News

Puiu Popoviciu, o nouă victorie în instanță. Omul de afaceri nu va fi extrădat în România

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu.
29.07.2023 | 00:09
Puiu Popoviciu o noua victorie in instanta Omul de afaceri nu va fi extradat in Romania
Gabriel Popoviciu, extrădarea respinsă în dosarul "Ferma Băneasa". Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Într-o decizie finală și fără apel, Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri, Puiu Popoviciu. Această hotărâre vine în urma a șase ani de litigii și reprezintă o înfrângere majoră pentru autoritățile române, care au încercat să-l aducă pe Popoviciu înapoi în țară pentru a executa o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”.

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România

Gabriel Popoviciu a primit condamnarea în august 2017, dar a părăsit România înainte ca sentința să fie pronunțată. Ulterior, el a fost localizat în Marea Britanie, unde a fost reținut inițial și eliberat pe cauțiune în valoare de 200.000 de lire sterline. Începând cu acel moment, România a încercat să obțină extrădarea sa, dar toate demersurile au eșuat.

ADVERTISEMENT

Decizia crucială din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra a fost menținută de Curtea Supremă, care a concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România și că drepturile sale, garantate de articolul 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), au fost complet negate. Conform judecătorilor britanici, exista un risc real ca afaceristul să fi fost supus unui tratament incorect și lipsit de imparțialitate în țara sa de origine.

Victoria obținută de Gabriel Popoviciu în instanțele britanice vine la scurt timp după o altă decizie semnificativă luată de Curtea de Apel București, care a suspendat pedeapsa sa de șapte ani de închisoare primită în dosarul Băneasa Project. Instanța din România a admis că au apărut noi dovezi care arată netemeinicia condamnării, întărind ideea că Popoviciu ar fi fost acuzat în mod eronat de corupție.

ADVERTISEMENT

Gabriel Popoviciu se bucură acum de o decizie definitivă a Curții Supreme a Marii Britanii, care respinge cererea de extrădare din partea României. Cu această hotărâre finală, afaceristul scapă de executarea pedepsei și rămâne în Marea Britanie, unde a continuat să lupte pentru drepturile sale într-o lungă bătălie judiciară.

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 26 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 8709/2/2022 (3897/2022), privind pe condamnatul Popoviciu Gabriel Aurel”, au decis judecătorii.

ADVERTISEMENT

Puiu Popovici a adus “Pizza Hut” în România

După Revoluție, numele lui Puiu Popoviciu a devenit cunoscut în mediul de afaceri datorită creșterii spectaculoase a afacerilor sale. Printre firmele asociate cu el se numără Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment și Pizza Hut.

După o perioadă de emigrare în Statele Unite ale Americii și stabilirea în New Jersey, Popoviciu s-a întors rapid în țară și s-a implicat profund în industria afacerilor. Împreună cu cumnatul său, Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo București, a înființat compania “ComputerLand”, care a fost doar începutul extinderii sale în domeniul afacerilor.

ADVERTISEMENT

Un alt mare succes din palmaresul lui Puiu Popoviciu a fost aducerea francizei “Pizza Hut” în România, o rețea de restaurante care a generat venituri de zeci de milioane de euro. Înființată în 1994, aceasta numără în prezent aproape 20 de restaurante în țară. De asemenea, ca franciză, Popoviciu a introdus pe piața locală în 1997 lanțul de restaurante “Kentucky Fried Chicken” (KFC), care a realizat afaceri de peste 40 de milioane de euro într-un deceniu.

 

ADVERTISEMENT