News

Raed Arafat, despre scăderea cazurilor Covid din ultimele zile: ”Suntem pe un platou, dar numărul este încă foarte mare”

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că suntem pe un platou, după ce în ultimele zile s-a observat o ușoară scădere a cazurilor de coronavirus la nivel național.
29.10.2021 | 19:32
Raed Arafat despre scaderea cazurilor Covid din ultimele zile Suntem pe un platou dar numarul este inca foarte mare
ADVERTISEMENT

Raed Arafat avertizează că, deși suntem pe un platou, nu înseamnă că situația nu este în continuare îngrijorătoare. Dimpotrivă, trebuie monitorizate atent cifrele infectărilor/deceselor/internărilor, deoarece sunt încă destul de mari.

Concret, în România bilanțul a evoluat astfel de la începutul săptămânii: luni- 9.187 noi infectări, marți cifrele au urcat din nou cu 16.765, iar de miercuri au început, din nou, să se micșoreze-14.950 noi cazuri, joi-13.197, iar vineri-12.474 noi îmbolnăviri.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: ”Nu putem să tragem concluzii până nu vedem că e un lucru consistent”

“Am avut la data de 22 octombrie, 15.410 cazuri noi, astăzi suntem la 12.474. Este clar că suntem acuma deja de câteva zile la un platou, există tendinţa foarte uşoară de scădere, dar încă trebuie monitorizat acest lucru, nu putem să tragem concluzii până nu vedem că e un lucru consistent şi care va fi viteza cu care vor scădea numărul cazurilor noi.

Numărul este foarte mare şi în continuare va produce în următoarea perioadă presiune asupra sectorului sanitar, asupra secţiilor de terapie intensivă şi asupra unităţilor de primiri urgenţe”, a precizat Raed Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la situația de la ATI și numărul deceselor

Ca susținere a spuselor sale potrivit cărora va persista presiunea asupra sistemului sanitar, a dat ca exemplu situația internărilor de la ATI, care sunt tot mai multe de la o zi la alta. Totodată, a făcut referire și la numărul deceselor, care la fel se mențin pe o pantă ascendentă.

 “Pacienţii de terapie intensivă, în 22 octombrie au fost 1.848 de pacienţi în terapie intensivă şi aici chiar dacă există un platou sau foarte uşoară scădere a numărului cazurilor, totuşi numărul cazurilor de ATI a crescut, suntem la 1875 de cazuri de terapie intensivă în ziua de astăzi.

ADVERTISEMENT

La decese, din păcate, încă ne situăm la un număr mare de decese, astăzi avem 481, am depăşit şi recordul de 500, adică am trecut de 500 în unele zile aşa că numărul deceselor, din păcate, este corelat şi cu numărul cazurilor care se află în terapie intensivă şi creşterea acestui număr de cazuri în terapie intensivă poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr, din păcate, destul de mare de decese”, a mai afirmat şeful DSU.

Bilanț decese vineri, 29 octombrie 2021

Vineri, au fost comunicate de către GCS 481 morți din cauza SARS-COV2, un număr mai mare decât joi când am avut  415, dar și față de ziua de luni, când au fost 301 decese. Însă, este un număr mai mic față de ziua de miercuri-512 decese și ziua de marți- 523 decese.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele care murit vineri, au fost și tineri, din categoria de vârstă 30-39, persoane nevaccinate împotriva coronavirusului sau care aveau comorbidități.

”Dintre cele 481 decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 22 la categoria de vârstă 40-49 ani, 41 la categoria de vârstă 50-59 ani, 104 la categoria de vârstă 60-69 ani, 168 la categoria de vârstă 70-79 ani și 141 la categoria de vârstă peste 80 ani.

418 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 43 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 20 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

A fost raportat 1 deces anterior intervalului de referință, survenite în județul Maramureș, în luna septembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 480 decese.

Din totalul de 481 pacienți decedați, 441 erau nevaccinați și 40 vaccinați. Cei 40 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 de ani și peste 80 de ani. 27 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 13 pacienți nu au fost raportate comorbidități”, a comunicat GCS.

ADVERTISEMENT