News

Alexandru Rafila: „În februarie va fi târziu să introducem certificatul Covid”. Cele trei scenarii de răspândire a variantei Omicron

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 este posibilă încă din zilele următoare motiv pentru care este necesară introducerea rapidă a certificatului verde.
22.12.2021 | 21:51
Alexandru Rafila In februarie va fi tarziu sa introducem certificatul Covid Cele trei scenarii de raspandire a variantei Omicron
ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat, într-un interviu la Digi24, că forma finală a certificatului verde a fost deja convenită în interiorul coaliției de guvernământ urmând ca aceasta să stabilească forma de adoptare: dezbatere în Parlament sau asumarea răspunderii de către Guvern.

Rafila a spus că introducerea acestui certificat este cu atât mai necesară cu cât este posibil ca trendul descrescător al epidemiei să se inverseze chiar din zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că există în momentul de față trei scenarii care se referă la răspândirea tulpinii Omicron.

Perioada de incubație, un factor determinant

În februarie este târziu să introducem certificatul (…) Este posibil să vedem încă de zilele următoare o creștere a numărului  de cazuri. S-a observat în țările în care evoluează noua tulpină că este o creștere explozivă”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Însă deocamdată nu se poate vorbi în România de o transmitere comunitară a tulpinii Omicron. „La o perioadă de 4-5 zile incubație, este nevoie de o săptămână-două și mai multe cicluri de transmitere pentru  a vedea dacă este o transmitere comunitară”, a spus ministrul.

Rafila a admis că, deocamdată, autoritățile dispun de informații insuficiente despre Omicron pentru a putea face predicții exacte privind evoluția situației epidemiologice.

ADVERTISEMENT

În perioada 5 iulie – mijlocul lui  octombrie am avut o creștere permanentă de 1,55 ori pe săptămână, în medie. E posibil ca acum creșterea să fie rapidă, nu doar din cauza transmisibilității ci și a perioadei de incubație. Dacă incubația e mai scurtă, crește mai repede numărul de cazuri”, a precizat ministrul Sănătății.

Trei variante privind valul 5

El a spus că acum există trei ipoteze. În prima dintre ele, varianta catastrofală, Omicron ar produce infecții mai grave, însă nu sunt indicii că acest lucru se întâmplă. În scenariul 2, Omicron ar avea o gravitate similară cu Delta, ceea ce ar fi o problemă deoarece noua tulpină se transmite mai ușor. Varianta optimistă ar fi o tulpină mai puțin virulentă cu forme mai ușoare. „Studiile sunt între aceste ultime două scenarii. Nu avem încă suficiente date”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT

În ce privește formularul Covid, ministrul a spus că există trei opțiuni majore, fiecare dintre ele cu mai multe subcategorii. De exemplu, testul antigen are o valabilitate de 48 de ore, iar cel PCR de 72 de ore.

Încercăm să acordăm certificatul și persoanelor care se vaccinează cu prima doză din schema de două, într-un interval maxim de 42 de zile”, a spus ministrul.

Rafila a infirmat speculațiile că parlamentarii ar fi exceptați de la obligativitatea certificatului  verde. Printre categoriile exceptate, ministrul a menționat cei care lucrează în regim de telemuncă sau microîntreprinderi.

Cu o condiție: să nu fie persoane care intră cu în contact cu un număr mare de persoane, cum ar fi frizerii. De asemenea, o să trebuiască să găsim o soluție pentru  persoanele cu contraindicații la vaccinare”, a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT