News

Șeful ISU Prahova și-a dat demisia după incendiul de la Ferma Dacilor. Pensiunea „a fost un loc sigur”, spun proprietarii

Șeful ISU Prahova și-a dat demisia după tragedia de la Ferma Dacilor. Ce măsuri a mai dispus secretarul de stat Raed Arafat
28.12.2023 | 12:27
Seful ISU Prahova sia dat demisia dupa incendiul de la Ferma Dacilor Pensiunea a fost un loc sigur spun proprietarii
Cei de la Ferma Dacilor spun că pensiunea unde șapte oameni au murit carbonizați a fost „un loc sigur” / Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Șeful ISU Prahova, colonelul Nicolae Tudoroiu, și-a dat demisia de la conducerea inspectoratului, la cererea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, după incendiul devastator de la Ferma Dacilor din județul Prahova.

„Pentru a nu exista suspiciuni”

Potrivit DSU, colonelul Nicolae Todoroiu „a cerut eliberarea din funcția de comandă” pentru a „nu exista suspiciuni” în ancheta privind cauzele incendiului de la Ferma Dacilor, soldat cu moartea a șapte persoane, majoritatea fiind tineri.

ADVERTISEMENT

„La solicitarea șefului DSU, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Șerban Cantacuzino al Județului Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu a cerut eliberarea din funcția de comandă deținută pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare, acesta ocupând funcția de conducere din data de 17.05.2023”, se arată într-un comunicat al DSU.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a „dispus conducerii IGSU, identificarea cât mai rapidă a doi ofițeri care să ocupe funcțiile vacante, în vederea continuării actului managerial la nivelul instituției în cauză.

ADVERTISEMENT

Totodată, în funcție de rezultatele activității de control aflată în derulare, în situația în care vor fi găsite și alte nereguli, vor fi dispuse măsuri suplimentare, în concordanță cu legislația în vigoare”, mai precizează DSU.

Analiză a controalelor din 2019

DSU a comunicat că miercuri, la nivelul IGSU, a fost făcută o analiză cu privire la controlul făcut de către inspectorii de prevenire în anul 2019 la Ferma Dacilor, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU Prahova, a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023”.

Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit sursei citate. Au fost dispuse următoarele măsuri: „schimbarea din funcţie a şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova;  trimiterea unei echipe de control conduse de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Prahova, dar şi aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU;  sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate şi din discuţiile avute la nivelul IGSU şi care pot fi circumscrise sferei penale”.

ADVERTISEMENT

Ferma Dacilor: „Așteptăm cu nerăbdare investigațiile”

„Așteptăm cu nerăbdare investigațiile autorităților pentru un răspuns și din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi. Nu va aduce liniște inimilor noastre, dar măcar vom porni de undeva.

Cu multă durere vă spunem că în acest incendiu au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul. Ne-au fost apropiați, de suflet, au fost familia noastră”, se arată într-o postare de pe pagina Facebook a Fermei Dacilor.

„Ferma a fost un loc sigur”

„Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune proprii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul și imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur? Și a fost un loc sigur. Au existat nenumărate momente în care locația noastră a fost plină până la refuz, în care, deși ne bucuram că și mai mulți oameni vor să ne treacă pragul, a trebuit să refuzăm pentru a putea trata corect toți oaspeții prezenți”, se mai precizează.

Potrivit informațiilor vehiculate în presă, Ferma Dacilor nu obținuse autorizație de construire și nici nu avea autorizație de incendiu.

 

 

ADVERTISEMENT