News

Purtătorul de cuvânt al BOR avertizează preoții: „E scandalos să inciți de la altar un vot politic”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a avertizat preoții să nu se implice în campaniile electorale din anul 2024.
26.12.2023 | 14:56
Purtatorul de cuvant al BOR avertizeaza preotii E scandalos sa inciti de la altar un vot politic
Preoții, avertizați să se țină departe de politică/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat, în cadrul podcastului „Aproximativ Discuții cu Gojira”, că sunt scandaloase situațiile în care fețe bisericești fac propagandă politică în timpul campaniilor electorale, apreciind că preoții riscă să se compromită prin îndemnurile ca oamenii să voteze într-un fel sau altu, transmite HotNews.

O mare dezamăgire. E scandalos ca un om să vorbească de la altar, invitând sau incitând la un vot politic. Nu se face asta. Statutul clericului trebuie să fie unul obiectiv în biserică și intruziunea în zona politică este una care îl compromite, pentru că oamenii simt”, a spus Vasile Bănescu fiind invitat să comenteze situații în care clerici se implic în teme politice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Vasile Bănescu a invocat unele circumstanțe atenuate care apar la preoții de la sate unde nivelul slab de informare a populației îi îndeamnă pe oameni să ceară sfatul parohilor în ce privește opțiunile de vot.

Tot ce spuneți dumneavoastră, fondat, sigur, pe realități punctuale, s-a consumat, vom vedea la anul ce se va întâmpla, dar s-au consumat mai ales în zonele rurale, unde, știți prea bine, comunitatea e aglutinată în jurul câtorva persoane: e vorba de medici, de primar, de preot, ei sunt mai influenți.

ADVERTISEMENT

Adică oamenii în spațiul românesc rural, trebuie să recunoaștem, sunt oameni foarte slab informați, sunt oameni care nu au timp de lecturi, nu au timp de reflecție, inclusiv politică. Și, atunci, primul lor reflex este să întrebe pe medic, la care ajunge, pe preot: «părinte, ce să facem, cum e mai bine pentru noi?». 

Probabil, adică sigur, au fost persoane din zona aceasta care și-au exprimat opinia personală și au fost urmați, în mod cert, în acest sens”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, la podcastul „Aproximativ Discuții cu Gojira”.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Vasile Bănescu s-a arătat sceptic că acest fenomen ar putea fi stopat. Implicarea politică ce poate fi sporadică nu poate fi pedepsită prea drastic, pedepsele pentru aceste abateri de la regulile ecleziastice fiind graduale.

Nu se poate stopa, pentru că nu este o culpă care să poată fi pedepsită drastic. Se primesc mustrări, în mod natural aceasta este prima fază. La recidivă, la ieșire în evidență, la ieșire din peisaj, la derapaje grave – unele s-au consumat chiar în acest an, știți foarte bine – firește că sunt cazuri care trebuie sancționate gradual. Gradualitatea reprezintă în Biserică o obligație”, a declarat Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

El a arătat că și preoții sau chiar ierarhii pot avea preferințe politice, ca orice cetățean, însă nu trebuie să influențeze opiniile altora, tocmai pentru că sunt persoane influente. De altfel, Bănescu susține că nu există automat un conflict între credința creștină și implicarea în „viața cetății”.

ADVERTISEMENT