News

„Metroul din Gaza”. Distrugerea rețelei de tuneluri ale Hamas, miză crucială pentru Israel

Tunelurile Hamas din Gaza, în vizorul armatei israeliene, gata să lanseze un asalt terestru. Imensa rețea subterană va complica sarcina lui Netanyahu
17.10.2023 | 08:03
Metroul din Gaza Distrugerea retelei de tuneluri ale Hamas miza cruciala pentru Israel
Tunelurile din Gaza sunt o parte esențială a rezistenței și atacurilor Hamas / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce Israelul pare pregătit să lanseze un atac terestru în Gaza ca răspuns la atacurile teroriste ale Hamas, tunelurile săpate de mișcarea islamistă palestiniană rămân o țintă principală pentru armata israeliană.

Ofensiva așteptată a armatei israeliene

În timp ce eforturile diplomatice sunt intensificate, numărul morților crește în Gaza și în Israel, iar Tzahal, armata israeliană, se pregătește pentru o ofensivă terestră. În cea de-a noua zi a războiului dintre Israel și Hamas, autoritățile din Gaza au actualizat bilanțul victimelor: 2 670 de morți și 9 600 de răniți.

ADVERTISEMENT

De partea israeliană, peste 1.400 de persoane au fost ucise și peste 3.400 rănite. Israelul menține orașul Gaza sub presiune, în timp ce sute de mii de civili au plecat și continuă să fugă din nordul Fâșiei Gaza spre sud. Duminică, după șapte zile de întreruperi, Israelul a decis să restabilească alimentarea cu apă a regiunii Khan Younes din sudul Fâșiei Gaza, în încercarea de a atrage mai mulți palestinieni.

În pofida opoziției Hamas față de această evacuare, un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populație de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutați de la începutul conflictului și de la loviturile israeliene, potrivit ONU. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a comparat actuala „strămutare” cu exodul a circa 760.000 de palestinieni la crearea statului Israel în 1948.

ADVERTISEMENT

Dar forțele israeliene sunt pregătite pentru asalt. Peste 300.000 de soldați israelieni, masați de-a lungul liniei de demarcație cu Fâșia Gaza, așteaptă doar undă verde din partea guvernului pentru a lansa ofensiva terestră.

Între timp, artileria israeliană bombardează Fâșia Gaza. Exodul locuitorilor din Gaza spre sud și așteptata ofensivă terestră într-un teritoriu suprapopulat și supus unui asediu strict din partea Israelului provoacă critici și îngrijorare în comunitatea internațională.

ADVERTISEMENT

„Metroul din Gaza”

Supranumite „metrolul din Gaza” de către trupele israeliene, tunelurile săpate de Hamas în Fâșia Gaza sunt vizate în mod special de Israel. Tunelurile și pasajele subterane adăpostesc depozite de arme, luptători palestinieni și, probabil, ostatici israelieni. Unele au fost distruse de Tzahal, dar au fost reconstruite de-a lungul anilor.

Distrugerea acestei rețele subterane construite de gruparea islamistă palestiniană este una dintre mizele conflictului, în condițiile în care statul evreu pare pregătit să lanseze un asalt terestru în Gaza ca răspuns la atacurile ucigașe ale Hamas.

ADVERTISEMENT

Frontiera de 14 kilometri a Fâșiei Gaza cu Egiptul a fost străbătută de sute de astfel de tuneluri, folosite pentru a introduce combatanți, arme și alte produse de contrabandă. Unele dintre tuneluri ajung până la 30 sau 40 de metri sub pământ, permițând militanților să își schimbe poziția fără a fi loviți. Întinderea exactă a tunelurilor este necunoscută.

Armata israeliană a anunțat în 2021 că a distrus „mai mult de 100 de kilometri” din aceste bastioane subterane „datorită loviturilor aeriene”. Tunelurile sunt, evident, o parte esențială a rezistenței și atacurilor Hamas. Au avantajul ca bateriile de lansatoare de rachete ascunse la câțiva metri sub suprafață pot ieși printr-o trapă pentru a trage și a dispărea din nou.

Hamas „își cunoaște tunelurile pe de rost”

Armata israeliană și serviciile de informații cunosc cu siguranță traseul unei părți a rețelei acestor tuneluri. Dar alte părți rămân secrete și vor face mai dificilă orice operațiune terestră a Forțelor de Apărare Israeliene (FDI) în Fâșia Gaza.

Hamas „își cunoaște tunelurile pe de rost”, explică Colin Clarke, director de cercetare la think tank-ul Soufan Center din New York, scrie France 24. „Unele sunt probabil presărate cu capcane. Pregătirea pentru a lupta pe un astfel de teren (…) ar necesita informații detaliate (…) pe care israelienii s-ar putea să nu le aibă”, adaugă el. Pentru acest specialist, luptele subterane ar oferi un avantaj tactic major apărătorilor Hamas și liderilor lor.

O capcană mortală

„Toată lumea știe că va fi un asediu lung și dificil și că vor fi multe victime”, adaugă Colin Clarke, chiar dacă tehnologii precum roboții ar putea face juca în favoarea forțelor de asalt.

Pe de altă parte, avantajul Hamas în ceea ce privește tunelurile „s-ar putea dovedi, de asemenea, o capcană”, avertizează el. „Atunci când tunelurile sunt descoperite, ele pot fi închise pentru a-i prinde în capcană pe cei din interior. În acest caz, ordinul va fi probabil să nu existe milă”.

Galerii din beton

Aceste tuneluri au fost construite inițial ca răspuns la blocada israeliană impusă enclavei după lovitura de stat care a permis Hamas să preia controlul asupra Gaza în 2007. Ele au fost folosite în special pentru a face contrabandă cu bunuri și produse alimentare din Egipt către populație.

Potrivit serviciilor israeliene, Mohamed Deif, liderul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, a fost cel care a pus la baza strategiei de incursiuni terestre prin tuneluri subterane. În 2013, armata israeliană a descoperit un coridor lung de 2,5 km care leagă statul evreu de Fâșia Gaza.

În 2014, Antoine Mariotti, jurnalist la France 24 și fost corespondent la Ierusalim, a vizitat unul dintre aceste tuneluri în cadrul unui reportaj difuzat de France 24. Un coridor făcut din beton și nu din nisip, cu șine și cabluri de telefonie și electricitate. Potrivit unor experți, a explicat atunci reporterul, „aceste tuneluri pot costa până la un milion de dolari”.

„Intrările în aceste tuneluri sunt greu de găsit”, a declarat Antoine Mariotti, „uneori pot fi mici găuri ascunse sub o canapea sau un covor”. În timpul campaniei din 2014, Hamas a folosit aceste tuneluri, care sunt suficient de înalte pentru ca un om să stea în picioare, pentru a se infiltra în Israel. Potrivit Centrului strategic Begin-Sadat de la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv, oamenii mișcării palestiniene au reușit să ucidă 11 soldați israelieni în trei atacuri separate.

Distrugerea lor cu orice preț

În 2017, un raport oficial l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu și armata israeliană că au pregătit țara în mod inadecvat pentru această amenințare „strategică” în timpul conflictului din 2014. De atunci, statul evreu a dezvoltat diverse metode pentru a distruge aceste tuneluri sau pentru a împiedica formarea lor, inclusiv construirea unui zid subteran echipat cu senzori care să detecteze orice activitate de foraj și care ar trebui să marcheze frontierele cu Fâșia Gaza în adâncime.

Dar durabilitatea acestei rețele subterane a Hamas arată că gruparea islamistă palestiniană rămâne capabilă să își păstreze secrete capacitățile armate, în ciuda supravegherii israeliene. Hamas știe acest lucru și se folosește de situație pentru a alimenta fanteziile legate de arsenalul său. De partea israeliană, distrugerea acestor tuneluri notorii este un obiectiv declarat care justifică, în ochii Tzahal, continuarea operațiunilor în Gaza și bombardamentele masive asupra zonelor care adăpostesc populații civile.

ADVERTISEMENT