News

Purtarea obligatorie a măștii în București, luată în calcul și pentru spațiile deschise

28.07.2020 | 17:07
Purtarea obligatorie a mastii in Bucuresti luata in calcul si pentru spatiile deschise
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștilor, a anunțat că va discuta în Comitetul local pentru Situații de Urgență posibilitatea introducerii obligativității purtării măștii de protecție inclusiv în spațiile deschise în care există aglomerație.

Astfel, dacă distanțarea fizică nu poate fi respectată, purtarea măștii ar putea fi obligatorie chiar și în aer liber, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Decizia finală se va lua după ce vor fi consultați și medicii infecționiști și epidemiologii.

Deocamdată e valabilă purtarea măştii în birouri, muzee, în mijloacele de transport în comun. Cu siguranţă vom merge în Comiterul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi ne vom sfătui cu virusologii, infecţioniştii şi cred că trebuie să fim sprijiniţi cu informaţii astfel să ştim dacă masca trebuie purtată şi în exterior, acolo unde distanţa fizică nu e respectată. Eu o port şi în exterior, dacă sunt multe persoane la o distanţă mică”, a declarat Gabriela Firea.

Autoritățile locale pot impune obligativitatea măștii

Precizările Gabrielei Firea vin după ce astăzi dimineață premierul Ludovic Orban a spus purtarea măștii ar putea deveni obligatorie și în exterior, în zonele foarte aglomerate, în urma unor hotărâri adoptate la nivel local.

ADVERTISEMENT

Există o propunere formulată de specialiștii din cadrul Comitetului Național de Suport Științific să nu reglementăm la nivel național, ci să lăsăm la nivel local reglementarea. Mi s-a semnalat că în Galați sau Brăila, pe faleză este foarte aglomerat. De asemenea, în piețe sau în locuri unde se așteaptă, locuri în care distanțarea nu este posibilă. În aceste locuri s-ar putea lua măsura de a fi obligatorie purtarea măștii și în aer liber”, a spus premierul Orban.

Acesta nu a exclus ca măsura să fie implementară și în Capitală dacă va fi socotită necesară. ”Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vor lua măsura în urma unei analize foarte atente și numai în anumite zone, în anumite intervale orare. La nivelul municipiului București se va face o analiză de către Comitetul local și se vor impune măsurile necesare”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT