Vladimir Putin arată, ocazional, că mai are anumiți ași în mânecă atunci când vine vorba de invazia declanșată împotriva Ucrainei. Cu toate că ofensiva avansează neașteptat de greu și că, de multe ori, imaginile venite de pe câmpurile de luptă prezintă o imagine destul de precară a trupelor și echipamentelor Kremlinului, Kievul încă are motive să se teamă de ce ar putea aduce Rusia în bătălia pentru Ucraina.
Una dintre cele mai recente prezențe din războiul ucrainean este racheta hipersonică Kinzal (Pumnal), care ar fi fost folosită deja de două ori de la începutul luptelor. În cursul zilei de sâmbătă, o asemenea rachetă a țintit un depozit subteran de arme și muniții, iar duminică, o alta ar fi lovit un depozit de combustibil aflat în apropierea orașului Nicolaev.
Conform informațiilor transmise de către agenția de presă de stat RIA Novosti, aceste atacuri ar reprezenta prima folosire a acestei arme de ultimă generație în conflictul în Ucraina. Totodată, analiștii occidentali sunt de părere că aceasta este și prima dată când rachete hipersonice sunt folosite într-un conflict armat din lume.
Astfel de arme pot fi lansate direct din aer, putând fi transportate de către avioane precum MiG-urile rusești. Vladimir Putin a lăudat aceste rachete ca fiind ”arma ideală”, având în vedere că acestea pot zbura la viteze de 10 ori mai mari decât cea a sunetului și pot face manevre în aer, precum dispozitive mult mai lente. Aceste arme pot transporta încărcături convenționale sau pot fi adaptate pentru a livra chiar focoase nucleare.
Rachetele Kinzal sunt capabile să fie transportate și lansate de pe avioane de interceptare MiG-31K, dar și de la bordul bombardierelor Tu-22M3. Aceste rachete au intrat în dotarea armatei ruse la finele lui 2017, fiind prezentate la începutul lui martie 2018 chiar de către Vladimir Putin, alături de alte cinci arme moderne.
În prezent, se crede că aceste rachete sunt capabile să învingă orice sistem de apărare american, inclusiv Patriot, Aegis sau THAAD.
Racheta are nevoie de doar 10 secunde pentru a accelera până la viteza de croazieră din zona hipersonică. Viteza armei Kinzal poate ajunge până la 14.700 kilometri pe oră, sau de 12 ori viteza sunetului. Chiar și la aceste viteze amețitoare, însă, racheta este capabilă să efectueze manevre evazive, pentru a scăpa de sistemele de apărare ale inamicului.
Raza de acțiune a rachetei Kinzal este variabilă. Poate călători 2.000 de kilometri după lansarea de la bordul MiG-31K, sau până la 3.000 de kilometri, dacă este lansată cu ajutorul bombardierului Tu-22M3. Chiar și la aceste distanțe și viteze, surse din presa rusă susțin că precizia rachetei ar fi de doar 1 metru!
Vasili Kașin, analist rus, a afirmat că puterea de penetrare și de distrugere a rachetelor Kinzal le face mai eficiente decât rachetele subsonice, când vine vorba de distrugerea locațiilor subterane. Alți experți, însă, sunt de părere că aceste rachete nu vor avea un impact important asupra conflictului.
Pavel Felgenhaur, un alt analist, spune că aceste rachete ”pot oferi un efect psihologic și de propagandă”, însă totodată, acesta e de părere că dacă Vladimir Putin a ajuns să folosească aceste arme în Ucraina, înseamnă că nu mai are foarte multe tehnologii pe care să se bazeze, arată theguardian.com.
Joseph Henrotin, analist în domeniul strategiilor de apărare, consideră că Rusia ar putea avea un stoc limitat de rachete Iskander, astfel că a fost nevoită să apeleze și la alte tehnologii. Acesta mărturisește, însă, că ar putea fi vorba și de încercarea Rusiei de a dovedi utilitatea acestor rachete ce ar putea transporta chiar arme nucleare.