News

Raed Arafat vrea cursuri de prim ajutor în școli: “Populația să fie mai bine pregătită”

Raed Arafat militează pentru introducerea de cursuri de prim ajutor în școli. El vrea ca, prin această măsură, ”populația să fie mai bine pregătită”.
03.05.2023 | 07:31
Raed Arafat vrea cursuri de prim ajutor in scoli Populatia sa fie mai bine pregatita
Cursuri de prim ajutor în școli, o măsură cerută de Raed Arafat: “Populația să fie mai bine pregătită”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În contextul ultimelor evenimente grave din școli, șeful DSU, Raed Arafat a declarat că este un susţinător al ideii de a avea cursuri de prim ajutor în unitățile de învățământ.

Cursuri de prim ajutor în școli, o măsură cerută de Raed Arafat: “Populația să fie mai bine pregătită”

Specializat în domeniul serviciilor de urgență, fondatorul SMURD, Raed Arafat, se declară public un susţinător al ideii de a avea cursuri de prim ajutor în școli şi nu numai. El vrea ca, prin această măsură, populaţia să fie mai bine pregătită.

ADVERTISEMENT

Chiar și fără un cadrul legislativ, secretarul de stat din MAI spune că el, alături de pompieri și voluntari, vin în sprijinul tinerilor. Astfel, sunt oferite cursuri în școli pentru copii și oameni simpli.

Pregătirea în primul ajutor şi nu numai în diferite situaţii de urgenţă, cum să se comporte copilul, sunt foarte importante. Trebuie văzut cum se implementează un astfel de proiect. Noi, cu pompierii şi voluntarii ţinem multe cursuri în şcoli, pentru oamenii simpli”, a afirmat secretarul de stat, la Prima News.

ADVERTISEMENT

Medicul este conștient că nu e uşor să fie dată o lege privind introducerea ca materie obligatorie a primului ajutor. Motivul: e necesară dotarea cu echipamente şi pregătirea continuă a instructorilor.

”Sunt multe întrebări la care să găsim soluţii pentru a face o lege implementabilă. O să vedeţi unul dintre paşii mari pe care îi facem la nivel DSU cu entităţi private, pe 11 mai. Am întârziat-o din cauza COVID”, a mai precizat Arafat. El spune că evenimentul de luna aceasta este ”unul dintre cele mai mari proiecte care să împuternicească omul de rând să dea primul ajutor”.

ADVERTISEMENT

Medic român, după ce o fată din Cluj s-a înecat cu un jeleu: ”Câți trebuie să mai moară până când cursurile de prim ajutor vor fi obligatorii?”

Pe 27 aprilie, o fată de 14 ani, elevă în comuna Geaca, județul Cluj, s-a înecat cu un jeleu. Ulterior, a intrat în stop cardio-respirator. Și în prezent, copila este în stare extrem de gravă la spital.

Vorbind pentru Adevărul.ro despre acest caz, dr. Mihai Bucur, medic primar de Urgențe la SCUC, a adus în discuție o altă carență a sistemului de educație din România.

ADVERTISEMENT

El spune că nici copiii, nici adulții, nu sunt instruiți în tehnici de prim-ajutor. Doctorul cere și el, la fel ca Raed Arafat, introducerea cursurilor de prim-ajutor în toate zonele societății.

Ca idee, măsurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii pentru orice om de rând. Trebuie să facă parte dintr-o minimă cultură generală”, a afirmat medicul primar.

ADVERTISEMENT
Tags: