News

Purtătorul de cuvânt al BOR, reacție după moartea lui Mihai Șora: “Să-i prețuim pe oamenii cu adevărat valoroși”

Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață în cursul zilei de sâmbătă, 25 februarie. O reacție în acest sens a venit și de la purtătorul de cuvânt al BOR.
26.02.2023 | 09:57
Purtatorul de cuvant al BOR reactie dupa moartea lui Mihai Sora Sai pretuim pe oamenii cu adevarat valorosi
Reacția lui Vasile Bănescu după moartea lui Mihai Șora. Sursă foto: Facebook, Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihai Șora a fost unul dintre cei mai apreciați filosofi din România. Acesta s-a bucurat de recunoaștere din partea nenumărator personalități din țară, iar cu siguranță numele său nu va fi uitat prea curând. Filosoful a încetat din viață sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani.

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după moartea lui Mihai Șora

Tragicul anunț a fost făcut de soția sa, Luiza Palanciuc, care l-a descris pe fostul ei partener de viață, care i-a fost alături în ultimii aproape nouă ani de zile, drept o ”fericire pură” și totodată un om cât se poate de frumos, conform postării sale de pe internet.

ADVERTISEMENT

O reacție în acest sens a venit și din partea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta îl descrie pe Mihai Șora ca fiind “un blând filosof al cetăţii”. În același timp, Vasile Bănescu precizează că filosoful merită un loc înalt în memoria comunităţii ”de care a ales să-i pese până la capăt”.

Ca și persoană, în opinia purtătorului de cuvânt al BOR, Mihai Șora este considerat un om ”rar, failibil”, dar și valoros, care merită să fie de asemenea prețuit ”măcar post mortem”. La finalul postării sale, acesta adaugă că speră ca faimosul filosof să se poată odihni în pace.

ADVERTISEMENT

“Cine înţelege importanţa ‘dialogului interior’ ca mărturie despre întâlnirea cu Cel ce ne este mai intim decât noi înşine, cine ctitoreşte de-a lungul unei îndelungate vieţi o cultură autentică a dialogului, văzând în întâlnirea cu celălalt prilejul celei mai înalte bucurii şi ‘sarea pământului’, un asemenea om rar, failibil, desigur, merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt.

Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem! Dumnezeu să-l odihnească în pacea şi iubirea Sa pe cel care a fost până azi un blând filosof al cetăţii! Domnul Mihai Şora”, se arată în postarea lui Vasile Bănescu de pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Reacții pe bandă rulantă după moartea lui Mihai Șora

Menționăm faptul că filosoful Mihai Şora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani, iar un val de reacții din partea unor oameni politici, dar și alte personalități din țară, dar și din străinătate au început să apară.

Spre exemplu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis la scurt timp după anunțul privind moartea acestuia că Mihai Șora a lăsat în urmă ”atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi”. La rândul său, Dominic Fritz, primarul Timișoarei l-a descris pe marele filosof ca fiind o ”inspirație pentru generații de români”.

ADVERTISEMENT

Și deputatul USR Iulian Bulăi a avut o reacție în acest sens, precizând că Mihai Șora a reușit să ofere o lecție importantă românilor. ”Ne-ați învățat că tinerețea nu are limite de vârstă! Vă mulțumesc!”, a precizat aceasta.

ADVERTISEMENT
Tags: