea adunate de prin tot magazinul.

Economie care, cel mai probabil, se traduce în profit, cel puțin eu așa o văd. Adică dăm afară casierii și îi punem pe clienți să fie casieri pentru noi, gratis. Măcar de erau produsele mai ieftine, dar sunt la fel ca înainte. Așadar, eu nu vreau să fiu casier gratuit pentru nimeni, nici pentru Auchan, nici pentru mine. Aaa, că se întâmpla să intru în ditamai magazinul doar pentru câteva produse, îmi și conveneau casele alea unde îmi scanam singur o apă și un bax de scutece, dar când aveam un ditamai coșul plin preferam să stau la o casă clasică”, a scris Marian Godină.

ADVERTISEMENT

Replica Auchan în scandalul caselor self-scan

Auchan a reacționat și s-a justificat pentru acest demers, un simplu progres tehnologic. ”Odată cu implementarea noului sistem de case, meseria de casier evoluează de la activități de rutină tehnică către activități de relaționare, acompaniere și consiliere clienți. Astfel, colegii noștri din zona caselor rămân la dispoziția oricărui client care are nevoie de ajutorul lor și nicio persoană nu a fost disponibilizată.

Ca urmare a unui amplu proces de modernizare a liniei caselor de marcat, o parte dintre magazinele noastre oferă acum clienților o soluție eficientă prin care toate casele de marcat sunt deschise permanent. Evitarea formării de cozi și reducerea timpului petrecut la casă sunt beneficiile principale pe care le oferim clienților noștri”, a transmis Auchan.

ADVERTISEMENT

Gelu Duminică îl ironizează pe polițistul Godină

Sociologul Gelu Duminică a comentat, la rândul său, acest ”scandal”. ”Că tot văd “scandalul” iscat după decizia unui supermarket de a avea doar case de self-scan: Era doar o chestiune de timp până să se întâmple asta. Self-scan este disponibil de vreo 2 ani.

Anumite job-uri pe care omul le face acum, vor fi înlocuite, peste câțiva ani, de tehnologie. Așa se întâmplă de câteva secole și așa se va întâmpla în continuare. Glumind, realizați că acum ceva ani meseria de spălătoreasă chiar însemna că speli (fizic) haine? Sau că exista o meserie care înseamna să aduci apă? Sau ca munca a 30 de oameni a fost înlocuită de un robot modern? Și că, în aceste condiții, numărul de angajați este din ce în ce mai mare?

ADVERTISEMENT

Marea chestiune în această speță este dacă “foștii casieri” au fost integrați în programele de reconversie profesională ale companiei și dacă vor putea rămâne în companie pe o altă poziție. Și dacă nivelul de instrucție al foștilor casieri le poate oferi șansa unei reconversii într-o meserie mult mai solicitată și bănoasă (aici intrăm într-o altă discuție despre cercul vicios al vulnerabilitatii generat de un nivel de educație redus). Cu alte cuvinte, să-și păstreze job-ul (ceea ce eu aș cam paria, pe foamea asta de personal, că se va întâmpla). În rest, mizeria asta cu “eu nu sunt casier, vreau pe cineva să-mi scaneze produsele” pute a superioritate din aia grețoasă. Stai linistit, în câtiva ani nu ai să mai vezi casieri umani decât la magazinul din colț! Asta dacă nu cumva și ăla o să fie înlocuit de vreun self-service shop!”, a răbufnit Duminică.

PSD vrea să taxeze dur Auchan pentru casele self-scan

În cele din urmă pe fir a intrat PSD, care vrea să taxeze cu 1.200 de lei casele self-service. De asemenea, social democrații vor să impună magazinelor să ofere reduceri pentru clienți. Rămâne de văzut cum va putea PSD să intervină legal în această chestiune.

Auchan a transmis că oricum peste 60% dintre încasări se făceau deja la aceste case self-scan, astfel că toți casierii vor evolua spre meseria de consilieri clienți, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink