News

Puiu Popoviciu, o nouă victorie în instanță. Omul de afaceri nu va fi extrădat în România

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu.
29.07.2023 | 00:09
Puiu Popoviciu o noua victorie in instanta Omul de afaceri nu va fi extradat in Romania
Gabriel Popoviciu, extrădarea respinsă în dosarul "Ferma Băneasa". Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Într-o decizie finală și fără apel, Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri, Puiu Popoviciu. Această hotărâre vine în urma a șase ani de litigii și reprezintă o înfrângere majoră pentru autoritățile române, care au încercat să-l aducă pe Popoviciu înapoi în țară pentru a executa o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”.

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România

Gabriel Popoviciu a primit condamnarea în august 2017, dar a părăsit România înainte ca sentința să fie pronunțată. Ulterior, el a fost localizat în Marea Britanie, unde a fost reținut inițial și eliberat pe cauțiune în valoare de 200.000 de lire sterline. Începând cu acel moment, România a încercat să obțină extrădarea sa, dar toate demersurile au eșuat.

ADVERTISEMENT

Decizia crucială din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra a fost menținută de Curtea Supremă, care a concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România și că drepturile sale, garantate de articolul 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), au fost complet negate. Conform judecătorilor britanici, exista un risc real ca afaceristul să fi fost supus unui tratament incorect și lipsit de imparțialitate în țara sa de origine.

Victoria obținută de Gabriel Popoviciu în instanțele britanice vine la scurt timp după o altă decizie semnificativă luată de Curtea de Apel București, care a suspendat pedeapsa sa de șapte ani de închisoare primită în dosarul Băneasa Project. Instanța din România a admis că au apărut noi dovezi care arată netemeinicia condamnării, întărind ideea că Popoviciu ar fi fost acuzat în mod eronat de corupție.

ADVERTISEMENT

Gabriel Popoviciu se bucură acum de o decizie definitivă a Curții Supreme a Marii Britanii, care respinge cererea de extrădare din partea României. Cu această hotărâre finală, afaceristul scapă de executarea pedepsei și rămâne în Marea Britanie, unde a continuat să lupte pentru drepturile sale într-o lungă bătălie judiciară.

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 26 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 8709/2/2022 (3897/2022), privind pe condamnatul Popoviciu Gabriel Aurel”, au decis judecătorii.

ADVERTISEMENT

Puiu Popovici a adus “Pizza Hut” în România

După Revoluție, numele lui Puiu Popoviciu a devenit cunoscut în mediul de afaceri datorită creșterii spectaculoase a afacerilor sale. Printre firmele asociate cu el se numără Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment și Pizza Hut.

După o perioadă de emigrare în Statele Unite ale Americii și stabilirea în New Jersey, Popoviciu s-a întors rapid în țară și s-a implicat profund în industria afacerilor. Împreună cu cumnatul său, Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo București, a înființat compania “ComputerLand”, care a fost doar începutul extinderii sale în domeniul afacerilor.

ADVERTISEMENT

Un alt mare succes din palmaresul lui Puiu Popoviciu a fost aducerea francizei “Pizza Hut” în România, o rețea de restaurante care a generat venituri de zeci de milioane de euro. Înființată în 1994, aceasta numără în prezent aproape 20 de restaurante în țară. De asemenea, ca franciză, Popoviciu a introdus pe piața locală în 1997 lanțul de restaurante “Kentucky Fried Chicken” (KFC), care a realizat afaceri de peste 40 de milioane de euro într-un deceniu.

 

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă