News

Rachetele Hamas vor fi distruse cu laserul. Israel aduce sistemul Iron Beam, o tehnologie unică în lume

Israel accelerează dezvoltarea sistemului antiaerian Iron Beam. O armă cu tehnologie unică în lume, ce distruge cu laser rachetele
18.10.2023 | 08:34
Rachetele Hamas vor fi distruse cu laserul Israel aduce sistemul Iron Beam o tehnologie unica in lume
Sistemul Iron Beam folosește o tehnologie israeliană unică în lume / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Israelul ar putea accelera desfășurarea sistemului de apărare antiaeriană cu laser, Iron Beam, în urma atacurilor grupării teroriste Hamas din Fâșia Gaza. La ora actuală, armata israeliană folosește excelentul sistem de apărare antiaeriană Iron Dome (Domul de Fier) care și-a dovedit cu brio eficacitatea în repetate rânduri. Totuși, acest sistem nu poate fi impenetrabil la un atac masiv cu rachete.

Ce sită pentru rachetele Hamas și Hezbollah?

Constituind primul nivel de apărare aeriană israeliană din 2011, sistemul Iron Dome (sau Kipat Barzel ) este capabil să detecteze și să distrugă un proiectil (rachetă sau altceva) care ar putea reprezenta o amenințare de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 km. Pentru a face acest lucru, sistemul folosește un radar de detectare și urmărire EL/M-2084, un modul de gestionare a luptei (Battle Management & Weapon Control) și trei lansatoare, fiecare echipat cu 20 de rachete interceptoare Tamir, la un cost unitar estimat la aproape 50.000 de dolari. Rata sa de interceptare cu succes este de aproximativ 90%.

ADVERTISEMENT

Dar, oricât de eficient ar fi, sistemul Iron Dome este insuficient pentru a contracara un atac de saturație, cum a fost cel lansat de Brigăzile Ezzedin Al-Qassam la 7 octombrie, cu câteva sute de rachete lansate spre Israel. Iar situația ar putea deveni critică pentru Tzahal (armata israeliană) dacă, din Liban, gruparea Hezbollah, susținută de Iran, va decide să lanseze o ofensivă proprie, cu cele 130.000 de rachete pe care le posedă.

Israelienii ar putea, de asemenea, să desfășoare un alt sistem, Iron Beam. Dezvoltat, ca și sistemul Iron Dome, de Rafael Advanced Defense Systems, acesta este un dispozitiv care, prin emiterea unui fascicul laser de 100 kW, este capabil să intercepteze și să distrugă drone, rachete și chiar obuze de mortier.

ADVERTISEMENT

Iron Beam ar fi deja în acțiune

În ultimele zile, două filme postate pe rețelele de socializare au sugerat că sistemul Iron Beam a intrat deja în acțiune. Cu toate acestea, unul dintre filme a fost preluat din jocul video „Arma 3”, produs de editorul ceh Bohemia Interactive, care a deplâns faptul că software-ul său de simulare militară ar putea fi deturnat în acest fel. În ceea ce privește cel de-al doilea, care este mai realist, nu este posibil să se confirme autenticitatea acestuia, notează Opex 360.

Oricum ar fi, sistemul Iron Beam se află încă în faza de dezvoltare. În 2022, după o serie de teste concludente, s-a spus că nu va fi complet operațional decât peste doi-trei ani. Cu toate acestea, potrivit The Times of Israel, Ministerul israelian al Apărării a insistat să fie accelerate lucrările, chiar dacă asta înseamnă și accelerarea cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

Cât mai curând operațional

„Se face totul pentru ca sistemul Ion Beam să fie operațional cât mai curând posibil și să ofere o protecție eficientă, puțin costisitoare și inovatoare”, a declarat Benny Gantz, pe atunci ministrul israelian al Apărării, în aprilie 2022.

În luna decembrie a aceluiași an, Rafael Advanced Defense Systems și Lockheed-Martin au semnat un acord pentru dezvoltarea, testarea și fabricarea unei variante a sistemului Iron Beam pentru piața americană.

ADVERTISEMENT

Care este mai exact stadiul de dezvoltare a lui Iron Beam? De la atacurile din 7 octombrie, s-a raportat că Ministerul israelian al Apărării intenționează să accelereze desfășurarea acestuia. Citat în The Telegraph, Yehoshua Kalisky de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS) a estimat chiar că punerea sa în funcțiune ar putea fi „iminentă”.

Va depinde de vreme

El a explicat: „Laserul funcționează. Singurul obstacol pe care îl văd este că trebuie să fie integrat cu toate sistemele de avertizare timpurie”. Acestea fiind spuse, sistemul Iron Beam nu poate fi decât o completare a sistemului Iron Dome.

Semnificativ mai ieftină decât Iron Dome (un foc costă doar 3,50 dolari) și mai ușor de deplasat și de disimulat, această armă cu energie dirijată are și ea dezavantajele sale, în sensul că eficiența sa depinde de condițiile meteorologice.

ADVERTISEMENT
Tags: