News

Raed Arafat, anunţ îngrijorător: ”Dacă vedem că situația se înrăutățește poate că nu va mai fi 15 mai data de relaxare”

27.04.2020 | 22:57
Raed Arafat anunt ingrijorator Daca vedem ca situatia se inrautateste poate ca nu va mai fi 15 mai data de relaxare
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, face un anunț îngrijorător și spune că data de 15 mai poate să nu mai reprezinte ziua relaxării măsurilor de izolare. Doctorul avertizează populația să nu dea dovadă de un comportament iresponsabil prea devreme.

Raed Arafat, anunţ îngrijorător: ”Dacă vedem că situația se înrăutățește poate că nu va mai fi 15 mai data de relaxare”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară că populația României nu are voie să se relaxeze prea devreme. În caz contrar, acesta avertizează asupra faptului că data de 15 mai ar putea să nu mai fie ziua mult așteptată a ridicării unor măsuri de izolare.

ADVERTISEMENT

”Dacă vedem că situația se înrăutățește poate că nu va mai fi 15 mai data de relaxare”, a spus Arafat la Antena 3.

Întrebat ce poate duce la această amânare a relaxării, care nu e dorită de niciun român, secretarul de stat a spus: ”Să avem o creștere semnificativă de cazuri, cu un impact serios pe sistemul sanitar. Dacă acest lucru scapă de sub control, atunci măsurile de relaxare nu vor fi aplicate.

ADVERTISEMENT

De aceea vreau să repet: să nu ne relaxăm înainte de momentul care poate fi cel potrivit. Dacă spunem că nu mai trebui să respectăm regulile în acest moment, greșim grav.

Știu că oamenilor le-au ajuns măsurile grele, dar trebuie să știe că nu au fost ca în alte țări. Dacă acum începem și ne bucurăm că nu avem multe cazuri, apoi putem să avem o explozie. Dacă ne relaxăm înainte să vedem că suntem într-un trend în scădere, atunci ne putem trezi cu mai multe cazuri la ATI”, a adăugat oficialul MAI.

ADVERTISEMENT

Arafat: ”Virusul e în comunitate”

Arafat are aceste rețineri întrucât apreciază că virusul Covid-19 încă este în comunitate, iar un comportament inadecvat al oamenilor îl poate reactiva.

”Teama mea, pe care o spun deschis, este când văd mesajele care spun că am atins vârful. Mai avem un pic de așteptat. Este o perioadă de stabilitate și de scădere. E devreme să spunem că e bine și oamenii să iasă afară. Nimeni nu poate să-și asume o astfel de măsură

ADVERTISEMENT

Dacă ne relaxăm prea repede, fără o analiză, riscul e să ne trezim cu o creștere a numărul de cazuri. Virusul e în comunitate. Nu suntem convinși că nu va crește în timpul verii.

Oricând poate crește nr cazurilor de la terapie intensivă. Totul e să ajungem la o balanță cu sistemul sanitar, să nu ne trezim cu secțiile ATI Pline și să nu face”, a mai spus Arafat pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT